تهران - آمريكا به بهانه مقابله با گروه تروريستي 'القاعده' حملات هواپيماهاي بدون سرنشين خود را به سومالي گسترش داده است.
به گزارش ايرنا، پايگاه اطلاع رساني 'گلوبال ريسرچ ' روز (شنبه)نوشت: نشريات آمريكايي هفته گذشته از حملات هواپيماهاي بدون سرنشين اين كشور در داخل كشور سومالي خبر دادند.
در حالي كه آمريكا پيش از اين نيز از اين نوع هواپيماها براي نظارت و شناسايي مواضع مخالفان خود به منظور بمباران و موشك باران آنها استفاده كرده بود، حمله اخير در سومالي نشان دهنده گسترش استفاده از اين هواپيماها در ششمين كشور است. آمريكا پيش از اين در عراق، پاكستان، افغانستان، يمن و ليبي نيز از اين هواپيماها استفاده كرده بود.
گفته مي شود فرماندهي عمليات ويژه آمريكا مسئوليت ماموريت هاي مرگبار واشنگتن در سومالي را برعهده دارد. اين فرماندهي مسئول اجرايي عمليات نيروهاي ويژه در چهار نيروي اصلي ارتش آمريكا متشكل از نيروي زميني، نيروي دريايي، تفنگداران دريايي و نيروي هوايي است.
بر اساس اطلاعات وزارت دفاع آمريكا موسوم به پنتاگون، هفت هزار نيروي ويژه ارتش آمريكا در افغانستان و سه هزار نفر در حال حاضر در عراق خدمت مي كنند. قرار است تعداد زيادي از نيروهاي حاضر در عراق به افغانستان منتقل شوند تا خروج 10 هزار نيروي آمريكايي را از افغانستان تا پايان سال جاري ميلادي جبران كنند.
به نوشته گلوبال ريسرچ ، آمريكا براي حمايت از دولت متزلزل سومالي به شدت به نيروهايي مانند سربازان حافظ صلح اتحاديه آفريقا اهل اوگاندا و بوروندي وابسته بوده است. به همين دليل پنتاگون تجهيزات نظامي به ارزش 45 ميليون دلار، از جمله دوربين هاي ديد در شب و چهار فروند هواپيماي كوچك بدون سرنشين به اوگاندا و بوروندي ارسال مي كند تا به اصطلاح با خطر فزاينده ترور در سومالي مقابله كرده باشد.
از زمان تهاجم اتيوپي به سومالي در سال 2007، فرماندهي عمليات ويژه پنتاگون ماموريت هاي خود را از فرودگاهي مستقر در اتيوپي بر فراز آسمان سومالي انجام داده است.
بر اساس اين گزارش، تنها طي دو هفته ابتدايي ماه ژوئن (خرداد/ تير) آمريكا با استفاده از هواپيماهاي بدون سرنشين 15عمليات در خليج عدن نزديك سومالي انجام داده است.
'عبدالله لقمان'، معاون فرمانداري استان 'ابين' يمن با محكوم كردن اين حمله ها گفت آمريكا با اين اقدام خود جان مردم بيگناه و غير نظامي را مي گيرد. در اين حمله ها دست كم 130 نفر كشته شده و بيش از چهار هزار نفر آواره شده اند.
گزارش جديد رسانه هاي آمريكايي نيز حاكي از آن است كه پنتاگون قصد دارد پايگاه هوايي جديدي در خليج فارس بسازد و از آن طريق حملات هواپيماهاي بدون سرنشين خود را در يمن و سومالي افزايش دهد. با آنكه در مورد محل اين پايگاه اطلاعاتي منتشر نشده است، اما به نطر مي رسد كه بحرين مكان مناسبي باشد، زيرا ناوگان پنجم دريايي آمريكا در اين كشور مستقر است و از طرف ديگر امن ترين راه براي رسيدن هواپيماهاي بدون سرنشين
به يمن از طريق عربستان سعودي محسوب مي شود.
پايگاه اطلاع رساني ياد شده افزود: حملات هواپيماهاي بدون سرنشين در پاكستان كه سال گذشته ميلادي يكهزار كشته از ميان غير نظاميان اين كشور برجاي گذاشت، توسط واحد فعاليت هاي ويژه در سازمان اطلاعات مركزي آمريكا موسوم به ' سيا '، انجام مي شود. مي توان نتيجه گرفت اكنون كه رييس اين سازمان وزير دفاع آمريكا شده است، حملات نيز تشديد خواهد شد.
از زمان به قدرت رسيدن 'باراك اوباما'، رييس جمهوري آمريكا در سال 2009، دو هزار و يكصد غير نظامي پاكستاني به دليل حملات هواپيماهاي بدون سرنشين كشته شده اند.
بر اساس گزارش اخير سازمان بين المللي پناهندگان، بيش از 250 هزار افغان طي دو سال گذشته مجبور به ترك خانه هاي خود شده اند كه 91 هزار نفر از آنها در سال جاري ميلادي آواره
شده اند. زيرا نيروهاي خارجي تحت امر آمريكا در افغانستان و نيروهاي ويژه، خانه ها، مزارع و تاسيسات زير بنايي اين كشور را تخريب و باعث آوارگي هزاران نفر شده اند.
اين سازمان در گزارش خود خاطر نشان كرده است:'آمريكا به بهانه حمله به شبه نظاميان در خاورميانه حملات هواپيماهاي بدون سرنشين خود را افزايش داده است، اما شمار فزاينده تلفات غير نظاميان باعث تشديد عصبانيت مردم و اقبال آنها از گروه هاي افراطي شده است.
'دنيس فتودينوف' تحليلگر امور نظامي در اين مورد معتقد است:
' آمريكا پيش از اين نيز در جنگ بالكان از هواپيماهاي بدون سرنشين استفاده كرده است؛ سپس در عراق و افغانستان و اكنون در ليبي. آمريكا و تل آويو رهبر اين نوع جنگ هستند. اكنون آمريكا هواپيماهاي بدون سرنشين فراواني در انواع مختلف در اختيار دارد.
ژنرال 'گلن والترز'، فرمانده تفنگداران دريايي آمريكا در سخنراني خود در همايش 'دفاع و پيشرفت دولت' گفت آمريكا 10 سال قبل 200 فروند هواپيماي بدون سرنشين در اختيار داشت؛ اما تا سال 2010 شمار اين هواپيماها به شش هزار فروند افزايش يافته است و تا سال آينده به هشت هزار فروند مي رسد كه به معناي 40 برابر شدن اين هواپيماهاست.