واحد مرکزی خبر / نشریه ادمونتون جورنال کانادا نوشت جهانیان در زمانی شاهد مرگ و میر دهها هزار نفر از قحطی زدگان شرق افریقا هستند که مردم کشورهای ثروتمند مانند امریکا و کانادا از پدیده پرخوری و چاقی رنج می برند.
این نشریه در گزارشی در پایگاه اینترنتی خود نوشت تصاویر قحطی زدگان افریقا شباهت زیادی به قربانیان قبلی قحطی و خشکسالی در این قاره دارد.
تصاویر جدیدند اما آشنا.
تصاویر تلخ کودکانی که دنده های سینه شان از زیر پوست بیرون زده و شکمشان ورم کرده و با چشمان غمبار به دوربین التماس می کنند.
انسان های زنده ای که بیشتر به اسکلت می مانند. اینها تصاویر و فیلم های تامل برانگیز اتیوپی دهه 1980 و سودان اواخر دهه 1990 است.
حالا این شاخ افریقاست که با چنان قحطی مواجه است که شاید بدترین قحطی یک نسل گذشته جهان باشد. در امریکای شمالی ، که مشکل چاقی روز به روز همه گیرتر می شود و هدر دادن مواد غذایی به نسبت حیرت آوری افزایش یافته است ، درک اوضاع وخیم شرق افریقا چندان ساده نیست. طبق براوردهای سازمان ملل تاکنون دهها هزار نفر ، و عمدتا کودکان ، در سومالی جان خود را بر اثر قحطی و گرسنگی از دست داده اند و نزدیک به دوازده میلیون نفر نیز با خطر مرگ ناشی از گرسنگی مواجه اند. سومالی پس از دو سال بی بارانی و تحت محاصره کشمکش ها و درگیری های جاری که تولید مواد غذایی و زیرساخت ها را از بین برده و مانع از کمک رسانی به نیازمندان شده است ، بیش از نقاط دیگر شرق افریقا از خشکسالی آسیب دیده است اما قحطی به بخش هایی از جیبوتی ، اتیوپی ، کنیا ، سودان و اوگاندا نیز رسیده است. مقامات مسئول می گویند اوضاع ممکن است از قحطی دهه 1980 اتیوپی نیز بدتر شود. در زمان ان بحران ، تصاویر گرسنگان افریقا موجی از کمک و حمایت از سرتاسر جهان را به دنبال آورد و تلاش های زیادی برای جمع اوری کمک مالی صورت گرفت.
باید دید که این بار جهانیان چه واکنشی نشان می دهند.
از زمان قحطی اتیوپی تغییرات زیادی ، بویژه در زمینه مصرف مواد غذایی در کشورهای ثروتمند جهان رخ داده است.
در دو دهه گذشته شاهد افزایش حجم و اندازه و تنوع غذاها در رستورانها و اغذیه فروشی ها بوده ایم و پرخوری و زیاده روی در مصرف روز به روز عادی تر شده است. این ها بازتابی از این واقعیت تلخ است که نوع رابطه ما با غذا در حال تغییر است.
میانگین وزن مردم امریکای شمالی طی بیست سال گذشته به شدت افزایش یافته است و روز به روز نیز در حال افزایش است.
حدود یک چهارم از کانادایی ها اینک جزو افراد چاق طبقه بندی می شوند؛ یعنی نسبت چربی بدن انها به شکل غیرعادی بالا رفته است.
چاقی کودکان به بالاترین حد خود در تاریخ رسیده است و بیماری های مرتبط با تغذیه نادرست یا چاقی ، مانند دیابت ، در همه سنین رو به افزایش است. اوضاع در امریکا از این نیز بدتر است و در این کشور نزدیک به 70 درصد از مردم دچار اضافه وزن یا چاقی اند.
کشورهای ثروتمند همچنین با سرعتی هشدار دهنده به اتلاف مواد غذایی ادامه می دهند.
در کانادا حدود 40 درصد از مواد غذایی تولید شده هرگز مصرف نمی شود.
سال گذشته یک بررسی نشان داد هرساله حدود 27 میلیارد دلار مواد غذایی دور ریخته می شود که تقریبا نیمی از ان را مصرف کنندگان در خانه بیرون می ریزند. و اینک در حالی که جهان خود را برای مواجه با بحران نوظهور شرق افریقا آماده می کند ، شاید وقت ان باشد که مردم کشورهای ثروتمند نگاه دقیقی به رابطه خود با غذا بیندازند.
نگاه انها باید بر میانه روی در خوردن ، دور ریختن هرچه کمتر مواد غذایی و قدر دانستن هرچه بیشتر غذایی که به سادگی در اختیار انهاست متمرکز شود. البته همه اینقدر خوش شانس نیستند.
تصاویر دردآور سومالی این را ثابت می کند.