مصر

دولت‌های غربی در تلاش هستند تا انقلاب مصر را به نفع خود مصادره كنند و اجازه ندهند تا حكومتی اسلامی در امتداد انقلاب اسلامی ايران در اين كشور شكل گيرد.

سيدامير موسوی، كارشناس مسائل خاورميانه و رايزن اسبق فرهنگی ايران در سودان، در گفت‌وگو با خبرگزاری قرآنی ايران(ايكنا) با بيان اين مطلب گفت: غرب اجازه نمی‌دهد كه انقلاب ديگری چون انقلاب اسلامی ايران در جای ديگری از جهان تكرار شود، در همين راستا تمام تلاش خود را به كار گرفته‌ است تا حكومت اسلامی ديگری در منطقه شكل نگيرد و اگر امروز، قذافی هنوز بر ليبی و عبدالله صالح بر يمن حاكم هستند، به اين معنی است كه غرب برای دستابی به اهداف از پيش تعيين‌شده در اين كشورها با مشكل روبه‌روست.

وی ادامه داد: كشورهای غربی يا اجازه نمی‌دهند ديكتاتوری سقوط كند و يا اين‌كه اگر چنين اجازه‌ای‌ بدهند، در صدد مصادره انقلاب مردمی هستند، ولی انقلاب مصر و تونس از قيام‌هايی نشئت گرفت كه كنترل آن از دست آمريكا خارج شد و اين كشور در عمل نتوانست اهداف خود را در اين كشورها پياده كند و حال در پی مصادره آن‌ها برآمده است.

اين كارشناس مسائل خاورميانه با اشاره به دلايل قيام مردم مصر اظهار كرد: سی سال حكومت ديكتاتوری، پايمال كردن حقوق مردم، برگزاری انتخابات فرمايشی و مهم‌تر از همه، فروش گاز به رژيم صهيونيستی با قيمت ناچيز، خشم مردم را برانگيخت؛ مردم مصر از داشتن گاز خانگی محروم بودند، ولی مبارك به واسطه شركتی كه زيرنظر خودش فعاليت می‌كرد، گاز اين كشور را به اشغالگران صهيونيست تحويل می‌داد. ملت مصر با كمبود گندم و نان نيز مواجه بود. با وجود اين‌كه آمريكا كمك‌های زيادی به اين كشور اعطا می‌كرد اما مشخص نبود كه اين مبالغ در كجا هزينه می‌شود.

وی ادامه داد: همه اين موارد باعث شد كه مردم مصر به‌صورت ناگهانی و خودجوش قيام كنند. اين انقلاب، انقلابی مردمی، همه‌جانبه و بدون رهبری احزاب سياسی اين كشور بود و اين احزاب چند روز پس از شروع قيام‌ها به مردم پيوستند؛ با اين‌كه مبارك پس از مشاهده قيام مردم، تعهدات و امتيازاتی به مردم داد، ولی جوانان ميدان التحرير خواسته‌ای جز سقوط و سرنگونی فرعون جديد مصر نداشتند.

اين كارشناس مسائل خاورميانه با اشاره به اين‌كه انقلاب مصر كوتاه‌ترين انقلاب در كشورهای عربی است، عنوان كرد: در مدت هجده روز حسنی مبارك سرنگون و دولت انتقالی توسط شورای نظامی تشكيل شد. مردم مصر منتظر انتخابات برای مجلس جديد هستند و در دو ماه آينده شاهد تحولات سياسی مهمی در اين كشور خواهيم بود، البته محاكمه مبارك يكی از اين تحولات بزرگ به‌ شمار می‌رود؛ شورای نظامی و قوه قضائيه مصر، شش ماه از محاكمه حسنی مبارك سر باز می‌زدند، تا اين‌كه مردم بار ديگر در ميدان التحرير قاهره حضور يافتند و محاكمه ديكتاتور مصر را خواستار شدند.

وی اضافه كرد: شورای نظامی در نهايت مجبور شد اين محاكمه را در قاهره آغاز كند و مبارك در «قفس اتهام» پاسخگوی اتهاماتش باشد. جوانان ميدان التحرير اصرار داشتند، كه طبق قانون قضايی مصر هر متهمی بايد در اين قفس آهنين قرار گيرد و محاكمه شود، البته عربستان، كويت، امارات متحده و حتی آمريكا و رژيم اسرائيل تلاش زيادی كردند تا اين دادگاه شكل نگيرد؛ ولی حضور ميليونی جوانان غيرحزبی و بی‌طرف در ميدان‌های قاهره و شهرهای بزرگ مصر باعث شد كه محاكمه مبارك انجام گيرد.

موسوی در ادامه سخنانش به تهديدات عربستان اشاره و بيان كرد: عربستان تهديد كرده بود كه در صورت محاكمه مبارك، كارگران مصری شاغل در اين كشور را اخراج می‌كند و حتی روابط دوجانبه را كاهش داده و يا قطع می‌كند؛ در ابتدا دولتمردان مصری از اين تهديدها و فشارهای سياسی عربستان ترسيدند ولی وقتی جوانان دوباره تظاهرات كردند و درگيری‌های شديدی پيش آمد، شورای نظامی چاره‌ای جز آغاز محاكمه نداشت؛ با وجود اين‌كه حسنی مبارك بر خلاف مقررات تشكيلاتی، محاكمه شد و در جريان محاكمه، امتيازات خاصی برای وی قائل شدند؛ ولی با اين حال ديكتاتور مصر وارد دادگاه شد و در قفس به اتهامات جواب داد.

محاکمه مبارک و بازتاب آن

اين كارشناس مسائل خاورميانه يادآور شد: درباره دستور قتل جوانان در ميدان التحرير اتهامات زيادی عليه وی مطرح شده است كه در صورت اثبات به احتمال زياد حكم اعدام مبارك صادر می‌شود.

موسوی اضافه كرد: بعد از جلسه نخست دادگاه، قاضی حكمی صادر كرد كه بر مبنای آن مبارك حق بازگشت به شرم‌الشيخ را نخواهد داشت و بايد در بيمارستان زندان «طره» در قاهره، كه بيمارستانی كوچك است، بستری شود، همين موضوع يك عذاب روحی بزرگ برای مبارك و خانواده‌اش به‌ويژه طرفدارانش در كشورهای عربی به‌ شمار می‌رود.

وی در پاسخ به سؤالی مبنی بر اين‌كه چرا در روز برگزاری دادگاه، نيروهای نظامی با موافقان مبارك كه درگيری و خشونت ايجاد كردند، برخورد جدی نكرد، توضيح داد: نيروهای نظامی مستقر در مقابل دادگاه مبارك غيرمسلح بودند، طرفداران و مخالفان مبارك در اين مكان باهم درگير شدند و هر گروهی نظرات خود را ابراز كرد، البته نيروهای نظامی تلاش كردند تا بی‌طرف بمانند و از گسترش خشونت جلوگيری كنند ولی طرفداران حسنی مبارك در روز دادگاه خيلی خشمناك بودند؛ چراكه تا آن روز باور نمی‌كردند كه مبارك دادگاهی شود و يا اين‌كه شورای نظامی مصر كه تحت سلطه مبارك بود، حالا رئيس و فرمانده سابق را تحويل دادگاه دهد، نيروهای نظامی هم احساسات موافقان مبارك را درك می‌كردند و عكس‌العمل آنان را طبيعی می‌دانستند.

موسوی، نداشتن رهبری واحد و مشخص را يكی از مشكلات انقلاب مصر دانست و اظهار كرد: نقطه ضعف بزرگ انقلاب مصر اين است كه رهبريت مشخصی ندارد و سمت و سوی آينده‌اش مشخص نيست و احتمال مصادره آن وجود دارد؛ اميدواريم ملت مصر با هوشياری بتواند حركت‌ها را كنترل كند و نگذارد كه اين قيام بزرگ توسط فرصت‌طلبان و احزاب سياسی نامشخص مصادره شود. انقلاب مصر شروعی مردمی داشت ولی معلوم نيست پايانش به دست چه كسانی بيفتد؛ چراكه جوانان ميدان التحرير تشكيلات مشخصی ندارند و منتظر حركت‌های آينده سياسی خواهند بود.

اين كارشناس مسائل منطقه با اشاره به نگرانی سران ديگر كشورهای عربی از محاكمه حسنی مبارك با اين شرايط، تأكيد كرد: سران عرب اكثراً نگران هستند چراكه اغلب دچار بحران‌های داخلی شده‌اند كه چنين سرنوشتی برای آنان هم پيش خواهد آمد؛ اتحاديه عرب سكوت اختيار كرده است و هيچ اظهارنظری درباره اين محاكمه و وضعيت كشورهای عربی نمی‌كند؛ البته در شرايط كنونی، هيچ كشوری عكس‌العمل نشان نخواهد داد، چراكه شرايط سياسی و آينده مصر هنوز مبهم است و حتی طرفداران انقلاب مصر نمی‌دانند چه گروه و با چه روشی حكومت را به دست خواهد گرفت.

در حقيقت، شرايط بسيار سختی برای رهبران كشورهای عربی حتی كشورهايی كه هنوز آرام هستند، پيش آمده است؛ چون سران آن‌ها می‌دانند در آينده‌ای نه چندان دور گرفتار همين شرايط خواهند بود.

وی با تأكيد بر اين موضوع كه انقلاب مصر از دست آمريكا و اسرائيل خارج شده است، گفت: انقلاب مصر خيلی ناگهانی بود و آمريكا، اسرائيل و حتی عربستان باور نمی‌كردند كه حركت مردم به اين گستردگی باشد و دوم اين‌كه فكر نمی‌كردند كه حسنی مبارك به اين سرعت سرنگون شود، به همين دليل است كه انقلاب مردم يمن و ليبی را با حساسيت بيشتری دنبال می‌كنند.

اين كارشناس مسائل خاورميانه در پايان گفت: آنان در عمل مانع سقوط قذافی و علی عبدالله صالح شده‌اند؛ قذافی بر كشور حاكم نيست اما جالب است كه سقوط نمی‌كند و مخالفان با امكانات نظامی گسترده هنوز نتوانسته‌اند به طرابلس برسند. غرب وارد بازی خطرناكی شده است و تازمانی كه اطمينان حاصل نكند كه حكومتی با تفكر اسلامی در اين كشورها صورت نخواهد گرفت، نمی‌گذارد كه قذافی سرنگون شود؛ علی عبدالله صالح هم از نظر قانونی در حال حاضر بر يمن حاكم نيست؛ چراكه طبق قانون اساسی اين كشور اگر رئيس‌جمهور مدت شصت روز خارج از كشور باشد خود به خود عزل می‌شود ولی شاهديم كه وی هنوز بر كشور حاكم است.


صفحه مناسب چاپ پیشنهاد این صفحه از این خبر یک pdf بساز

سایر خبرها

  • ۱۷ تیر ۱۴۰۲ - ۰۹:۴۱ استقبال امیرعبداللهیان از همتای الجزایری در تهران
  • ۱۷ تیر ۱۴۰۲ - ۰۹:۴۰ دیدار سفیر ایران با وزیر خارجه سیرالئون
  • ۱۷ تیر ۱۴۰۲ - ۰۹:۳۹ ملاقات سفیر ایران با زندانیان ایرانی در موزامبیک و کسب اطلاع از سلامت آنها
  • ۱۷ تیر ۱۴۰۲ - ۰۹:۳۸ رسانه اماراتی: حمیدتی و البرهان دیدار می‌کنند
  • ۰۴ تیر ۱۴۰۲ - ۰۴:۳۹ گفت‌وگوهای منطقه‌ای بن‌سلمان و السیسی در پاریس
  • ۰۴ تیر ۱۴۰۲ - ۰۴:۳۸ مغرب نشست «النقب» را به تعویق انداخت
  • ۰۴ تیر ۱۴۰۲ - ۰۴:۳۷ سودان جنوبی مرزهایش با سودان را بست
  • ۰۴ تیر ۱۴۰۲ - ۰۴:۳۶ دیدار سفیر ایران با رئیس مجلس نمایندگان تونس
  • ۲۹ خرداد ۱۴۰۲ - ۱۱:۰۶ تأسف وزیر خارجه مصر از موضع اتحادیه اروپا درباره سوریه
  • ۲۹ خرداد ۱۴۰۲ - ۱۱:۰۵ امیرعبداللهیان: توسعه روابط با کشورهای آفریقایی در دستورکار دولت است
  • ۲۹ خرداد ۱۴۰۲ - ۱۱:۰۴ کنعانی حمله تروریستی در اوگاندا را به شدت محکوم کرد
  • ۲۹ خرداد ۱۴۰۲ - ۱۱:۰۳ تصمیم دولت بورکینافاسو برای راه‌اندازی سفارت در تهران
  • ۲۹ خرداد ۱۴۰۲ - ۱۱:۰۲ رئیس حزب‌ الوفد رسما نامزد انتخابات ریاست‌جمهوری مصر شد
  • ۲۸ خرداد ۱۴۰۲ - ۰۵:۰۸ تمدید سه روزه آتش‌بس در سودان
  • ۲۸ خرداد ۱۴۰۲ - ۰۵:۰۷ کرملین: تحقق طرح صلح آفریقا درباره اوکراین سخت است
  • ۲۸ خرداد ۱۴۰۲ - ۰۵:۰۶ دعوتنامه اردوغان برای السیسی
  • ۲۸ خرداد ۱۴۰۲ - ۰۵:۰۶ 17 غیرنظامی سودانی از جمله چند زن و کودک در حمله هوایی کشته شدند
  • ۲۸ خرداد ۱۴۰۲ - ۰۵:۰۵ کشته شدن 38 دانش‌آموز اوگاندایی در یک حمله تروریستی
  • ۲۸ خرداد ۱۴۰۲ - ۰۵:۰۴ یونیسف: بیش از 1 میلیون کودک به علت جنگ در سودان آواره شدند
  • ۲۸ خرداد ۱۴۰۲ - ۰۵:۰۳ «نیروهای پشتیبانی سریع» سودان، ارتش را به مثله کردن 2 عضو خود متهم کردند
  • ۲۸ خرداد ۱۴۰۲ - ۰۵:۰۲ العربیه از تشکیل کمیته‌ ایرانی-مصری برای احیای روابط خبر داد
  • ۲۲ خرداد ۱۴۰۲ - ۱۰:۵۷ سفر نخست‌وزیر عراق به قاهره با محوریت ایران و تقویت روابط
  • ۲۲ خرداد ۱۴۰۲ - ۱۰:۵۶ تشدید جنگ داخلی در سودان پس از پایان آتش‌بس 24ساعته
  • ۲۲ خرداد ۱۴۰۲ - ۱۰:۵۵ رژیم صهیونیستی به دنبال تولید تسلیحات در مغرب
  • ۱۷ خرداد ۱۴۰۲ - ۱۰:۱۸ وعده ایتالیا برای کمک ۷۰۰ میلیون یورویی به تونس
  • ۱۷ خرداد ۱۴۰۲ - ۱۰:۱۷ نشست شورای همکاری خلیج فارس و مصر درباره مسائل منطقه‌
  • ۱۷ خرداد ۱۴۰۲ - ۱۰:۱۶ مشارکت رژیم صهیونیستی در رزمایش «شیر آفریقا» در مغرب
  • ۱۷ خرداد ۱۴۰۲ - ۱۰:۱۵ درگیری‌های خونین بین مردم و نیروهای امنیتی در سنگال
  • ۱۷ خرداد ۱۴۰۲ - ۱۰:۱۴ کشته شدن ده‌ها کودک در شمال نیجریه در پی حمله مردان مسلح
  • ۱۳ خرداد ۱۴۰۲ - ۱۰:۵۶ تمایل کومور برای ازسرگیری روابط رسمی با ایران