خبرگزاري فارس: وزير خارجه آمريكا بهدور از چشم رسانهها ديروز پذيراي رئيس سازمان اطلاعات مصر در واشنگتن بود تا طي آن آخرين تحولات جاري در مصر و منطقه را بررسي كند.
به گزارش فارس به نقل از روزنامه المصري اليوم، سخنگوي وزارت خارجه آمريكا اعلام كرد كه وزير خارجه اين كشور با سرلشكر "مراد موافي " رئيس سازمان اطلاعات مصر در واشنگتن ديدار كرد.
تونر گفت: محور گفتوگوهاي كلينتون با موافي تحولات جاري در مصر و تحولات منطقهاي بوده است.
تونر با اشاره به حوادث اخير مصر گفت: ارتش مصر در حوادث اخير اين كشور نهايت خويشتنداري در رويارويي با تظاهراتكنندگان را از خود نشان داده است.
وي افزود: كلينتون در ديدار با رئيس سازمان اطلاعات مصر از ارتش اين كشور خواست اجازه دهد روند تحول دموكراتيك در مصر گامي به جلو بردارد و ارتش مانع اين تحولات نشود.
تونر با تاكيد بر اين نكته كه كاخ سفيد آماده است، هرگونه كمك مورد نياز تا فراهم شدن زمينه برگزاري انتخابات در اين كشور را به قاهره ارائه دهد، گفت: اگرچه مصر مرحله گذار حساس و تاريخي را سپري ميكند، اما اوضاع جاري در مصر اميدوار كننده است.
سرلشكر محمد قدري سعيد، رئيس دايره پژوهشهاي امنيتي مركز تحقيقات استراتژيك الاهرام در اين ديدار گفت: موافي در اين ديدار احتمالاً بحث كمكهاي نظامي آمريكا به مصر را نيز مطرح ساخته، بهويژه در حال حاضر كه آمريكا با بحران مالي سنگيني مواجه است.
اين ديدار در حالي صورت گرفت كه صدها هزار شهروند مصري ديروز با حضور در ميدان التحرير ضمن تأكيد بر تبعيت از قانون، خواستار پاكسازي دستگاههاي دولتي از بقاياي حزب حاكم و اجراي شريعت اسلامي در اين كشور شدند.
با آغاز نخستين روز انقلاب مصر در 25 ژانويه، "هيلاري كلينتون " وزير خارجه آمريكا از اوضاع مصر ابراز نگراني كرد و گفت: معتقديم كه دولت مصر باثبات است و اقداماتي را در دست تهيه دارد تا نيازهاي مشروع مردم مصر و منافع آنان را تأمين كند. در مرحله بعد، موضع آمريكا تغيير كرد و "باراك اوباما " از رئيس جمهور مصر خواست تا اصليترين دغدغه آمريكا يعني سلامتي و حفظ جان مردم را در اولويت قرار دهد. با اوجگيري و تداوم اعتراضات مردمي، موضع آمريكا نيز شديدتر شد و كاخ سفيد تأكيد كرد كه واشنگتن از تشكيل يك دولت انتقالي كه برآيند خواستههاي مشروع مردم مصر باشد، حمايت ميكند و اجراي تغييرات مهم را ضروري ميداند. در عين حال كاخ سفيد متذكر شد كه مشروعيت خواستههاي مردمي به معناي تغيير حكومت كنوني مصر نيست.
به عقيده تحليلگران سياسي، درخواست واشنگتن از مصر براي اجراي اصلاحات، سابقهاي بيست ساله دارد، اما زمامداران آمريكا، بيتوجهي مبارك و رژيم تحت امر او به انجام اصلاحات حقيقي را جدّي نگرفته بودند. تفاوت مواضع جديد و قديم آمريكا در قبال مصر اين است كه واشنگتن هماكنون سعي ميكند با عقب نماندن از پايداري و اصرار مردم مصر، حكومت مصر را هرچه بيشتر تحت فشار بگذارد و هرروز چيزهاي تازهاي از آن بخواهد، با اين توضيح كه واشنگتن به خاطر ترس از كابوسي به نام استقرار دموكراسي حقيقي كه بر توان، اهميت و از همه مهمتر استقلال هرچه بيشتر مصر خواهد افزود، اين جرأت را به خود راه نميدهد كه خواستههايش را با خواستههاي مردم مصر منطبق كند.