طرح عظيم «ديزرتيک» براي تامين برق مورد نياز اروپا از انرژي خورشيدي در صحراي افريقا، بحث و جدلهايي را در محافل غربي به پا کرده است.
به گزارش شبکه تلويزيوني الجزيره، برخي محافل اروپايي اين طرح را معجزه و برخي نيز آن را صرفا يک رويا مي دانند.
بر اساس اين طرح، کارشناسان تلاش مي کنند مناطق گسترده بياباني در صحراي افريقا را که همواره خاستگاه طوفان شن بوده است به بزرگترين مرکز توليد انرژي برق از خورشيد در جهان تبديل کنند. هزينه مورد نياز براي اجراي اين طرح عظيم که هدف آن تامين برق مورد نياز اروپا است، چهارصد ميليارد دلار پيش بيني شده است. طرح "ديزرتيک" يکي از بلندپروازانه ترين طرحهاي استفاده از انرژي خورشيدي در جهان محسوب مي شود. بر اساس اين طرح، سطح بيابان با آينه هاي بزرگ پوشيده خواهد شد تا انرژي خورشيدي را براي توليد برق متمرکز کند. سپس برق توليد شده با کابل از افريقا به اروپا منتقل خواهد شد.
کشورهاي مغرب عربي بيشترين استفاده را از اين طرح خواهند به ويژه آن که کشورهاي تونس و مغرب اکنون بخش عمده انرژي مورد نياز خود را از خارج وارد مي کنند. مغرب تاکنون ده ميليارد دلار در طرحهاي توليد انرژي سرمايه گذاري کرده است و براي کاستن از ميزان واردات انرژي خود به طرح ديزرتيک چشم دوخته است. اما الجزاير که بخش عمده آن را مناطق بياباني تشکيل مي دهد تصميم گرفته است در اجراي طرح ديزرتيک مشارکت کند البته به اين شرط که شرکتهاي الجزايري نيز در اين طرح سرمايه گذاري کنند.
با اين حال طرح ديزرتيک بدون هماهنگي کشورهاي منطقه شمال افريقا به موفقيت نخواهد رسيد. به همين علت طراحان اين طرح با نگراني به روابط پرتنش بين کشورهاي مغرب عربي چشم دوخته اند که در بيست سال اخير نتوانسته اند به همگرايي اقتصادي دست يابند در حالي که مرز بين الجزاير و مغرب همچنان بسته است.
با توجه به ماهيت بياباني مناطقي که قرار است طرح در آنجا اجرا شود، اين نگراني هم وجود دارد که اگر قرار شود از سهميه آب ساکنان اين مناطق براي تميزکردن گرد و غباري که روي آينه ها مي نشيند استفاده شود، ساکنان محلي در برابر اجراي آن مقاومت کنند.
با اين حال افراد خوش بين معتقدند اجراي اين طرح به توسعه اقتصادي کشورهاي شمال افريقا و کشورهاي اروپايي کمک خواهد کرد و در عين حال کمترين آلودگي را براي محيط زيست به دنبال خواهد داشت. اين افراد پيش بيني مي کنند اجراي موفقيت اميز اين طرح در شمال افريقا، پانزده درصد از برق مورد نياز اروپا را تامين خواهد کرد. البته اين طرح عظيم تا پيش از سال 2050 تکميل نخواهد شد ولي نقطه اميدي براي کشورهاي افريقايي است که فقط يک چهارم ساکنان آن از نعمت برخوردارند و اين نسبت در مناطق روستايي به يک دهم مي رسد.