پس از فروپاشی نظام نامبارک «مبارک» به دست انقلابیون مصر، نیاز به احیای روابط فرهنگی بین دو ملت بیش از هر زمان دیگری احساس می شود.
بر همین اساس، شبکه نوپای «IFILM»، در اقدامی مبتکرانه و در راستای تحقق عینی بخشیدن به ظرفیت های دیپلماسی عمومی، نخستین هفته فرهنگی ـ هنری خود را در قاهره برگزار کرد تا بدین وسیله اولین گام در استحکام روابط دو کشور برداشته شود.
به گزارش «تابناک»، برگزاری هفته «آی فیلم» در قاهره که با استقبال کم نظیر طیف های مختلف هنری و مردمی مصر همراه شده، در ده ها رسانه عربی و منطقه ای، بازتاب گسترده ای داشت. همچنین بیانیه شبکه بین المللی فیلم و سریال «IFILMTV» مبنی بر ضرورت همکاری سینمای ایران و مصر و استقبال شخصیت های فرهنگی و سینمایی مصر از مفاد این بیانیه نیز در این رسانه ها به صورت گسترده ای بازتاب یافت.
سینمای ایران، نمونه سینمای اخلاقی و ارزشی
بنابر این گزارش، نخستین هفته فیلم ایرانی توسط شبکه «آی فیلم» در سالن «نیل» هتل «فورسيزن نايل بلازا» در منطقه «گاردن سيتي» واقع در «کورنیش نیل» به مدت یک هفته برگزار شد و مورد استقبال مردم و محافل فرهنگی و سینمایی مصر قرار گرفت.
در این باره، روزنامه هاى مصری کثیر الانتشار «الأهرام، الیوم السابع، الفجر، أخبار مصر، العالم الجدید، الشروق» و روزنامه پر تیراژ «القدس العربى و الشرق الاوسط» چاپ لندن، رسانه های عربستان و قطر مانند «الوطن، الجزيرة، الاقتصادية، النیما، مجلة الأخدود»، همچنین روزنامه های «الرايه قطر، الخليج امارات، برید الاردن و الدستور اردن»، خبرگزاری فلسطینی «النهار»، روزنامه لبنانی «الکفاح العربی»، بخش عربی خبرگزاری های رسمی آلمان، آذربایجان، روسیه و چین و بسیاری از سایت های عربی مهم نظیر «القدس، الفجر، بوابة 25 ینایر، بوابة الشباب، رحماء، حدیث المدینة، الإحساء، وادي جازان، الإقتصادیة، هلا فلسطین» و... هرکدام با انتشار اخبار گوناگون و گزارش های متعدد به پوشش این مناسبت پرداخته و به آن واکنش نشان دادند.
برخی از این بازتاب ها به شرح زیر است:
الأهرام: انتخاب قاهره برای برگزاری نخستین هفته هنری «آی فیلم»، تحسین برانگیز است.
این روزنامه با طرح این سؤال که چرا «آی فیلم» نخستین هفته هنری خود را در قاهره برگزار کرده، جواب این پرسش را در بیانیه شبکه در این خصوص یافته است که خاستگاه این انتخاب را به جایگاه والای فرهنگ و هنر مصر در میان کشورهای عربی و اسلامی معرفی کرده تا دريچه نخبگان فرهنگی مصر برای اطلاع از هنر اصیل ایرانی باشد.
الیوم السابع: تاسیس دفتر «آی فیلم» در قاهره و دوبله فیلم ها و سریال های ایرانی به لهجه مصری، خواسته اکثریت مصریان حاضر در هفته «آی فیلم»
این روزنامه در گزارش مفصلی به برگزاری هفته «آی فیلم» در مصر پرداخته و آورده است: «با وجود موانع و محدویت های روادید، قاهره اخیرا شاهد برگزاری نخستین هفته فیلم های ایرانی بوده است چرا كه هنر نیاز به روادید برای ورود ندارد.»
این روزنامه در ادامه گزارش خود ضمن اشاره به پیشینه تاریخی سینمای ایران، به موفقیت های شایان توجه سینمای ایران در محافل و جشنواره های مختلف داخلی، منطقه ای وبین المللی اشاره نموده است.
الیوم السابع: هنر، موانعی همچون محدودیت روادید نمی شناسد.
روزنامه الیوم السابع در فراز دیگرى از گزارش مشروح خود به درخواست های مکرر مصریان حاضر در هفته ای فیلم برای افتتاح دفتر این شبکه در قاهره و همچنین دوبله فیلم و سریال های ایرانی به لهجه مصری پرداخته است.
این روزنامه در مصاحبه با حسین مرتضی نماینده اعزامی شبکه، تاکید او بر آمادگی کامل شبکه «آی فیلم» جهت افتتاح دفتر در قاهره در سایه بهبود نسبی روابط به ویژه پس از انقلاب 25 ژانویه در اين كشور را نقل كرده است. حسين مرتضى در اين مصاحبه استقبال شبکه «آی فیلم» از همکاری مشترک در زمینه های مختلف هنری را مورد تاکید قرار داده است.
روزنامه الشرق الاوسط: هفته فیلم های ایرانی دوبله شده در قاهره، تلاش ایران برای یافتن جایگاهی در بازار سینمای مصر.
این روزنامه چاپ لندن وابسته به عربستان سعودی با درج تیتر فوق، طی گزارش مفصلی ضمن تشریح فعالیت های هفته «آی فیلم»، به حضور مجتبی امانی رئیس دفتر حفاظت منافع ایران در مصر و برخی مسوولین دفتر و تعدادی از هنرمندان، کارگردانان، فیلمنامه نویس ها و ارباب رسانه در این مناسبت اشاره نمود. این روزنامه طی مصاحبه با آقای سعید علی رایزن مطبوعاتی دفتر حافظ منافع ایران به نقل از وی فرهنگی بودن این رویداد را مورد تاكید قرار داده و هرگونه بعد و دخالت سیاسی در برگزاری آن را رد كرده است.
دکتر «یحیی عزمی» فیلمنامه نویس و سناریست معروف مصر نيز با حضور در هفته «آی فیلم»، طی مصاحبه با الشرق الاوسط این اقدام را گامی مثبت توصیف کرد و آن را ابتکار خوبی در جهت آشنائی با سینمای ایران و تلاشی برای عادی سازی روابط از ناحیه فرهنگی قلمداد نمود. وی در این مصاحبه ضمن تقدیر از سینمای ایران در پرداخت متفاوت، اخلاقی و خاص به برخی مسائل اجتماعی، دیدگاه های قائل به «متعصب بودن» سینمای ایران را به شدت رد کرد.
القدس العربی: سینمای ایران، نمونه بارزی از سینمای اخلاقی و ارزشی.
این روزنامه پر تیراژ و معروف چاپ لندن، ضمن درج خبر برگزاری هفته «آی فیلم» به میزبانی قاهره، سینمای ایران را نمونه بارز سینماي اخلاقی و ارزشی معرفی نمود و در معرفی این سینما این گونه نوشت: «سینمای ایران فیلم های منحصر به فرد و کارگردان هایی معروف را به جهانیان معرفی نمود و از طریق سینما و سریال هاى درام خود از جمله «مریم مقدس» و «یوسف صدیق» شهرتی جهانی و بسیار گسترده یافت...»
الجزیره: هفته ای برای فیلمهای ایرانی در قاهره.
الخلیج: هفته ای برای فیلم های ایرانی در قاهره.
خبرگزاری آلمان: این خبرگزاری ضمن درج گزارش ویژه در خصوص این رویداد مهم فرهنگی در روابط بین دو کشور، به پیشینه راه اندازی «آی فیلم» و اهتمام به پخش شبانه روزی فیلم و سریال دوبله شده به زبان عربی از سوی این شبکه پرداخت.
الرایه: برای نخستین بار... هفته ای برای سینمای ایران در مصر.
شبکه تلویزیونی «المصریة» و «دریم تی وی»: فعالیت های «آی فیلم» در مصر و اکران فیلم های سینمائی ایرانی دوبله شده به زبان عربی، با استقبال گرم بسیاری از سینماگران مصری، منتقدان هنری و علاقمندان مصری حاضر در این مناسبت، روبرو شد. همین امر رسانه های تصویری همچون شبکه «المصریة» و «دریم تی وی» را به مصاحبه با حسین مرتضی نماینده اعزامی شبکه واداشت. مرتضی در این مصاحبه ها به اهداف راه اندازی این شبکه و اهمیت تحکیم روابط بین ایران و مصر به ویژه در زمینه های فرهنگی و هنری پرداخت.
الشروق: هفته سینمای ایران در مصر با «رنگ خدا» آغاز شد.
نا خرسندی دیپلمات سفارت بحرین از تحکیم مناسبات فرهنگی و هنری بین ایران و مصر
«غسان المحرقی» رایزن سیاسی بحرین در قاهره، نتوانست ناخرسندی خود را از نزدیکی و استحکام روابط فرهنگی بین تهران و قاهره پنهان نماید. این دیپلمات بحرینی با ابراز نارضایتی از دیدارهای اخیر هیات های فرهنگی و مردمی از ایران و تلاش در نادیده گرفتن بازتاب های مثبت برگزاری هفته «آی فیلم» به اتهامات واهي کشور متبوع خود مبنی بر دخالت ایران در امور داخلی کشورهای عربی پرداخت.
پاسخ دیپلمات مصری به اتهامات المحرقی
«فتحی الشاذلی» معاونت سابق وزارت امور خارجه مصر در پاسخ به اظهارات دیپلمات بحرینی، ضمن تاکید بر نزدیکی روابط تهران و قاهره، از اینکه مصر با «رژیم صهیونیستی» رابطه دارد اما بنا بر برخی اظهار نظرات نباید با کشور مسلمانی همچون ایران رابطه داشته باشد، اظهار شگفتى نمود.