واحد مرکزی خبر / خبرگزاری رویترز با اشاره به شکست نظامی و سیاسی غرب در لیبی و آشکار شدن دو دستگی شدید در بین مخالفان لیبیای نوشت غرب در لیبی در مخمصه افتاده است.
این خبرگزاری در تحلیلی از پاریس به قلم کاترین پریمر نوشت : پس از آنکه قدرتهای غربی در کنار گذاشتن معمر قذافی رهبر لیبی از سمتش شکست خوردند گزینه ای جز پافشاری بر عملیات نظامی ندارند اما در عین حال امیدوارند قذافی با دادن امتیازاتی به این بحران پایان دهد . بر خلاف امید اولیه غربیها و با وجود مجازاتها و بیش از چهار ماه حملات هوایی جنگنده های سازمان پیمان آتلانتیک شمالی ( ناتو ) درحمایت از نیروهای مخالف لیبیایی که پس از ترور فرمانده نظامی خود اکنون هرچه بیشتر از هرج و مرج رنج می برند ، قذافی همچنان در قدرت حضور دارد. تلاشهای مذاکره برای برون رفت از بحران کنونی نیز پیشرفت قابل توجهی نداشته است به همین سبب غربیها گزینه ای پیش رو ندارند و آنها در پی افزایش انتقادها از ناتو به خاطر ناکامی در سرنگونی سریع قذافی مجبورند به حمایت از نیروهای مخالف ادامه دهند.
مجوز کنونی به ناتو برای عملیات نظامی در لیبی بیست و هفتم سپتامبر آینده پایان می یابد اما ادامه نیافتن عملیات نظامی ناتو آبروی این سازمان را خواهد برد اگرچه نشانه هایی وجود دارد که برخی کشورهای اروپایی درباره ادامه عملیات تردید دارند. برخی منابع می گویند شماری از دیپلماتهای غربی با تعدادی از رهبران مخالفان و شخصیتهای نزدیک به قذافی دیدار می کنند تا به معامله ای دست پیدا کنند که بر اساس آن وی از قدرت کناره گیری کند اما مذاکرات به علت ماه رمضان و تعطیلات تابستانی در اروپا پیشرفتی نداشته است. یک دیپلمات فرانسوی گفت ما منتظر علامتی از سوی قذافی هستیم. وی افزود ما می خواهیم او قدرت را ترک کند و این درخواست ما از روز اول تاکنون تغییر نکرده است. اینکه مردم لیبی می خواهند با قذافی چه کار کنند به آنان مربوط می شود .
ما هر روز برای کناره گیری قذافی تلاش می کنیم و اگر قذافی شرایطی را پیش پا بگذارد به آن گوش خواهیم کرد .
به نظر می رسد ماه اوت به کندی می گذرد اما همچنان امکان دارد اتفاقاتی رخ بدهد. فرانسه در نشست وزرای دارایی گروه هشت که نهم و دهم سپتامبر در شهر مارسی برگزار خواهد شد پیش از نشست آینده شرکای ائتلاف ویژه لیبی ، یک جلسه برای خاورمیانه و شمال آفریقا اختصاص خواهد داد. دولت فرانسه همچنین می خواهد میزبان نشست بزرگتر گروه موسوم به دوستان لیبی باشد تا به تلاشهای سیاسی تحرک بیشتری ببخشد. اما قول نیکلا سارکوزی رئیس جمهور فرانسه برای کوتاه نیامدن تا سرنگونی قذافی با افزایش نگرانی ها درباره اعتبار شورای ملی انتقالی مخالفان، سارکوزی و شرکایش که وی آنها را در لیبی درگیر کرده با وضع بغرنجی مواجه کرده است. این منبع فرانسوی گفت اکنون درک می کنیم ما به وضع دراز مدتی نگاه می کنیم .
دو جبهه وجود دارد یکی دیپلماتیک و دیگری نظامی.
در جبهه دیپلماتیک اوضاع به نوعی کند شده است اما در جبهه نظامی بر منابع افزوده ایم .
پیشرفتها و شکستهایی پیش روست.
مخالفان لیبیایی کنترل برخی مناطق را در شرق لیبی به دست گرفته اند اما آنها پول و سوخت و آموزش و مهمات ندارند ولی با وجود گذشت پنج ماه از آغاز منازعه همچنان مبارزه می کنند تا به سوی طرابلس جاییکه زبده ترین نیروهای قذافی مستقر شده اند پیشروی کنند . این منبع گفت وضع در مقایسه با سه هفته پیش بدتر یا متفاوت نیست اما متاسفانه به پیشرفت نظامی نیاز داریم .
شاید این باعث شود اردوگاه قذافی سلاح را کنار بگذارد و خط مشی اش را تغییر دهد و از گفتگو استقبال کند. فرانسه و انگلیس برای مخالفان مسلح کمکهای مالی فرستاده اند و از پافشاری خود برای آنکه قذافی لیبی را در صورت کناره گیری از قدرت ترک کند دست برداشته اند .
این موضع پاریس و لندن بیانگر تمایل هرچه بیشتر آنها برای پایان دادن به وضع کنونی در لیبی است . فرانسه از طریق هواپیماها به مخالفان سلاحهایی را داده است. مهمترین مشکلاتی که برای فرانسه و انگلیس به تازگی پیدا شده شواهد فزاینده از نبود وحدت و فقدان رهبری در بین مخالفان است . روایتهای متناقض درباره عاملان ترور عبد الفتاح یونس فرمانده نظامی مخالفان از دودستگی عمیق در بین مخالفان حکایت دارد که اعتماد غربیها را به آنان متزلزل کرده است.
فرانسه و انگلیس و امریکا اکنون از مخالفان به عنوان دولت قانونی لیبی حمایت می کنند. نعمان بن عثمان تحلیلگر در موسسه مطالعاتی انگلیس کولیام گفت قتل مبهم عبد الفتاح لطمه می زند .اطلاعات ضروری است.
شورای ملی انتقالی برای جلوگیری از انتقال شایعات مربوط به این حادثه باید کاملا شفاف عمل کند. برنار هنری لوی نویسنده و روشنفکر ( یهودی) فرانسوی و حامی مخالفان لیبیایی گفت صحبت از دودستگی ها و بی قانونی در صفوف مخالفان و همچنین گزارشها مبنی بر اینکه شماری از شبه نظامیان هم پیمان با مخالفان عبد الفتاح را کشته اند حرف گزافی است. وی گفت دو دستگی در بین مخالفان همانند دودستگی در هر شورشی در تاریخ است .
شورش در لیبی تا حد زیادی یک مقاومت متحد است. وی افزود تحقیقات در چند روز آینده نشان خواهد داد که مردان قذافی عبد الفتاح را اعدام کرده اند.
شماری از ناظران این دیدگاه را قبول ندارند و هشدار می دهند وحدت اندک مخالفان باعث می شود احتمال به نتیجه رسیدن تلاشهای نظامی و دیپلماتیک در قبال قذافی ضعیف باشد. سرهنگ ژان لوی دوفور سرهنگ بازنشسته و مشاور مسائل راهبردی در فرانسه گفت مولفه های کافی برای تغییر وضع وجود ندارد. وی افزود اوضاع برای ارتش مخالفان دشوار است .
در ارتباط با مذاکرات نیز فرصت مذاکره وجود ندارد زیرا قذافی نمی خواهد به زندان برود. سارکوزی تلاش می کند خودش را به عنوان یک بازیگر بین المللی موفق در تعامل با بحرانها ثابت کند و نخستین رهبر خارجی بود که به لیبی جنگنده فرستاد و با وجود وضع کنونی و انتخابات آینده ریاست جمهوری فرانسه پیش بینی نمی شود که کوتاه بیاید. پارلمان فرانسه و نمایندگانی از همه طیفهای سیاسی ماه گذشته از سارکوزی به نفع تمدید عملیات نظامی در فرانسه که تاکنون برای این کشور دویست میلیون یورو هزینه داشته است حمایت کردند . مخالفان چپگرا خواستار بررسیهای جدید در هفته های آینده شده اند اما پیش بینی نمی شود مانع تمدید این ماموریت شوند . ژرار لونگه وزیر دفاع فرانسه هفته گذشته گفت پاریس در برخورد با قذافی سهل انگاری نخواهد کرد و دریادار ادوارد ژیلو رئیس ستاد مشترک ارتش فرانسه نیز گفت منافع کافی در اختیار دارد. نظرسنجی ها نیز نشان می دهد اکثریت ضعیفی از مردم فرانسه از این اقدام حمایت می کنند.
اگرچه انتقاد رسانه ها از دولت فرانسه ، اندک و آرام است اما برخی تحلیلگران به صراحت از عملیات فرانسه در لیبی انتقاد می کنند . نویسنده سیاسی روزنامه لیبراسیون گفت بر تعداد مخالفان افزوده می شود اما سیاستمداران سکوت کرده اند و حزب سوسیالیست نیز حمایت می کند و مطبوعات نیز آرامش را برگزیده اند. وی عملیات را در لیبی شکست خورده توصیف کرد. این نویسنده گفت کسی جرائت نمی کند بگوید امپراتور لباس نمی پوشد ( عملیات شکست خورده است )