خبر انلاین- صحبت درباره باقی ماندن احتمالی سرهنگ قذافی در لیبی در قالب یک معامله صلح چیزی نیست که هنوز به درستی درباره ان تصمیمی گرفته شده باشد.
اکنون هفته هاست که ویلیام هیگ و هیلاری کلینتون وزراری امور خارجه انگلیس و آمریکا،دیگر اعضای گروه تماس با لیبی و حتی رئیس جمهور روسیه می گفته اند که « قذافی مشروعیتش را از دست داده و باید برود"، حال آنکه با احتیاط تمام از تعیین موضوع دیگری عاجز مانده اند و اینکه آیا این به معنی اجبار قذافی به خروج از کشور است یا خیر؟
در پایان ماه ژوئن،یک سخنگوی مطبوعاتی شورای ملی انتقالی انقلابیون،طرح تبعید داخلی را مطرح کرد.چیزی که باعث آشوب و بلوایی در بنغازی، مقر اصلی انقلابیون شد و با مخالفت دیگران نیز مواجه شد . اما این طرح هم اکنون به طور گسترده ای در حال مطرح شدن است.
هفته گذشته در پاریس آلن ژوپه، وزیر امور خارجه فرانسه شگفتی ساز شد و برای اولین بار پیشنهاد داد یک احتمال در دست بررسی این است که اگر سرهنگ قذافی به عنوان رهبر استعفا دهد می تواند در لیبی بماند.
بعد این هفته،مصطفی عبد الجلیل رهبر اصلی انقلابیون با روزنامه وال استریت مصاحبه کرد و او هم گفت که قذافی و خانواده اش تنها تحت شرایط خاصی می توانند در لیبی بمانند. عبدالجلیل گفت:«ما تصمیم می گیریم او کجا و تحت نظارت چه کسی بماند»
مسائل حساس
حالا،ویلیام هیگ تصریح کرده است بریتانیا هم آماده است تا با تبعید داخلی به عنوان یک قسمت امکان پذیر از توافق صلح همراهی کند.
منابع وزارت امور خارجه انگلیس اصرار دارند که این نه به معنی تغییر سیاست بریتانیا است و نه درگیری های نظامی در لیبی به بن بست رسیده .آنها این ایده که سرهنگ قذافی می تواند این تغییر موضع را به عنوان ضعف آنها تلقی کند رد کردند، امتیازی که اصرا او مبنی بر اینکه ماندنش در لیبی غیرقابل مذاکره است را به کرسی می نشاند.
اینکه چگونه تبعید داخلی او می تواند با حکم داداگاه جرائم بین المللی برای دستگیری اش به خاطر مظنون بودن به ارتکاب جرائم جنگی سازگار شود، به نظر می رسد موضوعی است که هیچ کس نمی خواهد به آن اشاره ای کند، این درحالی است که برخی از انقلابیون لیبی حتی با تصور هرگونه توافقی که براساس آن ممکن است مصونیت امنیتی به سرهنگ بدهد تا از پیگرد قانونی در امان باشد صراحتا مخالفت می کنند.
شاید با آگاهی نسبت به اینکه این موضوعی حساس است و هنوز باید درباره آن مذاکره شود، اقای هیگ سوالی درباره با این موضوع را به کناری نهاد و گفت که این تنها یک فرضیه است.
توافق پیچیده
آنچه روشن است اینکه تلاشهای میانجیگرانه در حال سرعت گرفتن است. هفته گذشته وزیر خارجه لیبی در مسکو سردر آورد. او این هفته در قاهره و تونس بود .
عبد اله آل خطیب ،فرستاده ویژه سازمان ملل متحد در لیبی، در حال تکمیل آخرین دور از دیپلماسی رفت و آمد میان انقلابیون در بنغازی و دولت قذافی در طرابلس است.
هیچ کس نمی گوید او حتی درمذاکرات اولیه به توافقی نزدیک شده است. اما به نظر می رسد حس غالب می گوید پیشرفت نظامی چشمگیری از سوی انقلابیون و سقوط طرابلس که می تواند نشانه ای برای پایان بازی در این منازعه باشد در کار نیست.
در عوض آنچه ممکن است پدیدار شود یک توافق پیچیده بین انقلابیون و وفاداران سابق قذافی برای خارج کردن رهبر لیبی از صحنه و باز کردن راهی برای روی کار آمدن یک دولت ملی انتقالی است.
هیچ سناریو سیاه و سفیدی وجود ندارد بلکه همه چیز آنگونه که یک دیپلمات مثال زد " به هم ریخته تر خواهد شد." و این موضوع ناگزیر سازش کاری هایی را در هر دو سو به دنبال خواهد داشت.