88.06.09
عامل بمبگذار لاكربي به سرطان در مرحله پاياني مبتلا است و اسکاتلند به همين علت او را از زندان آزاد کرده است. اين ليبيايي به حبس ابد محکوم شده بود. آزادي وي دردسرهاي فراواني را براي لنگليس بهوجود آورد.
دولت انگليس بار ديگر تکذيب کرد كه آزادي عامل سوءقصد لاکربي مشروط به توافقي نفتي با طرابلس بوده است.به گزارش ايلنا به نقل از يورونيوز، «عبدالباسط المقراحي»، عامل سوءقصد لاکربي و مامور مخفي سابق ليبي روز گذشته بهعلت وخامت وضع جسمانياش بستري شد. وي به سرطان در مرحله پاياني مبتلا است و اسکاتلند به همين علت او را از زندان آزاد کرده است. اين ليبيايي به حبس ابد محکوم شده بود.روزنامه سانديتايمز يكشنبه نوشت كه دولت «گوردون براون»، نخستوزير انگليس پس از گفتوگو با ليبي درباره مبادلات و همكاري نفتي به ارزش ميليونها دلار كه ميتوانست تحت تاثير عدم آزادي عامل بمبگذار لاكربي قرار گيرد، تصميم به آزادي وي گرفت.
بنا بر اين گزارش، «جك استراو»، وزير دادگستري انگليس در دو نامه به فاصله پنج ماه خطاب به «كني مكآسكيل»، همتاي اسكاتلندي خود نوشته است كه وي در ابتدا قصد داشته تا مورد المقراحي را از توافقنامهاي كه با «معمر قذافي»، رهبر حكومت ليبي داشتند، خذف كند.بر اساس توافقنامه انگليس و ليبي زندانيان دو كشور ميتوانند محكوميت خود را در كشورهاي خود بگذرانند.مكاسكيل هماكنون بهدليل تصميمسازي براي آزادي المقراحي بهشدت مورد انتقاد قرار گرفته است.
«ادوارد داوي»، سخنگوي امور خارجه حزب «ليبرال دموكرات» در اينباره گفت: «اين مهمترين سندي است كه تاكنون دال بر دخالت دولت انگليس در گفتوگوهاي طولاني مدت براي آزادي المقراحي است.»
در نامهاي به مورخ بيستوششم ماه جولاي سال 2007 ميلادي، جك استراو اعلام كرده است كه تمايل دارد تا مورد عبدالباسط المقراحي از اين توافقنامه كنار گذاشته شود.دفتر نخستوزيري انگليس نيز اعلام كرده بود كه عامل بمبگذار لاكربي بخشي از اين توافقنامه نخواهد بود.
بنا بر اين گزارش، در ماه مي 2007 ميلادي و در حالي كه هنوز توافقنامه انگليس و ليبي براي اعزام زندانيان به كشورهاي خود به منظور تحمل دوران محكوميت در انتظار تصويب بود، مسئله مبادله نفت و بنزين لندن و طرابلس به ارزش 15 ميليارد دلار مطرح شد و جك استراو، وزير وقت دادگستري در نامهاي خطاب به همتاي اسكاتلندي خود اعلام كرد كه دولت انگليس براي تامين منافع ملي تلاش خود براي حذف مورد المقراحي از توافقنامه دو طرفه انگليسـليبي را متوقف كرده است.
جك استراو در اين نامه نوشته است: «پيش از اين با حذف مورد المقراحي از توافقنامه موافقت كرده بوديم، اما اكنون فكر نميكنم كه بتوانيم آن را تضمين كنيم. مذاكرات گسترده ما با ليبي به مرحله حساسي رسيده است و ما به دليل توجه به منافع ملي انگليس تصميم گرفتيم تا توافقنامه اعزام زندانيان به كشورهاي خود براي تحمل دوران محكوميت را بدون هيچ استثنايي اجرا كنيم.»در اين گزارش آمده است كه تنها پس از چند هفته از ارسال اين نامه، ليبي با توافقنامه همكاري نفتي با انگليس موافقت كرد و توافقنامه اعزام محكومين نيز نهايي شد.«سيفالاسلام قذافي»، پسر رهبر حكومت ليبي تاكيد كرده بود كه آزادي المقراحي رابطه مستقيمي با همكاريهاي نفتي طرابلسـلندن داشته است.