كشته شدن 'عبدالفتاح يونس' فرمانده نظامي ارشد مخالفان حكومت 'معمر قذافي' در ليبي به دست تعدادي از نيروهاي مخالف، ترديدهاي بسياري را در مورد انسجام و توان نيروهاي مخالف ايجاد كرده است.
ایرنا- ژنرال عبدالفتاح يونس تا همين چند ماه پيش كه به صف مخالفان نپيوسته بود، از ياران نزديك سرهنگ قذافي بود. وي از سال 1969 ميلادي (1348 ه.ش) كه قذافي در يك كودتاي نظامي به قدرت رسيد، در حكومت وي حضور داشت و آخرين پست وي نيز وزير كشور بود.
چند ماه پيش با اوج گيري اعتراض ها عليه حكومت قذافي در 'بنغازي' كه در شرق ليبي قرار دارد، سرهنگ قذافي، ژنرال يونس را به همراه يك واحد ويژه نظامي به اين شهر فرستاد تا اعتراض هاي آنجا را سركوب كند اما وي نه تنها اين كار را نكرد بلكه به صف مخالفان پيوست.
پيوستن او به مخالفان بويژه در آن برهه كه هنوز آنها در آغاز مسير مواجهه با حكومت قذافي بودند، شكست بزرگي براي قذافي و البته پيروزي قابل توجهي براي مخالفان بود. حضور او در قالب يك نظامي كاركشته و داراي اطلاعات ارزشمند از وضعيت نيروهاي نظامي و امنيتي تحت امر قذافي، توانست نيروهاي آماتور و غيرمنسجم مخالفان را تا اندازه اي سر و ساماني بدهد تا در برابر ارتش قذافي، از توان هماوردي قابل قبولي برخوردار باشند.
با اين وجود از همان ابتداي پيوستن ژنرال يونس به صفوف مخالفان، عده اي با ديده ترديد نسبت به او مي نگريستند و اين احتمال را مي دادند كه وي نفوذي قذافي براي ضربه زدن به مخالفان باشد. هر چه زمان گذشت بازار شايعاتي از اين دست داغتر و داغتر شد. حضور خانواده عبدالفتاح يونس در طرابلس بر اين شايعات دامن مي زد.
سرانجام با متهم شدن وي به ارتباط با حكومت قذافي از سوي برخي از مخالفان، مقام هاي امنيتي مخالفان، وي را از جبهه جنگ فراخواند تا به سوالات و ابهام ها در اين زمينه پاسخ دهد.
اما كار به سوال و جواب نرسيد. روز پنجشنبه گذشته عبدالفتاح يونس زماني كه از جبهه نبرد براي پاسخگويي مي رفت، توسط مردان مسلح كشته شد.
خبر كشته شدن ژنرال يونس را همان شب، 'مصطفي عبدالجليل' رييس شوراي انتقالي ملي ليبي، در يك كنفرانس خبري در بنغازي داد. وي نگفت كه ژنرال يونس دقيقا در چه محلي، چگونه و به دست چه كسي كشته شد. او تنها گفت رهبر تيمي كه عبدالفتاح يونس را هدف قرار داد، دستگير شده است. گرچه عبدالجليل، آشكارا دولت ليبي را مسئول كشتن عبدالفتاح يونس اعلام نكرد، اما قذافي را به تلاش براي تضعيف انسجام و اتحاد مخالفان متهم كرد.
با اين وجود اما يك روز بعد، 'علي الترهوني' وزير نفت شوراي انتقالي مخالفان، در مصاحبه اي با خبرگزاري رويترز، تاييد كرد كه عبدالفتاح يونس به دست افراد مسلح وابسته به نيروهاي مخالف كشته شده است.
كشته شدن ژنرال عبدالفتاح يونس، پرسش هاي و ابهام هاي بسياري را در مورد انسجام و توان مخالفان، مطرح كرد.
اگر اين شايعه درست باشد كه ژنرال يونس، داراي ارتباطاتي با قذافي بوده و در واقع نفوذي وي در ميان مخالفان بوده است، آن وقت اين پرسش مطرح مي شود كه چگونه مخالفان، به چنين فردي به راحتي مهمترين پست نظامي جبهه خود را داده اند. بويژه در زماني كه مخالفان همه هم و غم خود را جزم كرده اند تا هر طور شده با توان محدود نظامي خود، ارتش مجهز قذافي را شكست بدهند و طرابلس را فتح كنند. ارتباط احتمالي يونس با حكومت قذافي تا اندازه اي مي تواند راز جنگ فرسايشي ماه هاي اخير در ليبي را نيز برملا كند. چرا كه احتمالا وي با دادن اطلاعات مهم و حياتي از مواضع و آرايش نظامي مخالفان به نيروهاي قذافي، نقش مهمي در ناكامي مخالفان در ضربه زدن جدي به نيروهاي مقابل و پيش روي به سمت طرابلس داشته است.
از سوي ديگر كشته شدن وي- آنهم به طرز فجيعي كه گزارش شده (سوزاندن جسد وي پس از كشتنش)- توسط بخشي از مخالفان، بي ترديد نشان دهنده وجود اختلاف نظر جدي ميان آنهاست. گرچه وجود اختلاف نظر در ميان هر گروه و جرياني امري طبيعي به نظر مي رسد، اما در صورتي كه اين اختلاف ها به حذف فيزيكي افراد- بويژه در سطوح بالاي سازماني- منجر شود، اين مساله گوياي نبود انسجام و اتحاد ميان اعضاست. اين تازه زماني است كه هنوز مخالفان در ليبي به قدرت نرسيده اند، چرا كه قرار گرفتن آنها در قدرت، بطور طبيعي، اختلاف ها را بيش از پيش عيان مي كند.
عيان شدن اختلاف هاي جدي در جبهه مخالفان مي تواند كشورهاي خارجي را كه طي ماه هاي اخير از مخالفان قذافي حمايت هاي نظامي، لجستيكي، مالي و سياسي كرده اند، نسبت به سياست هاي خود كمي به فكر فرو ببرد؟ اينكه آيا اتكاي كامل به نيروهاي كنوني مخالف در ليبي و تلاش براي تغيير سريع قدرت سياسي در اين كشور امري عاقلانه بوده يا بهتر بوده آنها در اين مسير كمي واقع بينانه تر به ارزيابي توان مخالفان مي پرداختند؟
در اين زمينه 'مارك تونر' سخنگوي وزارت امور خارجه آمريكا، نيز كه كشورش جزو دستكم 30 كشوري است كه شوراي انتقالي ليبي را به عنوان دولت مشروع مورد شناسايي قرار داده، با پيچيده خواندن كشته شدن عبدالفتاح يونس، اين مساله را چالشي براي شوراي انتقالي دانست.
وي از انقلابيون خواست تلاش خود را در شرايط كنوني بر تحكيم وحدت داخليشان متمركز كنند و با جديت و شفافيت در جهت تضمين وحدت مخالفان عمل نمايند.
كشته شدن فرمانده نظامي مخالفان بويژه با حاشيه هايي كه همراه خود داشت، بي ترديد ضربه سختي را بر پيكره آنان وارد كرد. اين رخداد مي تواند، روحيه نيروهاي مسلح مخالف را كه در نبرد سختي با نيروهاي قذافي قرار دارند، تا اندازه زيادي تحت تاثير قرار دهد. با اين وجود، اين رخداد توانست بسياري از واقعيت هايي را نيز كه برخي تلاش مي كردند پنهان كنند و كم اهميت جلوه دهند، آشكار كند.