شمال آفريقا

خبرگزاري فارس: محاكمه مبارك ديكتاتور مصر در رسانه‌هاي عربي با واكنش‌هاي متفاوتي روبرو شد. برخي از اين محاكمه دفاع كرده و برخي از رسانه‌ها با بي تفاوتي از كنار آن گذشتند و برخي هم به طور كلي اين واقعه تاريخي را سانسور كردند.

به گزارش فارس به نقل از بوابة الاهرام، طبيعي بود كه خبر محاكمه حسني مبارك، رئيس جمهور مخلوع مصر و دو پسرش علاء و جمال مبارك در صدر عناوين روزنامه‌هاي عربي منتشره در روز پنج شنبه قرار گيرد، چرا كه مبارك متحد استراتژيك بسياري از رژيم‌هاي عربي و دشمن يا چيزي شبيه به دشمن براي ديگر كشورهاي عربي بود.

* مطبوعات كويت: عدل پايه و اساس حكم است

روزنامه‌هاي كويت و در راس آنها "الوطن " در صفحه اول خود با تيتر بزرگ درحالي كه عكسي از مبارك در قفس را چاپ كرده بود، روي تصوير نوشت: "خدا به هرآنكه بخواهد عزت مي‌دهد و هرانكه را بخواهد خوار و ذليل مي‌كند "، همچنين در ادامه نوشت: محاكمه مبارك به موضوع بحث و مناقشه ميان كويتي‌ها تبديل شده است، كساني كه نقش او را در اشغال كويت به ياد مي‌آوردند و كساني كه با وي همدردي مي‌كردند .. و كويتي‌هايي كه با ملت مصر ابراز همدردي و مبارك را سرزنش مي‌كردند.
اما روزنامه كويتي "القبس " ضمن چاپ عكسي بزرگ از مبارك كه تمام خطوط چهره‌اش و شكستگي‌هايش را نشان مي‌داد، با رنگ قرمز نوشته بود "عدل اساس ملك است " و پس از آن به مشروح دادگاه پرداخته و بر اين گفته مبارك تمركز كرده بود كه در پاسخ به رئيس دادگاه گفته بود: "جناب ..من هستم و تمام اتهامات وارده را رد مي‌كنم ".
روزنامه السياسة كويت نيز محاكمه را تاريخي خوانده و عكسي از مبارك چاپ كرده بود كه او را داخل قفس بر روي تخت دراز كشيده نشان مي‌داد، درحالي كه تيتر "مبارك از قفس جمهوري ميدان التحرير: من حاضرم.. و تمام اتهامات را رد مي‌كنم " را براي خود برگزيده و احمد الجارالله، سردبير روزنامه، جوانان انقلابي مصر را "جوانان نيكو " ناميده بود كه مي‌توانند،‌ هرآنچه مي‌خواهند، انجام دهند و دولت و شوراي عالي نظامي مصر را واداشته بودند، به خواسته‌اي آنها تن دهند.
از سياسة كويت به الراي نگاه مي‌اندازيم كه بسان روزنامه‌هاي كويت، محاكمه مبارك را در راس عناوينش قرار بود. الراي تيتر "مبارك از قفس: جناب.. من حضور دارم و تمام اتهامات را رد مي‌كنم " را براي خود برگزيده بود.

* مطبوعات عربستان: محاكمه مبارك يك رويداد تاريخي

اما در عربستان و در تيتر يك روزنامه "الرياض " آمده بود: "محاكمه مبارك پا را از زمان و مكان فراتر نهاد و به تاريخ پيوست " و در ادامه به رد اتهامات وارده به مبارك و دو پسرش علاء و جمال در ابتداي جلسه دادگاه پرداخته و گزارش مشروحي از جمال و علاء مبارك تحت عنوان "علاء و جمال مبارك از ثروت و نفوذ به محاكمه جنايي " ارائه داده بود.
اما روزنامه الوطن عربستان نيز با ارائه گزارشي از تاريخ سياسي مصر از جنازه عبد الناصر گرفته تا قفس محاكمه مبارك تيتر يك خود را "مبارك از پشت ميله‌ها: جناب .. من حاضرم " برگزيده بود.
اگر باز هم بخواهيم از بازتاب محاكمه مبارك در روزنامه‌هاي عربستان ذكر كنيم، بايد به روزنامه "المدينه " اشاره نماييم كه تيتر يك خود را "محاكمه تاريخي " برگزيده و نوشته بود: محاكمه مبارك حادثه جديدي در جهان عرب نيست، چون پيش از اين شاهد محاكمه صدام حسين، رئيس جمهور سابق عراق بوديم، اما در اين عرصه جديد مي‌نمايد، اين كه مبارك در برابر هيئت قضاتي قرار داشت كه نيروهاي خارجي در تعيين و انتخاب آنها دست نداشتند، برخلاف آنچه كه در عراق شاهد آن بوديم، همانگونه كه اين دادگاه در پاسخ به خواسته‌هاي مردم برگزار شده بود كه نشان مي‌داد، مصر به سوي مرحله جديدي از تعامل ملت با دولت گام برمي‌دارد.

* مطبوعات بحرين: مبارك پس از سه دهه حاكميت پشت ميله‌هاي زندان

اما در بحرين كه عكس مبارك و دو پسرش صفحه اول روزنامه الخليج را به خود اختصاص داده بود. اين روزنامه درباره محاكمه مبارك نوشته بود: در محاكمه‌اي تاريخي و پس از سه دهه از حاكميت مبارك، وي سرانجام در قفس اتهام قرار گرفت.
روزنامه الوسط نيز عكسي از مبارك چاپ كرده بود كه دستش را روي صورتش قرار داده بود، اين روزنامه نيز درباره محاكمه مبارك نوشته بود: پس از سه دهه حاكميت بلامنازع .. مبارك برروي تخت و پشت ميله‌ها.

* رسانه‌هاي قطري: محاكمه آخرين فرعون

به شكلي سرزنش آميز و گويي بدين وسيله مي‌خواهد اختلافات سياسي مقامات قطري و رژيم مبارك را در اذهان زنده كند، روزنامه "الراي " قطر تصويري از سر مبارك چاپ كرد كه طناب دار دور گردنش حلقه شده بود و با خط درشت عنوان " محاكمه آخرين فرعون " را براي خود برگزيده و به بازتاب محاكمه مبارك در رسانه‌هاي آمريكا پرداخته بود كه نوشته بودند، محاكمه مبارك حاكمان عرب را به توسل و تمسك به تاج و تخت‌شان وامي‌دارد، پرداخته بود.

* مطبوعات عمان بي‌تفاوت

اما روزنامه‌هاي عمان توجه چنداني به محاكمه مبارك نكرده بودند و در اين ميان روزنامه الوطن عمان تنها به ذكر يك خبر تحت عنوان "مبارك و دو پسرش در قفس اتهام .. رد كننده اتهامات وارده " اكتفا كرده بود، درحالي كه روزنامه عمان نوشته بود كه "مبارك اتهامات وارده به خود را از روي تخت بيماري و در قفس اتهام رد كرد "، درحالي كه روزنامه الشبيبه ترجيح داده بود، موضوع را ناديده بگيرد.

* مطبوعات اردن: اولين رئيس جمهور عربي كه محاكمه مي‌شود

اما اردن و در صفحه اول روزنامه الدستور آن آمده بود كه مصر مبارك را بر روي بستر بيماري محاكمه مي‌كند، درحالي كه روزنامه "العرب اليوم " مطالب خود را بر اين موضوع متمركز كرده بود كه مبارك اولين رئيس جمهور عربي است كه محاكمه مي‌شود و روزنامه الراي نيز با تيتر "مبارك در قفس و بر روي تخت بيماري " به محاكمه تاريخي مبارك پرداخته و آن را اولين محاكمه يك حاكم عرب عنوان كرده بود كه توسط انقلاب مسالمت‌آميز سرنگون و محاكمه مي‌شود و درصورت اثبات اتهامات وارده به او مجازات وي اعدام خواهد بود.

* مطبوعات لبنان: حسني مبارك و رژيمش در قفس

برخلاف روزنامه‌هاي عربي كه يا به انتقاد از ملت مصر پرداخته يا مبارك را سرزنش كرده بودند، روزنامه‌هاي لبنان به درستي قضات مصري پرداخته بودند و در اين ميان روزنامه "السفير " در صفحه اول خود نوشته بود كه مصر ارائه دهنده يك نمونه پيشرفته از محاكمه رژيم‌هاي قاتل و خونريز در جهان عرب است.. و در ادامه نوشته بود كه حسني مبارك و رژيمش در قفس بودند.
روزنامه "الانوار " فقط بر مبارك تمركز كرده بود و با چاپ تصويري از وي در صفحه نخست اين روزنامه تيتر "مبارك در قفس اتهام .. محاكمه اولين حاكم عرب " را براي خود برگزيده و در گزارشي مشروح به سه دهه حاكميت مبارك و در معرض 6 بار ترور قرار گرفتن پرداخته بود.

* مطبوعات سوريه و يمن محاكمه مبارك را ناديده گرفتند

در اين ميان روزنامه‌هاي يمن و سوريه ترجيح دادند، محاكمه مبارك را ناديده بگيرند، به جز تنها خبري كه "شام پرس " تحت عنوان تجديد نظر در محاكمه وزير سابق داخلي مصر و معاونانش به اتهام كشتار تظاهرات‌كنندگان.

*مطبوعات فلسطين: فرعون در قفس

مطبوعات فلسطين به نحوي ديگر اين خبر را پوشش دادند، روزنامه "الايام " بيش از 6 عكس متفاوت از مبارك در صفحه اول خود منتشر كرد و تيتر اصلي خود را "متهم حسني مبارك تمام اتهامات را رد كرد " برگزيد؛ درحالي كه روزنامه "القدس " بر اتهامات وارده به مبارك تمركز كرد و در اين ارتباط نوشت كه مبارك به 10 اتهام در قتل تظاهرات‌كنندگان و 11 اتهام در فساد مالي مواجه است كه مجازات اتهامات اولي اعدام و مجازات اتهامات دوم زندان سنگين است "، درحالي كه روزنامه دنيا الوطن تيتر خود را "فرعون در قفس " برگزيد و روزنامه "الصباح " گزارش مشروحي از روند محاكمه ارائه داد و در ذيل آن نوشت: "آغاز محاكمه فرعون عصر..با تصوير ".

* مطبوعات سودان: طنطاوي از برملا شدن اسرار مبارك است

برعكس توجه روزنامه‌هاي فلسطيني به محاكمه برخي از روزنامه‌هاي سوداني محاكمه مبارك را ناديده گرفتند، به جز روزنامه "الوطن " كه نوشت: طنطاوي از برملا شدن اسرار مبارك در محاكمه‌اش نگران است و منابع آگاه او را از برملا شدن اسرارش تهديد مي‌كنند؛ و در توضيح افزود كه رئيس جمهور مصر تهديد كرده حين محاكمه تهديد كرده كه اسرار نظامي مصر را در دفاع از آنچه ديگران آن را خيانت تاريخي وي ناميده بودند، برملا مي‌كند.

*مطبوعات عراق: مقايسه محاكمه دو ديكتاتور

و بلاخره اين كه روزنامه‌هاي عراق با انتشار خبر محاكمه مبارك به نوعي اقدام به مقايسه محاكمه مبارك با صدام حسين، ديكتاتور سابق عراق كرده بودند، با اين حال اكثر روزنامه‌هاي عراق مانند الصباح، الدستور و الزمان بر انكار اتهامات وارده بر متهمان و مبارك تمركز كرده بودند و در اين ميان روزنامه "المدي " در افتتاحيه خود تحت عنوان "مبارك در قفس اتهام ميان دو محاكمه " اقدام به تبيين شباهت‌ها و تفاوت‌هاي ميان مبارك و صدام حسين كرده بود.

* مطبوعات ليبي حتي از مبارك هم نام نبردند

در حالي‌كه روزنامه‌هاي ليبي مانند الجماهيريه و الشمس و الفجر جديد و ليبيا اليوم كاملا محاكمه مبارك را ناديده گرفته و حتي نامي هم از آن نبرده بودند.


صفحه مناسب چاپ پیشنهاد این صفحه از این خبر یک pdf بساز

سایر خبرها

  • ۱۷ تیر ۱۴۰۲ - ۰۹:۴۱ استقبال امیرعبداللهیان از همتای الجزایری در تهران
  • ۱۷ تیر ۱۴۰۲ - ۰۹:۴۰ دیدار سفیر ایران با وزیر خارجه سیرالئون
  • ۱۷ تیر ۱۴۰۲ - ۰۹:۳۹ ملاقات سفیر ایران با زندانیان ایرانی در موزامبیک و کسب اطلاع از سلامت آنها
  • ۱۷ تیر ۱۴۰۲ - ۰۹:۳۸ رسانه اماراتی: حمیدتی و البرهان دیدار می‌کنند
  • ۰۴ تیر ۱۴۰۲ - ۰۴:۳۹ گفت‌وگوهای منطقه‌ای بن‌سلمان و السیسی در پاریس
  • ۰۴ تیر ۱۴۰۲ - ۰۴:۳۸ مغرب نشست «النقب» را به تعویق انداخت
  • ۰۴ تیر ۱۴۰۲ - ۰۴:۳۷ سودان جنوبی مرزهایش با سودان را بست
  • ۰۴ تیر ۱۴۰۲ - ۰۴:۳۶ دیدار سفیر ایران با رئیس مجلس نمایندگان تونس
  • ۲۹ خرداد ۱۴۰۲ - ۱۱:۰۶ تأسف وزیر خارجه مصر از موضع اتحادیه اروپا درباره سوریه
  • ۲۹ خرداد ۱۴۰۲ - ۱۱:۰۵ امیرعبداللهیان: توسعه روابط با کشورهای آفریقایی در دستورکار دولت است
  • ۲۹ خرداد ۱۴۰۲ - ۱۱:۰۴ کنعانی حمله تروریستی در اوگاندا را به شدت محکوم کرد
  • ۲۹ خرداد ۱۴۰۲ - ۱۱:۰۳ تصمیم دولت بورکینافاسو برای راه‌اندازی سفارت در تهران
  • ۲۹ خرداد ۱۴۰۲ - ۱۱:۰۲ رئیس حزب‌ الوفد رسما نامزد انتخابات ریاست‌جمهوری مصر شد
  • ۲۸ خرداد ۱۴۰۲ - ۰۵:۰۸ تمدید سه روزه آتش‌بس در سودان
  • ۲۸ خرداد ۱۴۰۲ - ۰۵:۰۷ کرملین: تحقق طرح صلح آفریقا درباره اوکراین سخت است
  • ۲۸ خرداد ۱۴۰۲ - ۰۵:۰۶ دعوتنامه اردوغان برای السیسی
  • ۲۸ خرداد ۱۴۰۲ - ۰۵:۰۶ 17 غیرنظامی سودانی از جمله چند زن و کودک در حمله هوایی کشته شدند
  • ۲۸ خرداد ۱۴۰۲ - ۰۵:۰۵ کشته شدن 38 دانش‌آموز اوگاندایی در یک حمله تروریستی
  • ۲۸ خرداد ۱۴۰۲ - ۰۵:۰۴ یونیسف: بیش از 1 میلیون کودک به علت جنگ در سودان آواره شدند
  • ۲۸ خرداد ۱۴۰۲ - ۰۵:۰۳ «نیروهای پشتیبانی سریع» سودان، ارتش را به مثله کردن 2 عضو خود متهم کردند
  • ۲۸ خرداد ۱۴۰۲ - ۰۵:۰۲ العربیه از تشکیل کمیته‌ ایرانی-مصری برای احیای روابط خبر داد
  • ۲۲ خرداد ۱۴۰۲ - ۱۰:۵۷ سفر نخست‌وزیر عراق به قاهره با محوریت ایران و تقویت روابط
  • ۲۲ خرداد ۱۴۰۲ - ۱۰:۵۶ تشدید جنگ داخلی در سودان پس از پایان آتش‌بس 24ساعته
  • ۲۲ خرداد ۱۴۰۲ - ۱۰:۵۵ رژیم صهیونیستی به دنبال تولید تسلیحات در مغرب
  • ۱۷ خرداد ۱۴۰۲ - ۱۰:۱۸ وعده ایتالیا برای کمک ۷۰۰ میلیون یورویی به تونس
  • ۱۷ خرداد ۱۴۰۲ - ۱۰:۱۷ نشست شورای همکاری خلیج فارس و مصر درباره مسائل منطقه‌
  • ۱۷ خرداد ۱۴۰۲ - ۱۰:۱۶ مشارکت رژیم صهیونیستی در رزمایش «شیر آفریقا» در مغرب
  • ۱۷ خرداد ۱۴۰۲ - ۱۰:۱۵ درگیری‌های خونین بین مردم و نیروهای امنیتی در سنگال
  • ۱۷ خرداد ۱۴۰۲ - ۱۰:۱۴ کشته شدن ده‌ها کودک در شمال نیجریه در پی حمله مردان مسلح
  • ۱۳ خرداد ۱۴۰۲ - ۱۰:۵۶ تمایل کومور برای ازسرگیری روابط رسمی با ایران