واحد مرکزی خبر / دولت سودان جنوبی اعلام کرد خرطوم حدود بیست درصد درآمد حاصل از فروش نفت این کشور را بابت عوارض عبور نفت جنوب از شمال سودان، درخواست کرده است.
به گزارش شبکه تلویزیونی الجزیره، دولت سودان جنوبی که مرز دریایی ندارد اعلام کرد خرطوم بیست و سه دلار بابت عوارض استفاده از خطوط لوله انتقال نفت و پالایشگاهها و بنادر صادرات نفت از این کشور درخواست کرده است که معادل حدود بیست درصد درآمدهای نفتی سودان جنوبی است. دولت سودان و سودان جنوبی هنوز نتوانسته اند درباره نحوه تقسیم درآمدهای نفتی که حیات اقتصاد هر دو کشور به آن وابسته است به توافق برسند.
در گزارشی ربی عساف درباره اختلاف جنوب و شمال سودان آمده است: هنوز بیش از چند هفته از اعلام استقلال سودان جنوبی از بخش شمالی سودان نگذشته که نشانه های جنگ اقتصادی بین دو طرف هویدا شده است.
در چند روز اخیر خرطوم و جوبا اقدام به انتشار واحد پول جدیدی کردند در حالی که درباره پیامدهای منفی چنین اقدامی بر اقتصاد هر دو کشور هشدار داده شده بود.
امروزه بحران جدیدی بر سر محموله های نفت سودان جنوبی که باید از طریق خط لوله و بنادر شمال سودان صادر شود به وجود آمده است.
سودان جنوبی که هفتاد و پنج درصد تولید نفت سودان را در اختیار دارد برای پالایش و فروش نفت به پالایشگاهها و خطوط لوله و بنادر نفتی شمال سودان وابسته است.
خرطوم قانونی تصویب کرد که به موجب آن بابت ترانزیت هربشکه نفت خام سودان جنوبی از خاک سودان، بیست و سه دلار از سودان جنوبی دریافت می کند.
نفت صادراتی سودان جنوبی از طریق خطوط لوله به بندر پورت سودان در ساحل دریای سرخ انتقال می یابد.
این تصمیم خرطوم با انتقاد جوبا مواجه شد ولی دولت سودان امیدوار است با دریافت این عوارض بتواند بخش عمده ای از درآمدهای نفتی را که به علت استقلال سودان جنوبی از دست می دهد، جبران کند.
استقلال سودان جنوبی موجب شد سی و شش درصد درامد پیش بینی شده در قانون بودجه سودان تحقق پیدا نکند. شایان ذکر است سازمان وحدت آفریقا باید تعرفه پیشنهاد شده از طرف سودان را تصویب کند.
دولت سودان جنوبی نیز با رد هرگونه تقسیم درآمدهای نفتی اعلام کرده است اگر خرطوم به فشارهای خود ادامه دهد، سودان جنوبی ظرف مدت سه سال مسیرهای دیگر را برای صادرات نفت خود آماده خواهد کرد. در چنین شرایطی پیش بینی می شود اختلاف بین دو کشور سودان و سودان جنوبی بر سر مسائل اقتصادی در آینده تشدید شود.
پرسش این است که آیا اقتصاد ضعیف این دو کشور می تواند پیامدهای این لجبازی متقابل را تحمل کند یا خیر.