واحد مرکزی خبر/ خبرگزاری فرانسه در گزارشی از استانبول به قلم نیکلاس چویرون نوشته است: قدرت های بزرگ غرب و منطقه روز جمعه در استانبول گردهم می آیند تا در خصوص تلاش های سیاسی برای خلاص شدن از شر معمر قذافی دیکتاتور لیبی و افزایش کمک های مالی به مخالفان وی، بحث کنند.
هیلاری کلینتون وزیر خارجه آمریکا در آستانه این نشست اعلام کرد روزهای قذافی به سر آمده است. این سخنان در شرایطی بیان می شود که به رغم چهار ماه بمباران تحت رهبری ناتو به منظور حمایت از شورشیان (انقلابیون) درگیر جنگ با رژیم لیبی، سرهنگ قذافی همچنان کنترل طرابلس را در دست دارد. وزرای امور خارجه چندین قدرت دیگر جهان نیز در نشست استانبول شرکت خواهند کرد. به گفته مقامات، گروه بین المللی تماس درباره لیبی احتمال پیدا کردن راه حلی سیاسی را برای جنگ در لیبی از طریق گفتگو با نمایندگان رژیم لیبی به غیر از قذافی و محفل داخلی اش و شورشیان، بررسی خواهد کرد. یک دیپلمات ترک اعلام کرد عبدالاله الخطیب نماینده سازمان ملل در امور لیبی، شرکت کنندگان در نشست استانبول را در جریان گفتگوهای اخیرش با رژیم لیبی در طرابلس و شورشیان در بنغازی، قرار خواهد داد. ماریزیو ماساری سخنگوی وزارت امور خارجه ایتالیا اعلام کرد: ایده هایی در خصوص چگونگی آغاز فرایند سیاسی از طریق نقش میانجیگرانه سازمان ملل در حال شکل گیری است. وی افزود: نکته اساسی اینست که قذافی بخشی از این فرایند سیاسی نیست.
گفتگو با اعضای رژیم که از خانواده قذافی یا مقامات نام برده در فهرست تحریم ها نباشند، می تواند مبنای این فرایند باشد. نخست وزیر لیبی روز سه شنبه در گفتگو با روزنامه لوفیگارو اعلام کرد این رژیم آماده آغاز گفتگوهای بدون پیش شرط با فرانسه و شورشیان لیبیایی است. به رغم اینکه آلن ژوپه وزیر امور خارجه فرانسه، برقراری تماس را با رژیم لیبی تایید کرد ولی در عین حال گفت این تماس ها به معنای مذاکرات جدی نبوده است. دیپلمات ترک می افزاید حمایت مالی از مخالفان و کمک بشردوستانه بیشتر به مردم لیبی، با توجه به نزدیک شدن ماه مبارک رمضان، همچنین در دستور کار نشست استانبول قرار دارد. وی گفت بحث هایی در خصوص اعطای وام به مخالفان و استفاده از دارایی های مسدود شده رژیم لیبی به عنوان ضمانت، در جریان است. محمود جبریل یکی از اعضای بلندپایه شورای ملی انتقالی لیبی هفته گذشته در دیدار از ترکیه، از جامعه بین المللی خواست دارایی های مسدود شده در چارچوب تحریم های اعمال شده بر ضد رژیم قذافی را آزاد کند و آن را در اختیار مخالفان قرار دهد. قرار است چندین تن از اعضای شورای ملی انتقالی لیبی از جمله جبریل در گفتگوهای استانبول شرکت و بطور دوجانبه با هیئت های شرکت کننده در این نشست، گفتگو کنند. به علاوه کلینتون و ژوپه، فرانکو فراتینی و ویلیام هیگ وزرای خارجه ایتالیا و انگلیس از جمله مقامات شرکت کننده در این نشست خواهند بود. آندرس فوگ راسموسن دبیر کل ناتو، کاترین اشتون مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا و نبیل العرابی دبیر کل اتحادیه عرب از دیگر شرکت کنندگان در این گفتگوها هستند. ترکیه از روسیه و چین دعوت کرده بود در گفتگوهای گروه تماس در استانبول شرکت کنند که چهارمین نشست اینچنینی است ولی مسکو که منتقد ابعاد و اهداف حملات هوایی ناتو در لیبی است، این دعوت را رد کرد و یک مقام وزارت خارجه ترکیه نیز روز پنجشنبه اعلام کرد مشارکت پکن نیز غیرمحتمل به نظر می آید. گروه تماس متشکل از کشورهای شرکت کننده در عملیات تحت رهبری ناتو بر ضد رژیم قذافی و همچنین دیگر بازیگران منطقه است