خبرگزاري فارس: سخنگوي دستگاه ديپلماسي با بيان اينكه: "طرح مكتوب ايران درباره ليبي به برخي كشورها داده شده و در حال رايزني در اين زمينه هستيم "، گفت: اميدواريم به نقطه مشتركي برسيم.
به گزارش خبرنگار سياست خارجي خبرگزاري فارس، رامين مهمانپرست سخنگوي وزارت امور خارجه كشورمان شب گذشته در برنامه كنكاش شبكه جام جم به تشريح عملكرد دستگاه ديپلماسي و تحولات كنوني در منطقه پرداخت.
وي در ابتدا با بيان اينكه يكي از ويژگيهاي اصلي انقلاب اسلامي و نقطه قوت آن در ديپلماسي عمومي بود، گفت: از زمان امام(ره) مخاطب اصلي صحبتهاي ايشان، افكار عمومي مردم ايران و جهان بود و همينطور اين موضوع ادامه يافت و اكنون مردم كشورهاي مختلف، مخاطب مقام معظم رهبري، رياست جمهوري و مسئولان كشور هستند.
مهمانپرست افزود: به دليل اينكه ما انقلابي براساس ارزشهاي اعتقادي و مباني فرهنگ و استقلال كشورمان داشتيم، منطق و مواضع ما مورد پذيرش مردم كشورهاي مختلف قرار گرفت.
وي با بيان اينكه دشمنان براي مقابله با انقلاب اسلامي جنگ نرم و جنگ تبليغاتي به راه انداختند تا حقايق را واژگون جلوه داده اجازه ندهند واقعيات كشور به بيرون منعكس شود، گفت: آنها تلاش كردند فضا را در اختيار خودشان بگيرند تا نتوانيم با مردم در كشورهاي مختلف ارتباط برقرار كنيم.
سخنگوي دستگاه ديپلماسي افزود: در اينجا نقش ديپلماسي عمومي خيلي پررنگ ميشود. ما از هر وسيلهاي كه بتوانيم با مردم ارتباط مستقيم داشته باشيم و حرفهايمان را با آنها در ميان بگذاريم، استفاده ميكنيم و اين يكي از مؤثرترين راههايي است كه ميتوانيم مواضع كشور را اعلام كنيم.
مهمانپرست در عين حال يادآور شد: البته حتماً بايد اين ديپلماسي عمومي رابطه نزديكي با مواضع رسمي كشور داشته باشد. ما مواضع كشور را در موضوعات مختلف تبيين و سعي ميكنيم ابهامات را برطرف و جهتگيريها را مشخص كنيم. در ملاقاتها، كنفرانسها و . . . اين مواضع را به صورت رسمي اعلام ميكنيم.
وي خاطرنشان كرد: ابزارهايي كه ميتواند در ديپلماسي عمومي به تبيين واقعيات كمك كند، خارج از دايره دولتي ميتواند خيلي مؤثرتر باشد. رسانههاي ما ميتوانند نقش بسيار مهمي را ايفا كنند. هنرمندان، سازمانهاي مردمنهاد، مراكز مطالعاتي و تحقيقاتي، دانشگاهها و دانشگاهيان ما و همه كساني كه به شكلي ميتوانند افكار عمومي را تحت تأثير قرار دهند و به روشن كردن فضا كمك كرده و ابهامات را برطرف كنند، بايد نزديك و ياور ما در ديپلماسي عمومي باشند.
سخنگوي وزارت خارجه درباره دستاوردهاي دولتهاي نهم و دهم براي مقابله با تيرهنماييها و تبليغات منفي غرب در قبال كشورمان اظهار داشت: به هر ميزاني كه بتوانيم از تواناييهاي مردم و كشور استفاده كنيم تا از حقوق ملت خود دفاع كرده و واقعيات را به اطلاع مردم دنيا برسانيم، در ديپلماسي عمومي موفقتر بودهايم.
مهمانپرست افزود: در حال حاضر بايد بپذيريم كه ظرفيتهاي زيادي در داخل كشور وجود دارد كه استفاده نميشود و يا به صورت سازماندهي شده و هماهنگ در جهت دفاع از منافع ملي به كار گرفته نميشود و بايد از اين ظرفيتها استفاده كرد.
سخنگوي دستگاه ديپلماسي با بيان اينكه: "ما در دستگاه سياست خارجي به نقش ديپلماسي عمومي، اهميت و تأثيرگذاري آن اعتقاد و بر آن تأكيد داريم "، گفت: به همين دليل در دولت دهم در تغيير جديدي كه در ساختار وزارت خارجه داشتيم، شاهد تغييراتي در بخش ديپلماسي عمومي هستيم. در ساختار جديد وزارت خارجه تعداد معاونتها كمتر شد و ادارات كل در همديگر ادغام و سبكتر شد، ولي به همان ميزاني كه ساختار كوچكتر شد، ديپلماسي عمومي قويتر و بزرگتر شد.
* ايجاد اداره كل ديپلماسي عمومي در وزارت خارجه
وي افزود: پيش از اين اداره كل اطلاعات و مطبوعات را داشتيم كه كار رسانهها را دنبال ميكرد و فضاي رسانهاي و ارتباط بين رسانههاي داخل و خارج و روشن كردن مطالب از طريق رسانهها كار تخصصي اين اداره كل بود و در حال حاضر يك اداره كل ديپلماسي عمومي نيز اضافه شد. مجموعه اين دو، يك مركز ديپلماسي رسانهاي و ديپلماسي عمومي را كه در سطح معاونت وزارت خارجه است، ايجاد كرده است.
مهمانپرست ادامه داد: اين بدان خاطر است كه دستگاه سياست خارجي بتواند همه دستگاهها، سازمانها و نهادهايي را كه براي مؤثر بودن در فضاي ديپلماسي آمادگي دارند، هماهنگ به صحنه بياورد.
وي در ادامه گفت: دنياي غرب تلاش كرد عليه ملت ما تهمتهايي را مطرح و مسائل غيرواقعي را نسبت دهد و از همه ابزار خود در اين زمينه استفاده كرد. رسانههاي غربي مطالبي غيرواقعي را منتشر و مجموعه هاليوود به عنوان يك ابزار و براي به راه انداختن جنگ نرم، فيلمهايي همچون 300، ثريا، بدون دخترم هرگز و . . . را توليد كرد كه دور از فرهنگ، تاريخ و تمدن ملت ايران است.
سخنگوي دستگاه ديپلماسي تصريح كرد: در عرصه ديپلماسي عمومي بايد همه اقشار مختلف مردم ما به صحنه بيايند و دفاع كنند. هنرمندان ما ميتوانند در صحنههاي خارج از كشور يكي از حقايق مربوط به ملت را با زبان هنر، بسيار شيرين و جذاب به اطلاع مردم دنيا برسانند.
مهمانپرست خاطرنشان كرد: به اعتقاد ما دو بخش بايد براي يك ديپلماسي عمومي فعال ديده شود. بخش اول به ساختار سازماني تشكيلاتي كه اين كار را دنبال ميكند، برميگردد. دستگاه سياست خارجي به خاطر اينكه هماهنگ كننده فعاليت همه دستگاهها در خارج از كشور است، ميتواند اين شامليت را داشته باشد و جايگاه مناسبي براي كمك به همه بخشها باشد تا بتوانند در عرصههاي خارج از كشور حضور فعالتري داشته باشند.
وي افزود: بخش دوم به امكانات و بودجه مناسب برميگردد. ما حتماً بايد براي ديپلماسي عمومي در حد شأن، ظرفيت و توانايي آن بودجه و امكانات مناسب فراهم كنيم. ما اين كار را دنبال و مشاهده كرديم كه مردم ما در اين زمينه آمادگي دارند و در بخشهاي مختلف به خوبي استقبال ميكنند. ما بايد امكانات خود را افزايش دهيم تا بتوانيم در كنار آنها باشيم.
مهمانپرست گفت: ما نشستي با توليدكنندگان فيلمهاي مستند و سينمايي، تهيهكنندگان و كارگردانان بزرگ كشور داشتيم و با آنها اين موضوع را در ميان گذاشتيم كه مسائل زيادي در عرصه سياست خارجي وجود دارد كه به منافع ملي كشور برميگردد و اگر اينها به سوژههايي تبديل شود و توسط هنرمندان ما به صورت فيلمهاي مستند و سينمايي درآيد، ميتواند پيام خود را به مردم دنيا برساند.
سخنگوي دستگاه ديپلماسي ادامه داد: در فاصله كمتر از يك ماه 10 فيلمنامه براي ما آوردند كه هركدام از آنها در يك فضاي جديد ميتواند حقانيت ملت ما را به اثبات برساند، ولي آنها نيازمند حمايت هستند. رياست جمهوري و مجلس با اصل اين موضوع موافق ميباشند و اميدواريم به صورت قانوني رديف بودجه مناسبي را براي اين كار داشته باشيم.
* تلاشها براي متوقف و منحرف كردن حركتهاي مردمي در منطقه
به گزارش خبرنگار سياست خارجي خبرگزاري فارس، رامين مهمانپرست سخنگوي دستگاه ديپلماسي در ادامه برنامه كنكاش شبكه جام جم درباره آخرين تحولات منطقه، با بيان اينكه بيداري اسلامي در منطقه ما و در كشورهاي مختلف به شكلهاي گوناگوني در حال تداوم است، گفت: اين حركتي است كه ايجاد شده و نشأت گرفته از پيام انقلاب و مقاومت مردم ما است. اين حركت اهداف ارزشمندي را كه براي ملتهاي منطقه ما ميتوانسته مهم باشد از جمله دسترسي به استقلالشان دنبال ميكند و هرچقدر اين حركت مردمي رو به جلو ادامه يابد و به سمت استقلال كشورها نزديك شود، به معناي عدم وابستگي به قدرتهاست.
وي افزود: طبيعي است كه قدرتهاي بزرگ دنياي امروز كه عادت كرده بودند كشورها را تحت سيطره خود داشته باشند و منافع خودشان را به منافع ملتها ترجيح دهند، مقابل اين حركت مردمي مقاومت كنند. آنها با شكلها و شيوههاي مختلف سعي ميكنند اين حركت را يا متوقف و يا منحرف سازند.
سخنگوي وزارت خارجه ادامه داد: در كشور مصر بعد از حدود 5 ماه كه مردم به خيابانها آمدند، اين حركت همچنان استمرار دارد و با حضور قوي خود به دنبال همه خواستههاي ملت است و در پي آن است كه نظام پارلماني و رياست جمهوري در آنجا به شكل مردمي نهادينه شود و مردم سرنوشتشان را در دست بگيرند. هرجا احساس كنند تعللي ايجاد شده مردم مجدداً به صحنه ميآيند و از خواستههايشان حمايت ميكنند.
مهمانپرست با بيان اينكه مسير روشني است و افق روشني در انتظار مردم است، گفت: مردم راهشان را پيدا كردند و ايدههاي خود را دنبال ميكنند.
* رايزني درباره طرح مكتوب ايران در خصوص ليبي
وي درباره وضعيت ليبي با بيان اينكه در اين كشور به خاطر ورود غرب و اعضاي ناتو وضعيت پيچيدهتر شده است، اظهار داشت: حملات نظامي ناتو و درگيريها و شورشهاي داخلي باعث شده مردمي كه هيچ سلاح و پناهي ندارند آسيب جدي ببينند.
سخنگوي دستگاه ديپلماسي تصريح كرد: بايد تلاش كنيم با كمك ساير كشورهايي كه علاقهمند براي حل اين مسئله هستند در درجه اول ثبات را در ليبي ايجاد و امنيت مردم حفظ شود. در درجه بعد بايد تلاش كنيم خواست مشترك اقشار مختلف مردم مستقيماً در اداره كشور تأثير داده شود و سيستمي در آنجا طراحي شود كه مجموعه برآيند خواست گروههاي مختلف مردمي باشد و آنها مستقيماً در اداره حكومت نقش بازي كنند.
مهمانپرست ادامه داد: در مرحله سوم حتماً بايد جلوي دخالت كشورهاي ديگر كه معلوم نيست به دنبال چه اهدافي هستند، گرفته شود. بايد تلاش كنيم تا مردم از اين وضعيت نجات يابند. بايد كمكهاي انساني را براي آنها ارسال كرد. بايد با كمك ساير كشورها تلاش كرد تا راهحلي مورد توافق كشورها كه بتواند براي مشكلات داخلي ليبي كمك كننده باشد، ارائه كرد.
وي با بيان اينكه زمينههاي اين كار با رايزنيها بين كشورهاي مؤثر منطقه ايجاد خواهد شد، گفت: طرحي آماده و به صورت مكتوب به برخي كشورها داده شده و در حال رايزني هستيم. فكر ميكنيم نقاط مشترك زيادي با طرحهايي كه ديگر كشورهاي اسلامي منطقه براي وضعيت ليبي دنبال كردند، دارد. با اين رايزنيها اميدواريم به نقطه مشتركي برسيم.
مهمانپرست ادامه داد: مهم اين است كه نتيجه بيروني اين طرحها بايد حفظ جان مردم، مشاركت آنها در اداره كشورشان و اجازه ندادن به كشورهاي خارجي براي دخالت در امور داخلي اين كشور باشد.
* راه درست برخورد با مطالبات مردم رسيدگي به خواستههاي آنهاست
سخنگوي وزارت خارجه درباره آخرين وضعيت بحرين با بيان اينكه معتقديم: "مسائلي كه در داخل كشورهاي منطقه ميگذرد مسائل داخلي آنهاست و نبايد دخالتي توسط كشورهاي خارجي انجام شود "، اظهار داشت: هر دخالتي كه تا الآن انجام شده در راستاي سركوب مردم بوده و برخي از كشورهاي منطقه وارد شدند و وضعيت را پيچيدهتر كردند.
به گفته وي دخالت نظامي و امنيتي كشورهاي منطقه در بحرين كمكي به حل مسئله نكرده و مسئله را دشوارتر كرده است.
مهمانپرست ادامه داد: آن چيزي كه فكر ميكنيم در سياست خارجي بايد دنبال كرد رايزني با كشورهاي منطقه و حتي كشورهايي است كه در بيرون منطقه ما هستند و مؤثرند.
سخنگوي دستگاه ديپلماسي بر صحبت كردن با مردم، روشن كردن افكار عمومي و توجه به خواست ملتهاي منطقه و برآورده كردن مطالبات آنها تأكيد كرد و افزود: هرچقدر در اين فاصله زماني بيفتد، مشكل را پيچيدهتر و زخمهاي عميقتري را ايجاد ميكند.
وي گفت: تمام تلاشمان را انجام ميدهيم كه كشورهاي منطقه به اين نتيجه برسند كه راه درست برخورد با مطالبات مردم، رسيدگي به خواستههاي آنهاست.
* گروههايي كه بهصورت سازماندهي در سوريه عمليات مسلحانه انجام ميدهند
به گزارش فارس، مهمانپرست ادامه داد: برخي عنوان ميكنند كه شما (ايران) در بحرين، يمن، و مصر و برخي كشورهاي ديگر عنوان ميكنيد كه بايد به مطالبات مردم توجه كرد، چرا در رابطه با سوريه موضع ديگري داريد؟
وي در اين باره افزود: ملاحظهاي كه ما داريم و قبلاً هم بارها مواضع اصوليمان را اعلام كرديم، بر همان مطالبي كه در رابطه با ساير كشورها گفتيم، تأكيد داشتيم. معتقديم اگر مردم در سوريه مطالباتي دارند بايد به آن توجه كرد و حتماً نبايد با مطالبات مردمي كه به صورت مسالمتآميز عنوان ميشود برخورد خشونتآميز داشت.
سخنگوي دستگاه ديپلماسي اضافه كرد: ولي نكات قابل توجهي در مورد سوريه وجود دارد كه بايد به آن توجه داشت. بايد ببينيم در كشورهاي مختلف خواست اكثريت مردم چيست؟ در كشوري مثل بحرين و مصر اكثريت مردم خواستههايي براي تغييرات اساسي دارند، چون خواسته اكثريت مردم است، دموكراسي كه حتي غربيها مدعي آن هستند حكم ميكند به حرف آنها توجه و بايد به شكل مناسبي خواستهها محقق شود و مردم احساس كنند در اداره حكومت مشاركت دارند.
مهمانپرست ادامه داد: ممكن است در كشوري عدهاي كه اكثريت نيستند ولي اقليت يك جامعه هستند، خواستهها و مطالباتي دارند و آنها را به صورت مسالمتآميز مطرح ميكنند كه بايد به آن هم توجه كرد و نبايد آن را سركوب كرد و در حدي كه امكانپذير است مطالبات بايد برآورده شود ولي اين بدان معنا نيست كه اگر در جامعهاي بخشي كه اقليت جامعه هستند بايد همه خواستههايشان محقق شود، زيرا اين ديكتاتوري اقليت بر اكثريت است.
وي گفت: اگر خواستههاي مردم مسالمتآميز مطرح نشد و گروههاي مسلح سازماندهي شده وارد شدند و دست به كشتار و خشونت زدند، معلوم است كه ميخواهند امنيت و ثبات يك كشور و منطقه را به هم بزنند.
سخنگوي وزارت خارجه اضافه كرد: داخل سوريه كنار عدهاي از مردم كه خواستهها و مطالباتي داشتند كه بايد در حد خودشان به آن توجه شود، گروههايي به صورت سازماندهي وارد عمليات شده و عمليات مسلحانه انجام ميدهند. بيش از 1500 نفر از نيروهاي پليس سوريه ترور شدند و گورهاي دستهجمعي از نيروهاي پليس ايجاد شد. مشخص است كه مردم در تظاهرات مسالمتآميز نيروهاي پليس را از بين نميبرند.
مهمانپرست گفت: مشخص است دستي وارد اين كار شده كه بيثباتي و ناامني را در سوريه ايجاد كند، به عنوان اينكه سوريه يكي از كشورهاي خط مقدم مقاومت مقابل رژيم صهيونيستي است.
* واژههايي كه غرب براي آن احترامي قائل نيست
وي درباره رسوايي اخير در انگليس و شنود غيرقانوني افزود: متأسفانه يكي از واقعيات تلخ دنياي امروز اين است كه در غرب واژههاي خيلي زيبايي تعريف و با توسل به اين واژهها سعي ميكنند به كشورهاي مستقل فشار وارد سازند و به هيچ وجه خودشان اين واژهها را محترم نميشمارند و حق موضوعاتي را كه عنوان ميكنند، ادا نميكنند.
مهمانپرست ادامه داد: يكي از مسائلي كه مطرح ميشود مربوط به وظيفه اصيل و خطير خبرنگاري و كار رسانهاي است. معتقديم رسانهها كاري بسيار شرافتمندانه دارند و بايد بزرگترين كمك به مردم براي تبيين واقعيات، راهنمايي آنها و تنوير افكار عمومي، هدايت مردم و آموزش آنها باشند، چيزي كه متأسفانه در دنياي غرب توسط شبكههاي مافيايي به گروههاي اهرم فشار براي تحت فشار قرار دادن كشورهاي مستقل تبديل شده است.
سخنگوي دستگاه ديپلماسي عنوان كرد: يك شبكه رسانهاي به جاي اينكه به مردم اطلاعات درست و آموزندهاي بدهد و حقايق را روشن كند، وارد فعاليتهاي جاسوسي ميشود، شنود ميكند و به بهانه آزادي بيان وارد حيطههاي شخصي مردم ميشود.
مهمانپرست با بيان اينكه مردم در دنياي امروز نسبت به قبل خيلي آگاهتر شدهاند، گفت: با پيشرفت فناوري ارتباطات ديگر نميتوان يكسري از اقدامات را مخفي نگه داشت. الآن مردم در غرب مثل مردم ساير كشورها متوجه ميشوند كه برخي از حاكمان آنها به بهانه حقوق بشر، دموكراسي و آزادي بيان به آنها خيانت ميكنند و در حق مردمشان ظلم ميكنند، به آنها اطلاعات اشتباه ميدهند و چهره كشورها را متفاوت نشان ميدهند.
وي افزود: وظيفه ما اين است كه كمك كنيم تا اين واقعيات بهتر و سريعتر به اطلاع مردم دنيا برسد. ما بايد روشن كنيم كه اين شبكههاي مافيايي به عنوان ابزاري سياسي در اختيار جريانات صهيونيستي قرار دارند و سعي ميكنند با فشارهايي كه به دولتهاي مختلف در غرب وارد ميكنند كشورهاي مستقل را تحت فشار قرار دهند تا منافع رژيم صهيونيستي را تأمين كنند.
سخنگوي دستگاه ديپلماسي ادامه داد: كاري كه الآن به دوش ملت ما و همه ملتهاي مستقل دنياي امروز است، افشاگري نسبت به رويه اشتباه و غلطي است كه برخي از كشورهاي غربي دنبال ميكنند و برخي جريانات مافيايي در كشورهاي غربي از فضاي آزادي كه وجود دارد، سوءاستفاده ميكنند.
وي با بيان اينكه: "ميدانيم مردم در كشورهاي ديگر از اين وضعيت راضي نيستند "، اظهار داشت: اتفاقاتي كه رخ ميدهد همه زواياي پنهان حركتهاي اين شبكههاي زنجيرهاي را روشن ميكند.
* تحريم بهبهانه فعاليتي كه حق ملت ايران است
مهمانپرست درباره تشديد فشارها و اعمال تحريمها بر كشورمان و تأثيرگذاري آن با بيان اينكه: "ما بارها مواضع كشور را راجع به تحريم اعلام كرديم "، گفت: ما اصل اين كار را غيرانساني، ناعادلانه و غيرقانوني ميدانيم؛ زيرا تحريم عليه ملت ما به بهانه فعاليتهاي صلحآميز هستهاي انجام ميشود كه حق ملت ماست.
وي افزود: معتقديم فعاليتهاي هستهاي صلحآميز ما نيز بهانه است چون اگر به خاطر فعاليتهاي هستهاي ما را تحريم ميكنند، اين تحريم بايد ظرف 10 سال اخير به وجود آمده باشد، ولي اين در حالي است كه 30 سال است ملت ما را تحريم ميكنند. زماني كه حتي بحث فعاليت هستهاي در كار نبود آنها ما را تحريم ميكردند.
سخنگوي دستگاه ديپلماسي با بيان اينكه مشكل آنها چيز ديگري است، گفت: آنها به دنبال اين هستند كه ما دست از استقلال و ارزشهاي انقلاب برداريم و تابع و تسليم خواستههاي اين قدرتهاي بزرگ غربي باشيم. اين شدني نيست. ملت ما به پاي اعتقاداتش ايستاده و هرچقدر تلاش كنند با فشار مردم ما را از اهداف و ارزشهايش دور كنند، نتيجه رفتار مردم ما پايمردي بيشتر، استقامت بالاتر و رسيدن به دستاوردهاي ارزشمندتر خواهد بود.
* از هيچ تحريمي استقبال نميكنيم
مهمانپرست ادامه داد: ملت ما ملتي بامنطق است و اگر واقعاً دشمنان نظام ما منطق قويتري دارند و فكر ميكنند حرفهاي آنها از مباني استدلالي قويتري برخوردار است، سعي كنند با منطق با ما برخورد كنند.
سخنگوي وزارت خارجه اضافه كرد: ملت ما اگر ببيند يك منطق قويتر جلوي آنهاست، آن را ميپذيرند ولي اگر احساس كنند ميخواهند فشار را جايگزين منطق كنند، مقاومت جديتري را انجام ميدهند.
وي با بيان اينكه: "ما از هيچ تحريمي استقبال نميكنيم "، افزود: ما تحريم را مزاحمت براي ملت خود ميدانيم و فكر ميكنيم آنها عمداً اين كار را انجام ميدهند و بهخلاف ادعايي كه مطرح ميكنند كه هدفمان ملت ايران نيست بلكه دولت است، عمداً تلاش دارند تا ملت ما را دچار مشكل كنند تا به عنوان مثال نارضايتي اجتماعي ايجاد شود.
مهمانپرست خاطرنشان كرد: به هيچ وجه به خاطر تحريمها ما از مسير خودمان دست برنميداريم.
* سيامين اجلاس گروه كاري ويژه تدوين كنوانسيون رژيم حقوقي خزر در آستانه
سخنگوي دستگاه ديپلماسي در ادامه در خصوص بيست و نهمين اجلاس گروه كاري ويژه تدوين كنوانسيون رژيم حقوقي درياي خزر در مسكو، با بيان اينكه كنوانسيون رژيم حقوقي درياي خزر مورد خواست 5 كشور ساحلي است و براي رسيدن به آن جلسات مختلفي برگزار ميشود، گفت: اين جلسات در چند سطح برگزار ميشود. جلساتي كه در سطح نمايندگان كشورهاست كه معمولاً معاونان وزراي خارجه به عنوان نمايندگان كشورشان براي جلسات كارشناسي نشستهاي منظمي را برگزار و تقريباً هر سه ماه يك بار دور هم جمع ميشوند و درباره موضوعات مختلف رژيم حقوقي بحث و تبادل نظر ميكنند. قرار است نشست بعدي در حدود سه ماه آينده در آستانه قزاقستان برگزار شود.
وي اظهار داشت: آن چيزي كه در حال حاضر دنبال ميشود تسريع در دستيابي به توافق درباره رژيم حقوقي درياي خزر است. يكي از موضوعاتي كه در حال حاضر به نتيجه رسيدهايم اين است كه جلسات رؤساي كشورها در فواصل زماني كوتاهتر برگزار شود و راجع به نحوه بهرهبرداري كشورها، ماهيگيري، عرض درياي سرزميني و . . . تصميمگيري شود.