تفاوت برخورد قدرتهای غربی با مسئله لیبی و شخص قذافی در مقایسه با دیگر دیکتاتورهای جهان عرب و شباهتهای قذافی به صدام از جمله مسائلی است که این روزها ذهن افکار عمومی جهان را به خود جلب کرده است.
برخی منابع خبری اخیرا به مسائلی در لیبی اشاره کرده اند که شاید علل اصلی پشت پرده حمله همه جانبه غربیها به رژیم قذافی را افشا کند. این منابع تاکید دارند قذافی در این سالها علاوه بر طرحهایی که در زمینه رفاه عمومی داشته، سیاستهایی را در مسائل نفتی به اجرا گذاشته که چندان به مذاق غربیها خوش نیامده است.
بر این اساس گفته می شود قذافی در این سالها به رفاه مردم و تحصیلات عالی آنان توجه ویژه داشته به نحوی که در این کشور متکدی، بی خانمان و یا فرد کارتن خوابی وجود نداشته است. قذافی در این سالها تسهیلات ویژه ای هم برای ازدواج در لیبی اندیشیده بود و به هر زوج یک واحد آپارتمان رایگان اختصاص می داده است.
علاوه بر این آموزش در کلیه مقاطع تحصیلی در لیبی رایگان بوده و حتی برخی دانشجویان، حقوق نیز طی دوره تحصیل دریافت می کرده اند. همچنین از لحاظ اقتصادی این کشور شرایط تقریبا با ثباتی را طی سالهای اخیر داشته است.
اما این منابع تاکید دارند که علت نفرت غربیها از قذافی و حمله آنان به این کشور ریشه در مسائل دیگری دارد. در این گزارش به این مسئله اشاره شده که لیبی به هیچ کشوری در جهان بدهکار نیست. از طرفی قذافی در چهار دهه گذشته تمایلی برای دریافت وام از صندوق بین المللی پول و یا بانک جهانی به علت بهره بالای آن نداشته و اقدامی برای دریافت این نوع وامها نکرده است.
از سوی دیگر، لیبی از معدود کشورهای جهان است که تولیدات نفتی خود را پس از فروش به صورت ارزی (دلار یا یورو) نگهداری نمی کند و به جایگزینی آن با ذخایر طلا اقدام کرده است. سیاستی که خوشایند غربیهای بی بهره از ذخایر هنگفت طلا نیست.
برخی معتقدند با وجود اینکه قذافی در برخورد با مردم لیبی جنایات وحشتناکی را مرتکب شده اما تعداد این دیکتاتورها در جهان عرب کم نیستند و چرا آمریکا و اروپا با آنها چنین برخوردی (حمله نظامی) ندارند؟ آنان معتقدند علت این مسئله در سیاستهای سالهای گذشته قذافی نهفته است که در مسائل نفتی بر خلاف ایده غربیها گام برداشته و با برخوردی این چنینی مواجه شده است.