مردم مسلمان الجزاير همانند ساير مسلمانان جهان ضمن ارج نهادن به ماه خدا ونزول رحمت الهي، ارزش هاي خاصي براي اين ماه قايل هستند.
به گزارش ايرنا، هرچند كه اداب ورسوم گذشته مردم مسلمان الجزاير به دليل ارتباطات فرهنگي وجغرافيايي شاهد تغييرات ظاهري بسياري شده است اما انگيزه پاسداشت ماه رمضان ، ماه قرآن همچنان در ميان مردم اين كشور پا برجاست.
مردان وجوانان الجزايري كه پيش از ماه رمضان و بر اساس عادات اجتماعي همواره بسياري از كارهاي خود را خارج از منزل انجام مي دادند براساس يك سنت ديني تاكيد ويژه دارند كه حتما در ماه رمضان قبل از اذان مغرب در خانه باشند و در كنار خانواده روزه خود افطار مي كنند.
اين امر سبب مي شود كه از دو ساعت مانده به افطار همه مغازه ها بسته شده و همه به سرعت راهي منازل خود شوند و اين بازگشت باعث ايجاد ترافيك سنگين درخيابان ها و ميادين شهر مي شود.
سفره افطار در الجزاير از متنوع ترين سفره ها است چرا كه تقريبا همه غذاهاي سنتي آن با مقادير قابل توجهي گوشت تازه گوسفندي تهيه مي شود و همين امر هر ساله بازار گوشت و ساير مواد غذايي پرمصرف را بشدت تحت تاثير قرار داده و قيمت ها را بالا مي برد هر چند پس از ماه رمضان دوباره به حالت اوليه باز مي گردد.
در اين ماه پر بركت روز و شب جايشان را با هم عوض مي كنند. بيشتر الجزايري ها بر اساس يك رسم و عادت ديرينه معمولا تا سحر بيدارند و بيشتر ساعت روزها را صرف استراحت و خواب مي كنند.
ماه رمضان در الجزاير در بين اقشار مختلف جامعه ماهي كاملا مقدس است به گونه اي كه در طول اين ماه به ندرت فردي درحال روزه خواري يا سيگار كشيدن مشاهده مي شود.
روزه داران در طول اين ماه در معاشرت هاي اجتماعي و در زمان ملاقات با يكديگر با گفتن 'رمضان كريم ' ورود به اين ماه و قبولي عبادات را براي برادر ديني خود از خداوند مسئلت مي كنند.
روزه در الجزاير يك پديده كاملا فراگير است و حتي آنان كه ظاهرا تقيد چنداني به مسايل ديني نشان نمي دهند نيز در ماه رمضان روزه دار هستند.
شدت احترام مردم الجزاير به روزه تا حدي است كه حتي اروپايي هاي مقيم اين كشور نيز بدون اين كه قانوني يا منعي رسمي وجود داشته باشد كاملا از تظاهر به روزه خواري و كشيدن سيگار پرهيز مي كنند.
در ميان الجزايري ها در ماه رمضان غذايي به نام شوربه با ' بوراك ' ميل مي شود كه شامل گوشت چرخ كرده جعفري و پياز است و داخل ورق هايي از آرد گندم تهيه مي شود و به بلندي و ضخامت يك انگشت پيچيده و مثل سمبوسه در روغن سرخ مي شود. براي الجزايري ها سفره افطار بدون شوربه و بوراك معنايي ندارد.
زولبياي محلي به نام ' زلابيه ' از ديگر عناصر ضروري سفره ماه رمضان در الجزاير است كه به شكل ها و طعم هاي مختلف درست مي شود و معروف ترين آن ' بوفاريك ' است كه محصول شهري به همين نام در 40 كيلومتري جنوب غرب پايتخت است.
اما تنها غذاي سحر در الجزاير يك غذاي سبك و مقوي محلي با نام ' طعام' است كه ماده اصلي آن از آرد گندم ساخته مي شود و با كشمش پخته مي شود و به همراه نوعي دوغ غير ترش محلي به عنوان سحري خورده مي شود.
ضرورت حضور ميهمان بويژه افراد تنها در راه مانده بي سرپناه و .. بر سر سفره افطار منازل يكي از سنت هاي ديرينه مردم الجزاير است كه همچنان پا برجا است و الجزايري ها با اصرار از دوستان و آشنايان خود نيز براي صرف افطاري دعوت مي كنند.
برخي خانواده ها با تهيه غذاي افطار آن را براي بيماران و كارگران بيمارستان ها مي برند و برخي ديگر بويژه رستوران داران در تمام افطارهاي ماه رمضان افطار رايگان به فقيران و افراد نيازمند مي دهند.
دولت الجزاير نيز سال هاست از طريق هلال احمر اين كشور و در طول ماه رمضان محل هايي را به نام 'غذاخوري هاي رحمت ' در نظر گرفته است و هر سال صدها هزار وعده غذايي را به صورت گرم و رايگان در اين غذاخوري ها در اختيار افراد بي بضاعت و كم بضاعت قرار مي دهد.
براساس اعلام خبرگزاري رسمي الجزايردر سال جاري از سوي دولت اين كشور4هزار وعده غذايي ويژه ماه رمضان ميان افراد بي بضاعت و كم بضاعت توزيع شده است .
شب نشيني و بيدار ماندن تا سحر يك سنت ديرينه در ميان مردم الجزاير است اما بحران امنيتي دهه هاي اخير و حملات تروريستي و نگراني هاي امنيتي فوق العاده اي كه اين سالها وجود داشت عملا اين سنت را بطور كامل متوقف كرد با اين حال چند سالي است كه به مدد بهبود وضعيت امنيتي بارديگر مردم به آن روي آورده اند.
از سال 1378 به اين سو وضعيت امنيتي بشكل تدريجي اما محسوس بهبود يافته است و فعاليت طبيعي را دوباره به بسياري از عرصه هاي زندگي از جمله شب نشيني هاي ماه رمضان باز گردانده است و هر سال بر رونق آن مي افزايد.
پس از افطار دسته هاي مختلف زن و مرد بويژه جوانان براي شركت در آيين هاي ماه رمضان بويژه نماز 'تروايح ' به مساجد مي روند.
در همين حال حضور گسترده جوانان در صف هاي نماز جماعت بويژه در ماه رمضان طي سال هاي اخير روندي رو به افزايش داشته است.
گروه هايي از مردان و جوانان نيز پس از افطار به قهوه خانه هاي سنتي مي روند و در آنجا تا نزديك سحر به گفت و گو درباره موضوعات مختلف از جمله چگونگي سر كردن با گرسنگي و تشنگي بويژه در روزهاي گرم ، مسايل سياسي و اجتماعي و... و نحوه گذران زندگي ميپردازند.
بازيهايي گوناگوني از سرگرميهاي رايج جوانان در قهوه خانه ها، كنار ميادين و نقاط مختلف پياده روهاست.بر اساس يك رسم ، بازنده اين بازي ها، هزينه قهوه و آب ميوه جمع حاضر در قهوه خانه را حساب ميكند.
اما زناني كه در منزل باقي ميمانند بر اساس رسمهاي قديمي دور هم جمع ميشوند و درباره نحوه و روشهاي تهيه بهتر غذاهاي سنتي سخن مي گويند ، جوان ترها نيز رسم كدبانويي از پيران ميآموزند .
از دهه سوم ماه رمضان نيز بازار پوشاك رونق ويژه اي مي يابد چرا كه خانواده ها با خريد لباس هاي نو بويژه براي كودكان خود را براي عيد فطر آماده مي كنند.
خوشبختانه شرايط امنيتي الجزاير بويژه پايتخت در مقايسه با سال هاي گذشته در وضعيت بهتري قرار دارد هرچند كه نيروهاي پليس در نقطه نقطه پايتخت حضور دارند و رفت و آمد اشخاص و خودروها را كنترل مي كنند و صدها ايست بازرسي در نقاط مختلف شهر مستقر شده است.
مساجد ، مراكز دولتي ،اماكن عمومي و تجمعات نيز در اين ماه بيش از ماه هاي گذشته تحت مراقبت امنيتي قرار دارد.
وزارت امور ديني و اوقاف الجزاير امسال نيز همانند سال هاي گذشته از بيم فعاليت هاي تندروانه سلفي دستور العمل سخت گيرانه اي صادر كرد كه بر اساس آن تنها مكان ها و مصلاهاي داراي مجوز رسمي حق برگزاري آيين شب هاي رمضان و نماز تراويح را دارند.
اين وزارتخانه در بيانيه خود ضمن تاكيد بر رعايت ميانه روي در طرح افكار و عقايد، خواستار انجام امور ديني بر اساس عقايد مالكي از سوي امامان جماعت شد.
مسئوليت استهلال ماه رمضان در اين كشور نيز برعهده هياتي متشكل از تعدادي كارشناس زير نظر وزارتخانه اوقاف و امور ديني است.
اين وزارت خانه با تخصيص 5/1 ميليارد دينار الجزايري در سال جاري براي ترميم و بازسازي مساجد از امامان جماعت خواسته كه در زيبا سازي و معطر نگاهداشتن مساجد اهتمام جدي داشته باشند.