به دنبال تشديد و درعين حال بن بست در بحران ليبي كه پس از كشته شدن و آوارگي هزاران ليبيايي در اعتراض به عملكرد 'معمر قذافي' ديكتاتور ليبي انجام گرفت، وزارت دفاع فرانسه از شورشيان ليبيايي خواست تا از تلاش براي سرنگوني قذافي دست بردارند.
به گزارش گروه اخبار صوتي و تصويري ايرنا، پس از آنكه پشتيباني هوايي سازمان پيمان آتلانتيك شمالي (ناتو) از مخالفان دولت ليبي نتيجه دلخواه را موجب نشد، وزارت دفاع فرانسه از شورشيان ليبيايي كه خواستار سرنگوني قذافي هستند، خواست تا ضمن مذاكره با دولت اين كشور، از هدف سرنگوني وي دست بردارند.
در همين حال يك روزنامه الجزايري به نقل از 'سيف الاسلام' فرزند قذافي اعلام كرد كه دولت ليبي با فرانسه مذاكره و پاريس تضمين كرده كه شورشيان را وادار به رعايت آتشبس نمايد، مشروط بر اين كه نتيجه مذاكرات رضايت بخش باشد.
مردم ليبي با الهام از تظاهرات مردم مصر، تونس و ديگر كشورهاي عرب منطقه، ابتدا در'بنغازي'دومين شهر بزرگ ليبي عليه قذافي حاكم اين كشور تظاهرات كردند و اين حركت اعتراضي به تدريج مناطق گسترده تري از ليبي را در بر گرفت و به برخورد نظامي ميان طرفين انجاميد.
ديكتاتور ليبي از سال 1969 ميلادي به دنبال يك كودتا حكومت پادشاهي را سرنگون كرد و از همان زمان تاكنون به عنوان حاكم ليبي بر مسند قدرت است.
به دنبال گسترش اعتراض هاي مردمي در ليبي، آمريكا و ديگر كشورهاي غربي به بهانه كمك به مردم و جلوگيري از كشتار معترضان به دخالت در امور اين كشور پرداختند و با گسيل نيروي هوايي، آسمان ليبي را به قرق خود در آوردند.
با گسترش كشتار مردم توسط ديكتاتور ليبي، آمريكا و غرب بي توجه به مخالفت هاي گسترده با حضور و دخالت نظامي غرب در ليبي، نظاميان خود را براي حمله به ليبي به منطقه گسيل داشتند و همزمان به تجهيز مخالفان قذافي پرداختند.
با گذشت بيش از سه ماه از دخالت نظامي غرب در ليبي كه صدها غير نظامي را نيز به كام مرگ كشانده است، واقعيت ها اكنون نشان مي دهد كه غرب در پيروزي سريع بر ديكتاتور ليبي ناتوان شده است.
به همين دليل براي خروج از اين بن بست، زمزمه مذاكرات پشت پرده و سازش مجدد با قذافي به گوش مي رسد.
در حالي كه مقامات بلند پايه آمريكا و اروپا در فكر منافع خود در اين كشور و يافتن راهي براي خروج اتباع خود از ميدان جنگ در ليبي هستند، 'محمدفايز جبريل' سياستمدار ليبيايي با انتقاد از مجامع بين المللي، خاطرنشان كرد كه ملت ليبي با دخالت نظامي بين المللي در اين كشور موافق نيست و خود به تنهايي قادر به سرنگوني قذافي هستند.
تحولات اخير در صحنه ليبي نشان مي دهد، كشورهاي غربي مدعي دمكراسي و حقوق بشر، براي حفظ منافع خود در منطقه، راهبرد دوگانه اي را نسبت به اعتراض هاي منطقه در پيش مي گيرند.
گزارش ها حاكي است، 'نيكلا ساركوزي' رييس جمهوري فرانسه و 'ديويد كامرون' نخست وزير انگليس بر اقدام مشترك اروپايي براي حل بحران ليبي تاكيد كرده اند.
در اين حال، 'برنارد والرو' سخنگوي وزارت امور خارجه فرانسه ادعاي 'سيف الاسلام قذافي' پسر و سخنگوي ديكتاتور ليبي را مبني بر مذاكره پاريس با طرابلس تكذيب كرده است.
اما وزير دفاع فرانسه اظهار داشت كه با آغاز مذاكرات جدي ميان طرف هاي درگير در ليبي، عمليات نظامي هوايي فرانسه و ديگر كشورهاي غربي عليه رژيم ليبي متوقف خواهد شد.
'والري پكرس' وزير بودجه فرانسه نيز اذعان دارد كه حمله هاي هوايي فرانسه به ليبي در حدود 160 ميليون يورو هزينه در برداشته و بعد از چهار ماه مداخله نظامي كشورهاي غير در امور داخلي ليبي، مذاكره طرفين دعوا را بهترين راه برون رفت از بحران جاري در اين كشور اعلام مي داند.
اكنون افكار عمومي در ليبي و كشورهاي غربي به ويژه آمريكا از خود مي پرسد: علت تغيير ديدگاه غرب در قبال بحران ليبي و گذر از اقدام نظامي به سوي مذاكره و مصالحه پس از گذشت ماه ها جنگ و كشتار در ليبي و بر جاي گذاشتن هزاران كشته، مجروح و معلول، ده ها هزار آواره و صرف ميلياردها دلار هزينه عمليات نظامي چيست و به راستي پشت پرده چنين تغيير سياستي چه مقصودي پنهان است.
آيا غرب تضمين منافع اقتصادي و راهبردي خود را از سوي ديكتاتور ليبي دريافت كرده و يا اينكه ناتواني از پيشبرد اهداف و مقاصد نظامي در صحنه ليبي موجب اتخاذ چنين تصميمي شده است؟