واحد مرکزی خبر / خبرگزاری رویترز در تحلیلی از قاهره به قلم مروه اعواد نوشت :
حسنی مبارک رئیس جمهور مصر و اطرافیان وی در بازداشت بسر می برند ولی معترضانی که آنها را سرنگون کردند احساس می کنند حاکمان نظامی این کشور انقلاب را ربوده اند و این نظامیان به طور کامل به تغییرات دموکراتیک وعده داده شده پایبند نیستند. تظاهر کنندگان خشمگین معتقدند ارتش خود را به طور کامل از دوره مبارک جدا نکرده است. این تظاهر کنندگان همچنین معتقدند ارتش برای حفظ اهرم های قدرت حتی پس از تحویل قدرت به غیر نظامیان مانور خواهد داد. کسی در این باره تردید ندارد که ارتش ماه نوامبر نخستین انتخابات آزاد و عادلانه مصر و پس از آن انتخابات ریاست جمهوری را برگزار خواهد کرد .
همچنین کسی انتظار ندارد این انتخابات با تقلبی که معمولا در زمان مبارک وجود داشت همراه باشد. در عین حال بسیاری از تظاهر کنندگانی که اوایل هفته گذشته به طرف وزارت دفاع و دیگر پایگاه های نظامی قاهره و شهرهای دیگر تظاهرات کردند تردید دارند ارتش که شش دهه از حاکمان مصر حمایت کرد آماده باشد اختیارات مهم و سرنوشت ساز را به غیر نظامیان واگذار کند. محمد فهمی یکی از معترضان در میدان تحریر قاهره گفت: ارتش به طرف تحویل قدرت به دولتی غیر نظامی پیش می رود ولی تعلل ارتش نشان می دهد نظامیان در واقع می خواهند پس از انتخاب دولت جدید همچنان قدرت را در دست داشته باشند.
وی دیدگاهی را تکرار کرد که به طور فزاینده ای مردم به آن اعتقاد پیدا می کنند. شهرت ارتش زمانی در ماه مه افزایش یافت که نظامیانی که در زمان قیام بر ضد مبارک دستور یافتند به خیابان ها بیایند به طرف معترضان تیراندازی نکردند و به طور غیر مستقیم از درخواست ها برای برقراری دموکراسی حمایت کردند.
در عین حال وجهه ارتش از آن زمان مخدوش شده است زیرا معترضان مقامات ارشد ارتش را به کندی در اجرای اصلاحات و مقابله با فساد مالی متهم کرده اند. معترضان روز شنبه با تظاهرات به طرف وزارت دفاع خواستار اجرای تغییرات اساسی شدند ولی انبوهی از سیم های خاردار و نیروهای نظامی مانع آنها شدند.
تظاهر کنندگان با افرادی که سنگ پرتاب می کردند درگیر شدند ولی ارتش برای مانع شدن از این اقدام مداخله نکرد. فعالان می گویند ارتش اکنون بیشتر مانند مقامات زمان مبارک عمل می کند.
فعالان می گویند مثلا ارتش وزارتخانه های کشور و دادگستری را به طور کامل پاکسازی نکرده است هر چند این کار درباره بسیاری از افسران و مقامات ارتش اجرا شده است. علی حسن رئیس مرکز مطالعات خاورمیانه گفت : حاکمان مصر همواره از رده های مختلف ارتش انتخاب شده اند.
ارتش آنچه شش ماه قبل روی داد قیام بر ضد طرح های جانشینی مبارک می داند و این رویدادها را انقلابی واقعی نمی داند که ساختارهای قدرت را تغییر می دهد.
وی به این طرز تلقی های فراگیر اشاره می کرد که مبارک در حال آماده کردن فرزندش جمال برای تصدی سمت ریاست جمهوری بوده است. وی افزود : ارتش می خواهد از طریق روش های مستقیم یا غیر مستقیم همچنان در قدرت باقی بماند.
ارتش مصر تاکید می کند بر نظم قبلی اصراری ندارد .
ژنرال محمد العصار معاون وزیر دفاع مصر در واشنگتن گفت ارتش ادامه ای از حکومت قبلی نیست. ارتش اعلام کرده است تمایلی برای باقی ماندن در قدرت ندارد و به جدول زمانی برای اطمینان از انتقال آرام قدرت متعهد است.
انتخابات پارلمانی قرار است ماه نوامبر برگزار شود که دو ماه دیرتر از زمانی است که بسیاری انتظار برگزاری آن را داشتند.
در عین حال باز هم زمان برگزاری انتخابات در چارچوب کلی که پیشتر در امسال اعلام شد قرار دارد. تحلیلگران می گویند تحویل امور روزمره به دولت الزاما به معنای آن نیست که ارتش قصد دارد زمام قدرت را رها کند.
در عوض تحلیلگران پیش بینی می کنند ارتش وارد جناح های سیاسی شود و از طریق آنها بتواند نفوذی شدید اعمال کند. صفوت ضیات تحلیلگر مسائل نظامی گفت : تلاش ارتش این است که اطمینان یابد درباره وضعیت دولت در دولت در امان بماند و کسی تشکیلات ارتش را درباره بودجه یا امور داخلی آن به زیر سئوال نبرد.
تحلیلگران نقشی را که ارتش در ترکیه و پاکستان ایفا کرده است الگوی احتمالی برای ژنرال های مصر می دانند. ژنرال ها به طور خصوصی می گویند منافعی وجود دارد که باید از آنها محافظت شود.
ارتش کارخانه هایی را اداره و جاده احداث می کند و مالک املاک زیادی است. افسران عالی رتبه ارتش به طور سنتی انتظار داشته اند زمانی که ارتش را ترک می کنند ، مناصبی مهم داشته باشند ولی کاری انجام ندهند. یک منبع در ارتش مصر به خبرگزاری رویترز گفت : بدون شک زمانی که صحنه سیاسی آینده مصر تدوین می شود ، ارتش بدون تردید منافعی دارد که باید آنها را حفظ کند .
در عین حال ارتش به طور عمومی اعلام می کند با حداکثر سرعت ممکن در حال حرکت به طرف حکومت غیر نظامیان است و از مردم مصر نیز می خواهد صبور باشند. محمد حسین طنطاوی که در زمان مبارک دو دهه وزیر دفاع مصر بوده است و رئیس شورای نظامی فعلی این کشور روز شنبه در سخنرانی تلویزیونی گفت : ما به پیشبرد تبدیل کردن مصر به کشوری پیشرفته و غیر نظامی متعهد هستیم.
ارتش از جوانانی که هدایت قیام مصر را به عهده داشتند تمجید ولی از جنبش ششم آوریل انتقاد کرده است گروهی که در متحد کردن مردم مصر بر ضد مبارک نقشی مهم داشت. این جنبش همچنین اکنون در خط مقدم انتقاد از ارتش قرار دارد. ارتش در بیانیه شماره شصت و نه خود اعلام کرد : جنبش ششم آوریل قصد دارد با ایجاد اختلاف میان ارتش و مردم موجب تفرقه شود.
ارتش همچنین اعلام کرد در حال اتخاذ اقداماتی برای مانع شدن از دستیابی این گروه به اهداف خود است. در عین حال منبعی در ارتش اعلام کرد دیدگاه ها درباره نحوه پیش برد این کار متفاوت است. این منبع افزود : شورای نظامی مصر به هیچ وجه در این باره اتفاق نظر ندارد.
ژنرال هایی وجود دارند که بیشتر از دیگران درخواست های معترضان را درک و با این درخواست ها ابراز همدردی می کنند.
جنبش ششم آوریل اعلام کرده است ارتش از انتقادهای خود برای بی اعتبار کردن این جنبش استفاده می کند ولی این گروه فشارهای خود را کاهش نمی دهد. محمد عادل سخنگوی جنبش ششم آوریل گفت : شورای نظامی مصر اعتراض های خیابانی فعلی را چالشی برای اقتدار خود می داند و ما اعتراض های مسالمت آمیز را نشانه ای از این می دانیم که تغییرات لازم است و افرادی که ریاست دولت انتقالی را به عهده دارند به روح اعتراض ها در میدان تحریر توجهی ندارند.