خبرگزاری آریا/اظهارات وزرای خارجه آمریکا و روسیه از توافق قدرت های بزرگ برای حذف قذافی از قدرت حکایت دارد.کلینتون: قذافی بیش از چند روز دیگر بر مسند قدرت نخواهد ماند.وزیر خارجه آمریکا به معمر قذافی دیکتاتور لیبی هشدار داد چند روز بیشتر در مسند قدرت نخواهد ماند . به نقل از آسوشیتدپرس ، هیلاری کلینتون وزیرخارجه امریکا افزود : جامعه بین الملل طی روزهای آینده فشارها را علیه معمر قذافی برای کناره گیری از قدرت افزایش خواهد داد .
کلینتون در عین حال گفت ، نمی تواند دقیقا پیش بینی کند چه روز و یا چه ساعتی قذافی از قدرت برکنار خواهد شد .کلینتون قرار است در نشست گروه تماس لیبی با مقام های ارشد کشورهای حامی عملیات نظامی سازمان پیمان آتلانتیک شمالی ” ناتو ” در لیبی که روز جمعه در ترکیه برگزار خواهد شد ، شرکت کند .وزیرخارجه امریکا وعده داد برای اعمال فشار بیشتر علیه قذافی ، تلاش کند .ادامه…
لاوروف: قذافی در آینده لیبی نقشی نخواهد داشت
سرگئی لاوروف وزیر خارجه روسیه که در آمریکا به سر می برد ، گفت ، معمر قذافی ، دیکتاتور لیبی ، در آینده این کشور نقشی نخواهد داشت.روسیه هرچند با اهداف واقعی آمریکا و متحدانش در مداخله نظامی در لیبی مخالف است ، اما از قذافی و ماندگاری اش در قدرت نیز حمایت نمی کند.به گزارش واحد برونمرزی، قذافی با سرکوب خونین مخالفان و حمله نظامی به مردم خود ، امکان هرگونه هواداری از وی را از بین برده است .رفتار قذافی سبب شده است که ضرورت حذف وی از قدرت ، به نکته مشترکی بین اعضای ناتو و منتقدان مداخله این پیمان نظامی در امور لیبی تبدیل شود .
حال روسیه که اساسا” با تلاش ناتو برای تغییر اجباری حکومت در لیبی مخالف بود ، موافقت خود را با تغییر حاکم این کشور اعلام کرده است . البته در مصوبه هفدهمین نشست سران اتحادیه آفریقا که چندی پیش در گینه استوائی برگزار شد ، اشاره ای به سرنوشت قذافی نشده است .
هر چند همین موضوع ، مخالفت شورای عالی انتقالی لیبی و انقلابیون این کشور را برانگیخته است . آن ها اصرار دارند ضرورت کناره گیری قذافی از قدرت می بایست مبنای اصلی هر طرح صلحی باشد که برای حل بحران لیبی ارائه می شود .
دومین موضوع مشترک ناتو و منتقدان حمله این پیمان نظامی به لیبی ، تاکید بر ضرورت مدیریت سازمان ملل بر روند مذاکرات مربوط به طرح های صلح در این کشور و اجرای هر توافقی در این زمینه است .
سران اتحادیه آفریقا در طرح صلح خود که برخی اعضای ناتو از جمله ایتالیا از آن حمایت کرده اند ، مدیریت مذاکرات صلح و انتقال قدرت در لیبی را به سازمان ملل سپرده اند که البته اتحادیه آفریقا و اتحادیه اروپا نیز آن را همراهی خواهند کرد .
روس ها معتقدند که مدیریت سازمان ملل در تنش زدایی و اعاده صلح در لیبی ، نقش ناتو را در جهت دهی به تحولات آتی لیبی محدود می کند .
اعضای ناتو نیز نقش محوری سازمان ملل در لیبی را به نفع خود می دانند . زیرا مسئولیت سامان دهی به شرایط فاجعه آمیزی که آن ها در لیبی به وجود آورده اند ، بر دوش جامعه بین الملل قرار خواهد گرفت . اما هنوز اختلاف نظرهای جدی در مورد نقش آفرینی نهادهای بین المللی در تنش زدایی و انتقال قدرت در لیبی وجود دارد . از جمله گرچه روس ها از اولویت راهکار سیاسی بر نظامی در حل بحران لیبی حمایت می کنند ولی اساسا” با تلاش هایی که در این زمینه در چارچوب گروه تماس انجام می شود ، موافق نیستند .
گروه تماس بین المللی از ۴۰ کشور و در کنار آن ، نمایندگان سازمان ملل ، اتحادیه عرب و اتحادیه آفریقا تشکیل و فعالیت آن بر پایان دادن به بحران در لیبی و زمینه سازی برای تشکیلات سیاسی آینده این کشور متمرکز شده است . مقام های روسیه از پیوستن به گروه تماس خودداری کرده اند زیرا معتقدند این گروه از یکی از طرفین درگیری در لیبی جانبداری می کند . به عبارت دیگر ، راه حل سیاسی مورد نظر روسیه با راه حل مشابه مورد نظر غرب تفاوت دارد و همین تفاوت ها است که پیش بینی موفقیت برای میانجی گری روسیه در لیبی را دشوار می کند .