خبرگزاري فرانسه در گزارشي از طرابلس نوشت ...
معمر قذافي رهبر ليبي از سپتامبر هزار و نهصد و شصت و نه رهبري اين کشور برخوردار از منابع نفتي را بر عهده دارد.
- موقعيت جغرافيايي : اين کشور در شمال افريقا در حاشيه سواحل درياي مديترانه واقع شده است و از غرب با تونس و الجزاير ، از جنوب با چاد ، از شرق با مصر و از جنوب شرقي با سودان همسايه است.
- مساحت ليبي : مساحت اين کشور يک ميليون و هفتصد و پنجاه و نه هزار و پانصد و چهل کيلومتر مربع است که نود و سه درصد ان را صحرا تشکيل مي دهد.
- جمعيت : ليبي شش ميليون نفر جمعيت دارد که يک ميليون و پانصد هزار نفر يعني نزديک به بيست درصد ان را مهاجران افريقايي تشکيل مي دهند.
پايتخت ليبي طرابلس است و زبان رسمي اين کشور عربي است.
دين رسمي ليبي اسلام است و نود و نه درصد انها سني هستند و قوانين اسلامي در اين کشور اجرا مي شود.
- تاريخ و نظام : ليبي در گذشته مرکز تجاري يونانيها و فينيقيها به شمار مي رفت و به همين دليل تحت اشغال امپراطوري روم ، بيزانس ، ترکها و اخيرا در سال هزار و نهصد و دوازده تحت اشغال ايتاليا قرار داشت. ليبي در سال هزار و نهصد و سي و چهار از اتحاديه منطقه اي فزان ، طرابلس و سرت جدا شد و در سال هزار و نصهد و پنجاه و يک به رهبري ملک محمد ادريس سنوسي استقلال خود را به دست اورد.
سرهنگ معمر قذافي در سپتامبر هزار و نهصد و شصت و نه با کودتايي با نام انقلاب فاتح حکومت محمد ادريس سنوسي را سرنگون کرد.
قذافي در سال هزار و نهصد و هفتاد و چهار از همه مسئوليتهاي سياسي و اداري کناره گيري کرد تا رهبري انقلاب اين کشور را در دست بگيرد.
قذافي پس از اينکه در سال هزار و نهصد و هفتاد و شش در کتاب سبز نظريات سياسي خود را مطرح کرد ، در سال هزار و نهصد و هفتاد و هفت جمهوري عربي خلق و سوسياليستي ليبي را اعلام کرد.
با وجود اينکه قذافي هيچ گونه نقش رسمي در اداره امور دولت در اختيار ندارد اما در صدر نظام سياسي که بر پايه کميته هاي خلق است باقي ماند.
عاليترين سازمان سياسي در اين کشور «کنفرانس عمومي خلق» است که بر کميته هاي خلق که به عنوان پارلمان است نظارت دارد. علاوه بر اين «کميته عمومي خلق» نيز در اين کشور وجود دارد که به عنوان دولت وظيفه اجراي بخشنامه هاي کنفرانس عمومي را بر عهده دارد.
نخست وزير ليبي عبدالغني المحمودي است.
- اقتصاد : ليبي به دليل اينکه از سال هزار و نهصد و نود و دو به حمايت از تروريسم متهم بود تحت تحريمهاي هوايي و نظامي بين المللي قرار گرفت که اين تحريمها در سال هزار و نهصد و نود و سه شدت گرفت اما نهايتا در سال دو هزار و سه لغو شد.
ليبي نزديک به نود درصد نيازهاي غذايي و تجهيزاتي خود را وارد مي کند.
- نفت : ليبي از اعضاي سازمان کشورهاي صادر کننده نفت (اوپک) است و روزانه يک ميليون و هشتصد هزار بشکه نفت صادر مي کند.
ذخاير نفتي اين کشور چهل و دو ميليارد بشکه براورد شده است و نفت بيش از نود و پنج درصد صادرات اين کشور و بيش از هفتاد و پنج درصد بودجه اين کشور را تشکيل مي دهد.
- گاز : ذخاير گازي ليبي هزار و سيصد و چهارده ميليارد متر مکعب تخمين زده مي شود.
ليبي از زمانيکه تحريمها بر ضد اين کشور به پايان رسيد براي ازاد سازي اقتصاد خود به اصلاحاتي دست زد و ميزان رشد اقصادي اين کشور در بين سالهاي دو هزار و سه تا دو هزار و هشت به طور متوسط به هشت درصد رسيد.
اين کشور در سالهاي اخير براي وارد کردن تجهيزات و فن اوريهاي روز ، قراردادهايي را با شرکتهاي چند مليتي امضا کرده است.
پول رسمي اين کشور دينار ليبي است و متوسط در امد سرانه هر فرد نه هزار دلار در سال است.
نيروهاي مسلح ليبي از هفتاد و شش هزار نفر تشکيل شده است که پنجاه هزار نفر انها در نيروي زميني اين کشور فعاليت دارند.
بر اساس امار مرکز بين المللي مطالعات راهبردي ، اين کشور نزديک به چهل هزار نيروي ذخيره دارد.