واحد مرکزی خبر / رئیس انجمن مطبوعات عربی در روسیه تاکید کرد انقلاب درکشورهای عربی به علت نبود دموکراسی و جابجایی قدرت به شیوه دمکراتیک و همچنین گسترش فساد در این کشورها در سطح نخبگان حاکم است.
شبکه تلویزیونی روسیا الیوم در برنامه پانوراما به بررسی انقلاب های عربی و نتایج این انقلاب ها پرداخت.
روسیا الیوم در این برنامه با عنوان بهار عربی یا خزان عربی؟ با فاسیلی بیریزوفسکی دیپلمات سابق و کارشناس امور عربی و هانی شادی رئیس انجمن مطبوعات عربی در روسیه مصاحبه کرد.
فاسیلی بیریزوفسکی گفت ابتدا باید انقلاب را تعریف کرد.
انقلاب به معنای تحول یا تغییر ریشه ای نظام اجتماعی ، معیشتی ، اقتصادی و سیاسی است.
زمانی که این تغییرات ریشه ای ایجاد نشود می توان این پدیده را کودتا یا شورش نامید.
این در تظاهرات گسترده مردمی نمایان می شود اما این انقلاب نیست.
اما حوادث کنونی در کشورهای عربی متاسفانه تا حد زیادی ساختگی و تحریک آمیز از طرفهای خارجی بود این بدان معنا است که اساس و انگیزه خروج ملتهای عرب به خیابان مسائلی بود که همیشه و از مدتها پیش وجود داشته است.
گله مندی از سطح معیشتی و نارضایتی اجتماعی از دهها سال پیش وجود دارد.
وی افزود در سوریه و لیبی چیزی که اول آشکار می شود عامل خارجی است که در کمک های مالی طرفهای خارجی و فشارهای خارجی و دخالت با استفاده از سلاح نمایان می شود همانطور که در لیبی رخ می دهد.
به همین علت در اینجا سخن گفتن از انقلاب مردمی برای سرنگونی نظام امری مضحک است.
در ادامه برنامه هانی شادی اظهار داشت به نظر من در منطقه عربی وضعیت انقلابی وجود دارد و این فقط به علت مسائل اجتماعی و اقتصادی نیست بلکه به علت نبود دموکراسی و جابجایی قدرت به شیوه دمکراتیک و همچنین گسترش فساد در این کشورها در سطح نخبگان حاکم است.
در رابطه با مصر انقلاب از مردم آغاز شد و به نظر من نوعی دودستگی در نخبگان حاکم در این کشور ایجاد شد در عین حال فشارهای مردمی و انقلاب مردمی شکل گرفت.
انقلاب در مصر هنوز کامل نشده است و این روند ادامه دارد و موج های دیگری از این انقلاب ادامه خواهد یافت.
در رابطه با لیبی ابتدا اعتراضات مردمی مسالمت آمیز آغاز شد سپس به جنگ داخلی تبدیل شد و این نظر شخصی من است.
به نظر من این انقلاب ها و اعتراضات مردمی نیاز داخلی ملتهای عرب است عامل خارجی در اینجا نتیجه سوء استفاده از شرایط و تلاش برای تامین برخی منافع است.
آمریکا به نوعی سعی دارد منافع خود را تامین کند اما موضوع اساسی این است که این انقلاب ها برخاسته از نیاز داخلی و نتیجه وجود حاکمانی است که به طور غیر قانونی و به مدت طولانی قدرت را در اختیار داشته اند.
مردم مصر امروز به دولت انتقالی کنونی تصمیماتی را تحمیل می کنند که مردم با آن موافق هستند.