شش ماه پس از سقوط 'حسني مبارك' در مصر و سه ماه مانده به برگزاري انتخابات پارلماني در اين كشور، گروه اخوان المسلمين با وجود تعدد جريان هاي داخلي در آن، تلاش مي كند تا به عنوان منسجم ترين گروه سياسي و اجتماعي، فعاليت خود را گسترش دهد.
ایزنا- براي نخستين بار پس از انقلاب مصر، گروه اخوان المسلمين در اين كشور، بدون هيچ محدوديت امنيتي و بصورت علني، انتخابات درون گروهي خود را برگزار كرد.
در اين انتخابات كه شنبه گذشته برگزار شد، مجلس شوراي اخوان المسلمين، 'محمد احمد ابراهيم'، 'حسام ابوبكر' و 'عبدالعظيم ابوسيف الشرقاوي' را به عنوان اعضاي جديد دفتر تبليغات (ارشاد) انتخاب كرد.
اين سه نفر جايگزين 'محمد مرسي'، 'عصام العريان' و 'سعد الكتاتني' كه چندي پيش براي فعاليت در حزب تازه تاسيس آزادي و عدالت (وابسته به اخوان المسلمين) از سمت خود استعفا كرده بودند، شدند.
'محمد بديع' دبيركل اخوان المسلمين مصر، در حاشيه برگزاري اين مراسم گفت: 'اين انتخابات علني و شفاف به جهان نشان داد كه اين گروه به طور علني در جهت اصلاحات در مصر تلاش مي كند'.
سقوط دولت حسني مبارك و از بين رفتن فشار و محدوديت عليه اخوان المسلمين، فرصت بزرگي را پيش روي اين گروه قرار داده تا فعاليت هاي خود را در بستر تغييرات اخير، گسترش دهد.
بسياري از كارشناسان معتقدند برگزاري انتخابات درون گروهي به صورت علني نشان دهنده عزم رهبران اين گروه براي معرفي كردن اخوان المسلمين به عنوان گروهي دموكراتيك و شفاف است؛ تلاشي كه در برهه اخير كه گروه هاي مختلف مصري خود را براي انتخابات پارلماني اين كشور كه قرار است حدود سه ماه ديگر برگزار شود، آماده مي كنند، مهم ارزيابي مي شود.
بسياري اخوان المسلمين را متشكل ترين گروه سياسي و اجتماعي در مصر مي دانند. اين گروه نشان داده بود كه در هر راي گيري نسبتا دموكراتيك -انتخابات اتحاديه هاي كارگري، اتحاديه هاي صنفي، شهرداري ها و پارلمان- ظرفيت بالايي براي بسيج مردم دارد.
* اخوان المسلمين، گذشته، حال، آينده
.....................................................
اخوان المسلمين قديمي ترين و بزرگ ترين گروه اسلامي است كه در سال 1928 ميلادي (1307ه.ش) در شهر اسماعيليه مصر به رهبري حسن البناء بنيان نهاده شد.
اخوان المسلمين به عنوان جنبشي قانون گرا، ضد استعماري و صلح آميز شكل گرفت كه البته در سال هاي پيش از جنگ جهاني دوم، مقاومت مسلحانه در فلسطين عليه توسعه طلبي صهيونيسم را مشروع مي دانست. نوشته هاي 'حسن البنا' بنيانگذار اخوان المسلمين، بين سال هاي 1930 تا 45 نشان مي دهد كه او مخالف استعمار بود و به شدت از دولت هاي فاشيست در آلمان و ايتاليا انتقاد مي كرد. او استفاده از خشونت را در مصر نمي پذيرفت اما آن را در فلسطين و در برابر گروه هاي ترور صهيونيستي مجاز مي دانست.
هدف البناء برپاكردن يك دولت اسلامي برپايه اصلاحات تدريجي بود و كار خود را با آموزش توده اي و برنامه هاي اجتماعي گسترده شروع كرد. او در 1949 توسط دولت مصر- و با دستور اشغالگران بريتانيايي- ترور شد. بعد از انقلاب جمال عبدالناصر در سال 1952، جنبش مورد سركوب خشونت آميز قرار گرفت. گروهي از اعضاي آن كه تجربه زندان و شكنجه آنها را افراطي كرده بود -و بالاخره سازمان را ترك كردند- به اين نتيجه رسيدند كه حكومت را بايد به هر وسيله -حتي خشونت- سرنگون كرد. ديگران خود را به موضع اوليه گروه -اصلاحات تدريجي- متعهد مي دانستند. تعداد زيادي از اعضا به تبعيد رفتند، بعضي به عربستان سعودي مهاجرت كردند و تحت تاثير ايدئولوژي خشك سعودي ها قرار گرفتند. ديگران به كشورهايي مثل تركيه و اندونزي رفتند، جوامعي با اكثريت مسلمان كه با ديگر اقليت ها همزيستي دارند. گروهي هم در غرب ساكن شدند.
در اواخر دهه 80 ميلادي، اخوان المسلمين تصميم گرفت وارد فعاليت هاي سياسي شود. تصميم اخوان براي ورود به فعاليت هاي سياسي، مانع از اعمال فشار و محدوديت هاي حكومت عليه اين گروه نشد. با اين وجود اين گروه توانست در انتخابات پارلماني در سال 2005، بيش از 80 كرسي از پارلمان اين كشور را كسب كند.
همين مساله نگراني دولت وقت مصر را از گسترش زمينه براي فعاليت هاي اين گروه برانگيخت و باعث شد بخش عمده اي از نامزدهاي اخوان المسلمين در انتخابات سال 2010 رد صلاحيت شوند و نتوانند به پارلمان مصر راه يابند.
امروز اخوان المسلمين، رويكردهاي مختلفي را در خود جا داده اما رهبري اين جنبش -كه به نسل بنيانگذار تعلق دارد و بسيار پير است- ديگر به طور كامل نماينده آرزوهاي اعضاي جوان تر نيست كه نسبت به جهان خارج رويكردي باز دارد، به دنبال اصلاحات دروني است و مجذوب الگوي تركيه شده است.
اخواني هاي جوان تلاش مي كنند خود را به عنوان يك جريان معتدل اسلامي معرفي كنند. در همين جهت بارها اعلام كرده اند كه به دنبال تشكيل حكومت اسلامي نيستند و از تشكيل يك حكومت مدني و دموكراتيك حمايت مي كنند.
پشت اين ظاهر متحد و سلسله مراتبي در اخوان المسلمين، روندهاي مختلف و متضادي بر هم تاثير مي گذارند. بنابراين هيچ كس نمي تواند بگويد اخوان المسلمين بالاخره به كدام سمت مي رود. اما آنچه روشن است اين است كه اين گروه عنصري تاثيرگذار و مهم در آينده مصر خواهد بود.