واحد مرکزی خبر / خبرگزاری فرانسه در گزارشی از پاریس به قلم دیو کلارک نوشت : مقامات فرانسه و لیبی روز سه شنبه از احتمال کناره گیری معمر قذافی رهبر لیبی از قدرت ازطریق مذاکرات و پایان دادن به درگیری ها در این کشور پس از ماهها بن بست نظامی خبر دادند .
نخست وزیر قذافی در مصاحبه با یک روزنامه فرانسوی گفت رژیم قذافی آماده آغاز مذاکرات بدون قید و شرط با پاریس و انقلابیون لیبی است . فرانسه که در واکنش دیپلماتیک و نظامی غرب به بحران در لیبی پیشتاز بوده است تایید کرد سرگرم مذاکرات غیر مستقیم با طرابلس به منظور پایان دادن به درگیری ها در لیبی و کناره گیری آرام قذافی از قدرت است . بغدادی المحمودی نخست وزیر لیبی گفت ما آماده مذاکرات بدون قید و شرط هستیم اما این مذاکرات باید شفاف باشد .
ما خواستار توقف بمباران لیبی هستیم تا شرایط برای آغاز مذاکرات فراهم شود زیرا با وجود بمباران لیبی ما قادر به مذاکرات نخواهیم بود . محمود شمام سخنگوی شورای ملی انتقالی انقلابیون لیبی در مصاحبه با فرانس پرس گفت انقلابیون تنها به یک ابتکار جدی پاسخ خواهند داد که شامل کناره گیری قذافی و پسرانش از قدرت باشد . وی افزود بشیر صالح از متحدان قذافی در تماس با مقامات فرانسه به آنها اعلام کرده قذافی آماده کناره گیری از قدرت است اما تحت نظارت بین المللی در لیبی خواهد ماند .
این در حالی است که سیف الاسلام بانفوذترین پسر قذافی چنین چیزی را تکذیب کرده است . فرانسه پیشتر تاکید کرده بود عملیات نظامی علیه لیبی تا زمان کناره گیری قذافی از قدرت ادامه خواهد داشت . آلن ژوپه وزیر امور خارجه فرانسه گفت تماس هایی وجود داشته است اما هنوز به یک مذاکرات واقعی تبدیل نشده است .
رژیم لیبی فرستادگانی را به نقاط مختلف ازجمله ترکیه ، نیویورک و پاریس اعزام کرده است .
وی افزود ما درحال دیدار با فرستادگانی هستیم که به ما می گویند قذافی آماده رفتن است و آنها آماده مذاکرات در این باره هستند . ژوپه تصریح کرد شرایط آتش بس هنوز فراهم نشده است زیرا قذافی باید ناظران سازمان ملل متحد را بپذیرد ، نیروهایش را به پادگان ها بازگرداند و اعلام کند که درحال کنار رفتن از قدرت سیاسی و نظامی است . لیبی از سال هزار و نهصد و شصت و نه تحت حاکمیت قذافی بوده است اما با آغاز انقلاب های دموکراتیک در خاورمیانه و شمال آفریقا ، این کشور نیز شاهد درگیری بین نیروهای دولتی و انقلابیون بوده است . نیروهای رژیم قذافی تظاهرکنندگان در غرب لیبی را به شدت سرکوب کردند اما بخش اعظمی از شرق این کشور همچنان تحت کنترل انقلابیون قرار دارد . زمانی که مشخص شد نیروهای وفادار به قذافی آماده سرکوب انقلابیون در شهر بنغازی هستند ، نیروهای غربی تحت فرماندهی انگلیس و فرانسه مداخله کردند ، منطقه پرواز ممنوع بر فراز لیبی ایجاد کردند و حملات هوایی علیه اهداف دولتی در لیبی را نیز آغاز کردند . اوضاع نظامی در لیبی اکنون تثبیت شده است زیرا بخش زیادی از کشور در دست انقلابیون است اما نیروهای قذافی همچنان طرابلس و اکثر شهرهای غربی را تحت کنترل دارند . برخی قدرت های جهان ازجمله روسیه ، ترکیه و اکنون فرانسه تلاش کرده اند مذاکراتی را با هدف پایان دادن به بحران در لیبی آغاز کنند اما جناح قذافی هنوز تمایل چندانی به چنین مذاکراتی نشان نداده است . باراک اوباما رئیس جمهور آمریکا روز دوشنبه به دمیتری مدودف همتای روس خود گفت واشنگتن از تلاش های کرملین برای پایان دادن به درگیری ها در لیبی درصورت موافقت قذافی با کناره گیری از قدرت حمایت می کند . فرانسه نیز درعین حال سرگرم جلب حمایت در میان کشورهای اتحادیه آفریقا از تلاش های پاریس برای کناره گیری قذافی ازطریق مذاکرات است . انقلابیون لیبی هفته گذشته طرح صلح اتحادیه آفریقا را برای کشورشان با قاطعیت رد کردند زیرا براساس آن معمر قذافی برسر قدرت باقی خواهد ماند و انقلابیون با چنین چیزی مخالفند . سخنگوی انقلابیون لیبی گفت: ما با طرح صلح اتحادیه آفریقا مخالفیم زیرا این ابتکار صلح درخواست های اساسی ما پاسخ نمی دهد و شامل برکناری معمر قذافی ، پسرانش و محفل داخلی وی نیست. در طرح صلح اتحادیه آفریقا بر فراهم کردن زمینه برای استقرار یک نیروی پاسدار صلح چند ملیتی در لیبی با سازماندهی سازمان ملل تاکید شده است . اتحادیه آفریقا همچنین اعلام کرد قذافی موافقت کرده است در مذاکرات برای پایان دادن بحران در لیبی مشارکت نداشته باشد اما این اتحادیه درعین حال تاکید کرد نتوانسته است در مورد آینده قذافی تصمیم گیری کند . سخنگوی انقلابیون لیبی گفت هرگونه پیشنهاد برای حل بحران لیبی در آینده نباید شامل باقی ماندن قذافی برسر قدرت باشد .