در چارچوب اصلاحات سياسي اعلام شده از سوي 'عبدالعزيز بوتفليقه' رييس جمهوري الجزاير، دهها حزب جديد با ارسال درخواست هاي رسمي در انتظار دريافت مجوز فعاليت و پيوستن به كاروان احزاب اين كشور هستند.
به گزارش خبرنگار ايرنا در الجزيره، پس از لغو حالت فوق العاده در اين كشور و دعوت شخصيت ها و احزاب مختلف براي شركت در جلسات مشورتي با نمايده ويژه رييس جمهوري جهت طرح
ديدگاه ها و نظرات براي اداره كشور زمينه ظهور دهها حزب و تشكل سياسي نوظهور در فضاي سياسي جديد الجزاير فراهم آمد.
در نتيجه در روزهاي گذشته ، هفت حزب جديد با گرايش هاي مختلف اعلام موجوديت كردند.
اين احزاب كه مجوزهاي لازم براي برگزاري نشست هاي درون حزبي و مقدماتي را دريافت كرده اند و نشست هايي هم برگزار نموده اند، در حال حاضر در انتظار دريافت مجوز فعاليت رسمي از وزارت كشور الجزاير هستند، تا فعاليت خود را به صورت قانوني آغاز كنند.
براساس اين گزارش ، يكي از احزاب تازه تاسيس و در انتظار دريافت مجوز رسمي براي فعاليت ، حزب ' عدالت وتوسعه' است كه با خط مشي مشابه با حزب عدالت و توسعه تركيه فعاليت خود را با دبير كلي 'عبد الله جاب الله' از فعالان سياسي الجزاير آغاز خواهد كرد.
حزب 'تغييرات ملي' نيز يكي ديگر از احزاب جديد التاسيس است كه در انتظار دريافت مجوز براي شروع فعاليت هاي سياسي خود مي باشد. اين حزب از حزب حمس الجزاير جدا شده و برنامه سياسي خود را براي فعاليت اعلام كرده است.
گروهي از جوانان به سرپرستي 'حمانه بوشرمه' نيز به تازگي درخواست خود را براي تاسيس حزبي با نام 'حزب جوانان ' به وزارت كشور الجزاير تحويل داده اند، شعار اين حزب مبارزه با فساد ، شرارت و ناكارآمدي است .
كادر اصلي حزب جوانان را نيروهاي جوان تشكيل خواهند داد و هدف از تاسيس اين حزب مشاركت دادن جوانان در اداره امور كشور خواهد بود.
براساس اعلام وزارت كشور الجزاير، روند درخواست تاسيس احزاب جديد همچنان ادامه دارد و اين وزارتخانه سرگرم صدور مجوز فعاليت براي احزاب جديد مي باشد .
نخستين احزاب سياسي الجزاير كه در چارچوب قانون به مبارزه سياسي با استعمار فرانسه پرداختند، جبهه دمكراتيك الجزاير و جنبش براي پيروزي آزادي هاي دمكراتيك بودند. اين دو حزب كه داراي گرايشات ملي گرايانه بودند، با جمع آوري امكانات و
سلاح هاي دست ساز سازمان ويژه اي براي آغاز جنگ مسلحانه عليه استعمارگران فرانسوي را تا?سيس كردند.
تعدادي از عناصر اين سازمان، شوراي انقلابي براي اتحاد و عمل را ايجاد كردند. اين شورا با صدور بيانيهاي هدف از مبارزه مردم الجزاير عليه استعمار فرانسه را برقراري حكومتي دمكراتيك در چارچوب اصول اسلامي اعلام كرد.
پس از استقلال سياسي الجزاير در روز 5 ژوئيه 1962 جنبش آزادي بخش ملي به عنوان حزب حاكم الجزاير كنترل سياسي اين كشور را با حمايت از ارتش كه وارث ارتش آزادي بخش ملي بود، به دست گرفت. اين حزب به عنوان تنها حزب قانوني الجزاير تا سال 1989 بر مقدرات اين كشور حكومت نمود.
پس از تصويب قانون اساسي جديد الجزاير در فوريه 1989 و امكان فعاليت احزاب سياسي، جنبش مذكور به عنوان حزب سياسي و نه حزب حاكم به حيات سياسي خود در صحنه الجزاير ادامه داد. به طور كلي اصلاحات به عمل آمده در قانون اساسي الجزاير در سال 1989 زمينه ساز تا?سيس احزاب مستقل را كه لزوماً از مانيفست سياسي حكومت الجزاير تبعيت نمي كردند، فراهم آورد.
اين اصلاحات سياسي در پي نا آرامي هاي سياسي اكتبر 1988 كه دامنه آن به شهرهاي بزرگ الجزاير كشيده شد و در نتيجه آن بيش از يكصد تن از تظاهر كنندگان كشته و مجروح شدند، از سوي دولت 'شاذلي بن جديد' پايه گذاري شد.
احزاب سياسي الجزاير را از لحاظ گرايشات سياسي آنها مي توان به سه گروه اسلامي، لائيك و ملي تقسيم بندي كرد.