واحد مرکزی خبر / خبرگزاری رویترز در گزارشی به قلم جرمی کلارک از جوبا مرکز جنوب سودان که قرار است تا چند روز دیگر به کشوری مستقل تبدیل شود نوشت: در مکانی مرتفع در یکی از میدان های شهر جوبا مرکز جنوب سودان، ساعت دیجیتالی بزرگی نصب شده است که شمارش معکوس برای استقلال جنوب را نشان می دهد.
روی این ساعت نوشته شده است به ششمین کشور شرق آفریقا خوش آمد می گوئیم. جنوب سودان که قرار است روز شنبه آینده استقلال پیدا کند از نظر اقتصادی و از طریق خطوط لوله انتقال نفت که نفت خام را از جنوب سودان به سواحل دریای سرخ منتقل می کند، با شمال عمدتا مسلمان نشین سودان مرتبط باقی خواهد ماند.
اما با نزدیک شدن زمان استقلال، مقامات جنوب سودان با همه توان تلاش می کند خطوط ارتباط با کشورهای شرق و جنوب سودان را که مشترکات فرهنگی و مذهبی با آنان دارند توسعه دهند به این امید که تا حدی از وابستگی خود به شمال که دشمن جنوبی ها در جنگ داخلی سابق محسوب می شد بکاهند. هم اکنون کنیایی ها و اوگاندایی ها و اتیوپیایی ها عملا بازارهای پر رونق جوبا را در کنترل دارند و همه چیز از موتورسیکلت گرفته تا کفش را تعمیر می کنند و سبزیجات و غذاهای گرم و انواع لوازم منزل را می فروشند.
مسئولان جنوب سودان می گویند تجارت با شرق آفریقا امسال پس از آن که نیروهای شمال به طور موقت مانع عبور سوخت و دیگر کالاها از مرز شمال و جنوب شدند، رونق پیدا کرده است.
مقامات شمال سودان بستن مرز با جنوب را تکذیب می کنند. الیزابت ماجوک سرپرست وزارت تجارت و صنایع در جنوب سودان به خبرگزاری رویترز گفت: ما جایگزین هایی داریم.
زمانی که مرزها را بستند ما راهی به سوی اتیوپی داشتیم.
ما جاده ای به سوی اوگاندا و جاده ای به سوی کنیا داریم از این رو بستن مرزها از نظر تجاری به ما آسیبی نمی رساند.
بعد از یک یا دو هفته توانستیم خود را با شرایط جدید وفق دهیم. سیطره ساکنان کشورهای شرق آفریقا بر فروشگاهها در بازار جوب تا حدی موجب ناخرسندی ساکنان جوبا شده است.
ولی تاجران خارجی می گویند به طور کلی از حضور آنان استقبال می شود.
ساکنان جنوب سودان با اکثریت بالایی در همه پرسی ماه ژانویه که بر اساس توافقنامه صلح سال 2005 برگزار شد و به چند دهه جنگ داخلی بین دو بخش سودان پایان داد، به استقلال این منطقه از شمال سودان رای دادند.
بر اساس قانون اساسی جنوب سودان، انگلیسی زبان اداری و تحصیلی رسمی است و این زبان در بخش تجارت در شرق افریقا کاربرد زیادی دارد. امیر ادریس استاد پژوهشهای آفریقا در دانشگاه فوردام نیویورک گفت: جنوب سودان منابع کشاورزی و طبیعی عظیمی دارد و پیش بینی می شود ظرف چند سال زیرساختهای اقتصادی خود را بنا کند و روابط تجاری خود را با کشورهای همسایه گسترش دهد.
به دست آوردن آمارهای جدید درباره حجم تجارت جنوب سودان با شرق آفریقا دشوار است ولی می توان گفت این ارقام در مقایسه با حجم بخش نفت در جنوب که درآمدهای حاصل از آن نود و هشت درصد کل درآمدهای منطقه را تشکیل می دهد بسیار اندک است. صادرات کنیا به جنوب سودان در دوره سالهای 2005 تا 2009 از 6.8 میلیارد شلن (واحد پول کنیا) در سال به 12.8 میلیارد شلن (144.5 میلیون دلار) رسید.
همچنین جنوب سودان بازار صادراتی بزرگی برای همسایه اش اوگاندا در سال 2009 بود و کالاهایی به ارزش 184.6 میلیون دلار از این کشور که سومین اقتصاد بزرگ شرق آفریقا است وارد کرد. مقامات جنوب سودان می گویند قصد دارند به مجمع تجاری شرق آفریقا بپیوندند.
بانک تجاری کنیا در جنوب سودان فعال است و شرکت آفریقای جنوبی ساب میلر نیز کارخانه ای در این منطقه احداث کرده است. تحلیلگران می گویند جنوب سودان احتمالا با دریافت سهم بیشتری از درآمدهای نفتی بعد از استقلال از شمال سودان احتمالا خواهد توانست یک میلیارد دلار به بودجه سالانه خود که اکنون حدود دو میلیارد دلار است بیفزاید.
این واقعیت به این معناست که روابط جنوب سودان با شمال در اولویت باقی خواهد ماند هرچند دوطرف هنوز درباره نحوه مدیریت درآمدهای نفتی و عوارضی که شمال بابت عبور خط لوله نفت خام از جنوب سودان دریافت خواهد کرد توافق نکرده اند.
برخی رهبران جنوب سودان می گویند مایلند خط لوله جدیدی احداث کنند که از کنیا و اوگاندا بگذرد ولی اجرای این برنامه به سالها زمان نیاز دارد.
در عین حال سلوا کر رئیس دولت جنوب سودان تاکید دارد به جهانیان نشان دهد که از سرگیری جنگ با شمال سودان هرچقدر هم تنش بین دوطرف افزایش پیدا کند، به نفع هیچ کس نیست.
وی بعد از این که نیروهای شمال با پشتیبانی تانکها در بیست و یکم ماه مه وارد منطقه مورد مناقشه ابیی شدند و موجب فرار دهها هزار نفر از جنوبی ها شدند گفت، باور ما این است که ما به عنوان دو کشور همسایه، بهترین دوست برای یکدیگر خواهیم بود، ما به آنها نیاز داریم و آنها هم به ما نیاز دارند. پیدا کردن کسی که این گونه دوستانه سخن بگوید، در بازار جوبا کار دشواری است زیرا خاطرات تلخ جنگ داخلی هنوز پاک نشده است.
برآوردها نشان می دهد حدود دو میلیون سودانی در مناقشه بین شمال و جنوب کشته و حدود چهار میلیون نفر نیز آواره شدند.