آفريقا

واحد مرکزی خبر / پایگاه اینترنتی وورلد سوسیالیست در گزارشی درباره بحران سیاسی در سومالی و احتمال دخالت نظامی آمریکا در این کشور آفریقایی نوشت:

دولت اوباما درحال آماده شدن برای دخالت نظامی در سومالی به بهانه نگرانی از اوضاع انسانی این کشور و قربانیان ناشی از قحطی است.

رسانه های آمریکایی از هم اکنون با به راه انداختن تبلیغات سیاسی و محکوم کردن گروه اسلامی الشباب، آنها را عامل وخیم تر شدن بحران سومالی میدانند. درست چند ماهی از آغاز بمباران لیبی به بهانه حفاظت از غیر نظامیان این کشور می گذرد.

‌اکنون آمریکا خود را آماده دخالت در یکی دیگر از کشورهای آفریقایی به بهانه نجات کودکان سومالیایی از قحطی و گرسنگی می کند.

اما این موضوع از نظر عموم مردم نوعی نیرنگ محسوب می شود. شورای روابط خارجی آمریکا در گزارشی اعلام کرد گروه الشباب حدود ده هزار نیرو دارد.

اما این گروه تنها چند صد نفر نیروی وفادار در اختیار دارد.

بر اساس گزارش مرکز مبارزه با تروریسم ملی، ‌این گروه هیچگونه ارتباطی با گروه القاعده ندارد.

با این حال مقامات آمریکایی این سازمان را علت قحطی و گرسنگی در سومالی می دانند. هیلاری کلینتون وزیر امور خارجه آمریکا هفته گذشته اعلام کرد: اقدامات تروریستی بی رحمانه توسط گروه الشباب علیه مردم سومالی سبب بدتر شدن اوضاع در این کشور آفریقایی شده است.

اما در حقیقت این واشتگتن است که مانع رسیدن کمک های غذایی به مناطقی در سومالی می شود که تحت کنترل دولت فدرال انتقالی مورد حمایت آمریکا نیست و این بدان معناست که این کمک ها تنها محدود به چند کیلومتر مربع می شود. دونالد استینبرگ یکی از مقامات آمریکایی در امور کمک های بشردوستانه در کنفرانسی خبری در لندن گفت: ما تلاش می کنیم زندگی انسانها را در سومالی نجات دهیم و این کمکها را به مناطقی ارسال می کنیم که تحت کنترل گروه الشباب نیست.

متاسفانه حدود شصت درصد افراد قحطی زده سومالی در مناطقی زندگی می کنند که تحت کنترل گروه الشباب است.

هیچ کس نمی تواند درباره نیت واشنگتن در استفاده از غذا و قحطی به عنوان سلاح جنگی علیه غیر نظامیان به درستی اظهار نظر کند. حدود سه میلیون و پانصد هزار نفر از مردم سومالی در معرض خشکسالی و قحطی قرار دارند و دو میلیون و هشتصد هزار تن از آنان درجنوب این کشور زندگی می کنند.

همه آژانس هایی که تلاش می کنند برای قسمتهای بیشتری از این کشور غذا فراهم کنند از این موضوع در هراسند که به اتهام همکاری با سازمانهای تروریستی تحت تعقیب قانونی قرار گیرند. در سال دو هزار و نه، آمریکا برنامه جهانی غذا را مجبور کرد برنامه های تأمین غذا را در سومالی متوقف کند که این اقدام واشنگتن سبب شد بسیاری از کودکان سومالیایی دچار سوء تغذیه شوند.

آمریکا برنامه جهانی غذا را به همکاری با گروه تروریستی متهم کرده بود. مناطقی که سازمان ملل متحد رسما مناطق قحطی زده اعلام کرده است در دو سال گذشته از کمکهای غذایی بی بهره بوده اند. یووری موسِوِنی رئیس جمهور اوگاندا و یکی از متحدان آمریکا خواستار ایجاد منطقه پرواز ممنوع در جنوب سومالی شده است.

او می گوید پیشنهادش سبب ریشه کنی گروه الشباب در جنوب سومالی خواهد شد.

این در حالی است که گروه الشباب نه هواپیمایی در اختیار دارد و نه موشکهای سطح به هوا. اکثر جنگجویان این گروه را نوجوانان تشکیل می دهند.

رئیس جمهور اوگاندا با پیشنهاد ایجاد منطقه پرواز ممنوع هیچ هدفی جز فراهم کردن زمینه برای حمله به سومالی ندارد. ژنرال کارتر اِف هام فرمانده نیروهای آمریکایی در آفریقا-AFRICOM - اعلام کرد پنتاگون از ایجاد منطقه پرواز ممنوع بر فراز جنوب سومالی به درخواست کشورهای منطقه استقبال می‌کند. او از اتحادیه آفریقا می خواهد این طرح را به اجرا درآورد همانطور که اتحادیه عرب درباره لیبی این طرح را اجرا کرد.

در واقع این، عملیات نظامی آمریکا با پرچم کشورهای دیگر است. نیروهای اتحادیه آفریقا موسوم به آمیسام AMISOM که از حمایت آمریکا برخوردار هستند عملیات زمینی گسترده ای علیه شبه نظامیان الشباب انجام داده اند. درگیری های شدید درموگادیشو پایتخت سومالی و شهر الواک در منطقه گیدو در جنوب سومالی گزارش شده است.

آمریکا خود به تنهایی توانایی انجام حملات شدید در سومالی را نیز دارد. در ماه ژوئن امسال هواپیماهای بدون سرنشین آمریکا به جنوب سومالی حمله کردند. پیشتر نیروهای ویژه آمریکا برای دستگیری و یا کشتن مظنونان در مناطقی از سومالی مستقر شده بودند.

این نیروها می توانند از پایگاه جدید سیا و از طریق کشتی های نیروی دریایی که در سواحل سومالی پهلو گرفته اند و یا از پایگاه نظامی در نزدیکی جیبوتی حملاتی انجام دهند. گروه الشباب - که آمریکا مدعی است با گروه القاعده ارتباط دارد - تهدید نظامی بزرگی برای آمریکا محسوب می شود. پیتر کینگ رئیس کمیته امنیتی مجلس نمایندگان آمریکا گروه الشباب را تهدیدی رو به رشد برای آمریکا دانست و ادعا کرد این گروه درحال سرباز گیری از افرد سومالیایی- آمریکایی برای انجام عملیات تروریستی است. کارن گرینبرگ مدیر اجرایی مرکز قانون و امنیت در دانشکده حقوق نیویورک ادعاهای کینگ را به چالش می کشد. او اعلام کرد تنها یک تبعه سومالیایی- آمریکایی به اتهام اقدامات مرتبط با تروریسم مجرم شناخته شده و او هیچگونه ارتباطی با گروه الشباب ندارد. واکنش واشنگتن به فراخوان عملیات بازگرداندن امید در کمک به قحطی زدگان سومالی در روزهای پایانی ریاست جمهوری جورج بوش پدر در روز پنجم دسامبر هزار و نهصدو نود و دو، اعزام سی هزار نظامی آمریکایی به سومالی به بهانه توزیع کمکهای غذایی برای کودکان گرسنه بود.

در آن زمان گروه الشبابی در سومالی وجود نداشت. در آن زمان خدایان جنگ که پس از سرنگونی رژیم زیاد باره Siad Barre ظهور کرده بودند تهدید فرضی برای کاروان های ارسال غذا به سومالی محسوب می شدند. از سال هزار و نهصدو هفتاد وهفت آمریکا از رژیم دیکتاتور نظامی باره Barre علیه رژیم اتیوپی که مورد حمایت شوروی سابق بود حمایت کرد. در سال هزار و نهصد و نودو یک واشنگتن از حمایت رژیم بار دست برداشت و رژیم او سقوط کرد.

از آن پس هیچ دولت با ثباتی در سومالی بر سر کار نیامد. بیل کلینتون رئیس جمهور سابق آمریکا نیز به اشغال نظامی سومالی ادامه داد.

او در سال هزار و نهصد و نود وچهار و پس از آنکه یک بالگرد آمریکایی در موگادیشو سرنگون شد و جسد سرنشینان آن در تلویزیون به نمایش درآمد، مجبور شد نیروهای آمریکایی را از سومالی خارج کند. از آن پس آمریکا تلاش کرد شکست هایش را در این کشور و در آفریقا وارونه و در جهت پیروزی جلوه دهد.

سومالی در محل تقاطع تجارت جهانی از طریق دریا و هوا قرار دارد.

حدود نود درصد از پروازهای تجاری جهان از فراز خاک این کشور انجام می شود. حتی نفت صادراتی کشورهای خلیج فارس و شمال آفریقا نیز از طریق خطوط دریایی سومالی انجام می شود. کنترل بر سومالی یکی از اهداف کلیدی آمریکا است بویژه اینکه این کشور تلاش می کند برتری خود در مقابل رقبایش از جمله چین حفظ کند. بعد از شکست در سال هزار و نهصدو نود چهار ،واشنگتن آموخته است که باید تاکتیکهای مختلفی را در این کشور آفریقایی بکار گیرد. در دسامبر سال هزار و نهصدو نود و شش آمریکا از حمله اتیوپی به سومالی حمایت کرد.

هنگامیکه نیروهای اتیوپی از سومای خارج شدند نیروهای آمیسام جایگزین آنها شدند. نیروهای اوگاندا و بروندی که اکثر نیروهای آمیسام راتشکیل می دهند توسط نظامیان آمریکایی آموزش دیده اند و به آخرین تجهیزات نظامی نیز مجهز شده اند. بعد از جنگهای بالکان،‌آسیای مرکزی،‌جنگ خلیج فارس به نظر میرسد اینبار نوبت آفریقا باشد.

اما کارگران و افراد جوان باید تلاشها برای افزایش نگرانیهای عمومی درباره بحران قحطی در سومالی را کاهش دهند تا راه برای تهاجم ظالمانه دیگری توسط آمریکا در آفریقا باز نشود.


صفحه مناسب چاپ پیشنهاد این صفحه از این خبر یک pdf بساز

سایر خبرها

  • ۱۷ تیر ۱۴۰۲ - ۱۰:۴۱ استقبال امیرعبداللهیان از همتای الجزایری در تهران
  • ۱۷ تیر ۱۴۰۲ - ۱۰:۴۰ دیدار سفیر ایران با وزیر خارجه سیرالئون
  • ۱۷ تیر ۱۴۰۲ - ۱۰:۳۹ ملاقات سفیر ایران با زندانیان ایرانی در موزامبیک و کسب اطلاع از سلامت آنها
  • ۱۷ تیر ۱۴۰۲ - ۱۰:۳۸ رسانه اماراتی: حمیدتی و البرهان دیدار می‌کنند
  • ۰۴ تیر ۱۴۰۲ - ۰۵:۳۹ گفت‌وگوهای منطقه‌ای بن‌سلمان و السیسی در پاریس
  • ۰۴ تیر ۱۴۰۲ - ۰۵:۳۸ مغرب نشست «النقب» را به تعویق انداخت
  • ۰۴ تیر ۱۴۰۲ - ۰۵:۳۷ سودان جنوبی مرزهایش با سودان را بست
  • ۰۴ تیر ۱۴۰۲ - ۰۵:۳۶ دیدار سفیر ایران با رئیس مجلس نمایندگان تونس
  • ۲۹ خرداد ۱۴۰۲ - ۱۲:۰۶ تأسف وزیر خارجه مصر از موضع اتحادیه اروپا درباره سوریه
  • ۲۹ خرداد ۱۴۰۲ - ۱۲:۰۵ امیرعبداللهیان: توسعه روابط با کشورهای آفریقایی در دستورکار دولت است
  • ۲۹ خرداد ۱۴۰۲ - ۱۲:۰۴ کنعانی حمله تروریستی در اوگاندا را به شدت محکوم کرد
  • ۲۹ خرداد ۱۴۰۲ - ۱۲:۰۳ تصمیم دولت بورکینافاسو برای راه‌اندازی سفارت در تهران
  • ۲۹ خرداد ۱۴۰۲ - ۱۲:۰۲ رئیس حزب‌ الوفد رسما نامزد انتخابات ریاست‌جمهوری مصر شد
  • ۲۸ خرداد ۱۴۰۲ - ۰۶:۰۸ تمدید سه روزه آتش‌بس در سودان
  • ۲۸ خرداد ۱۴۰۲ - ۰۶:۰۷ کرملین: تحقق طرح صلح آفریقا درباره اوکراین سخت است
  • ۲۸ خرداد ۱۴۰۲ - ۰۶:۰۶ دعوتنامه اردوغان برای السیسی
  • ۲۸ خرداد ۱۴۰۲ - ۰۶:۰۶ 17 غیرنظامی سودانی از جمله چند زن و کودک در حمله هوایی کشته شدند
  • ۲۸ خرداد ۱۴۰۲ - ۰۶:۰۵ کشته شدن 38 دانش‌آموز اوگاندایی در یک حمله تروریستی
  • ۲۸ خرداد ۱۴۰۲ - ۰۶:۰۴ یونیسف: بیش از 1 میلیون کودک به علت جنگ در سودان آواره شدند
  • ۲۸ خرداد ۱۴۰۲ - ۰۶:۰۳ «نیروهای پشتیبانی سریع» سودان، ارتش را به مثله کردن 2 عضو خود متهم کردند
  • ۲۸ خرداد ۱۴۰۲ - ۰۶:۰۲ العربیه از تشکیل کمیته‌ ایرانی-مصری برای احیای روابط خبر داد
  • ۲۲ خرداد ۱۴۰۲ - ۱۱:۵۷ سفر نخست‌وزیر عراق به قاهره با محوریت ایران و تقویت روابط
  • ۲۲ خرداد ۱۴۰۲ - ۱۱:۵۶ تشدید جنگ داخلی در سودان پس از پایان آتش‌بس 24ساعته
  • ۲۲ خرداد ۱۴۰۲ - ۱۱:۵۵ رژیم صهیونیستی به دنبال تولید تسلیحات در مغرب
  • ۱۷ خرداد ۱۴۰۲ - ۱۱:۱۸ وعده ایتالیا برای کمک ۷۰۰ میلیون یورویی به تونس
  • ۱۷ خرداد ۱۴۰۲ - ۱۱:۱۷ نشست شورای همکاری خلیج فارس و مصر درباره مسائل منطقه‌
  • ۱۷ خرداد ۱۴۰۲ - ۱۱:۱۶ مشارکت رژیم صهیونیستی در رزمایش «شیر آفریقا» در مغرب
  • ۱۷ خرداد ۱۴۰۲ - ۱۱:۱۵ درگیری‌های خونین بین مردم و نیروهای امنیتی در سنگال
  • ۱۷ خرداد ۱۴۰۲ - ۱۱:۱۴ کشته شدن ده‌ها کودک در شمال نیجریه در پی حمله مردان مسلح
  • ۱۳ خرداد ۱۴۰۲ - ۱۱:۵۶ تمایل کومور برای ازسرگیری روابط رسمی با ایران