واحد مرکزی خبر / مخالفان لیبیایی اگرچه بر اساس خبرهای منتشر شده طرابلس را به محاصره خود در آورده اند اما این شهر همچنان دور از دسترس مخالفان است
خبرگزاری رویترر در گزارشی به قلم میسی ریان از طرابلس با اشاره به این مطلب افزود : شاید مخالفان لیبیایی در رسیدن به شهر راهبردی الزوایه که با خودرو نیم ساعت از شهر طرابلس فاصله دارد موفق شده اند اما بسیاری از هواداران سرهنگ معمر قذافی رهبر لیبی معتقدند نبردی که در این منازعه نقطه عطف خواهد بود شاید به این زودی رخ ندهد .
به نظر می رسد بن بست چند ماهه در منازعه لیبی به صورت ناگهانی در چند روز گذشته با اعلام مخالفان مبنی بر اینکه شهر زاویه در پنجاه کیلومتری غرب طرابلس و یک منطقه در جنوب طرابلس به تصرف در آورده اند ، رو به پایان است . با وجود آنکه شماری از مسئولان دولت لیبی این تحولات را کم اهمیت دانسته اند و قول داده اند نگذارند مخالفان دستاوردهای احتمالی داشته باشند اما پایگاه نیروی هوایی قذافی در طرابلس هم اکنون به محاصره در آمده است. اما دیروز در مرکز طرابلس علائم زیادی که بیانگر حالت انتظار و نگرانی باشد مشاهده نشد . در طرابلس پایتخت لیبی ، ترک گسترده این شهر یا ذخیره کالاها برای مدت طولانی مشاهده نشده است و همین نشان می دهد بسیاری از مردم طرابلس از آغاز منازعه در فوریه گذشته برای بدترین وضع آماده می شوند یا آنکه جاهای زیادی ندارند که بروند . بر عکس در میدان اصلی شهر طرابلس آرامش و حتی جشن دیده می شود و خانواده ها پس از یک روز طولانی روزه داری به این میدان می آیند و مردان نیز در قهوه خانه ها قلیان می کشند. محجوب مفتاح که معلم است مانند بسیاری برای به دست گرفتن سلاح و خدمت در نیروهای قذافی اعلام آمادگی کرده است .
وی می گوید بسیار بعید است که مخالفان به سوی طرابلس پیشروی کنند .
مفتاح با به چالش کشیدن مخالفان گفت امیدوارم به سوی طرابلس بیایند زیرا همه آنها خواهند مرد.
اگر مخالفان برای پیشروی به سوی زاویه و منطقه غریان تلاش کنند به احتمال زیاد به شکل بهتری با مقاومت سرسختانه نیروهای مسلح مسلح قذافی مواجه خواهند شد. هواداران قذافی در طرابلس که بیشتر آنها به سلاح مجهز شده اند قول داده اند از طرابلس در رویارویی با مخالفانی که قذافی آنها را مزدور توصیف کرده است دفاع کنند . قذافی شصت و نه ساله دیروز دوشنبه نخستین سخنرانی خود را از هنگام آغاز ماه رمضان ایراد کرد و مانند گذشته از لحن چالش طلبانه استفاده و مردم لیبی را به جنگ تا پایان ترغیب کرد . اما بخش زیادی از سخنرانی قذافی که از طریق گفتگوی تلفنی بود به سختی شنیده می شد و بقیه سخنرانی نیز روشن نبود و حتی فهم آن برای مسئولان دولت لیبی نیز دشوار بود .
خبرگزاری رسمی جماهیری به نقل از متن سخنرانی قذافی اعلام کرد پایان استعمار نزدیک است و پایان عمر موشها نیز نزدیک است.
موشها (مخالفان) در مقابل مردمی که آنها تعقیب می کنند از خانه ای به خانه ای دیگر فرار می کنند.
با وجود آنکه طرابلس در چند هفته گذشته با مشکل قطعی زیاد برق و کمبود بنزین مواجه بوده است اما مردم به دولت اعتراض نکرده اند.
به نظر می رسد بیشتر لیبیایی ها در مصاحبه برخی خبرنگاران خارجی با آنها که ماموران دولتی نیز در این مصاحبه ها حضور دارند ، سازمان پیمان آتلانتیک شمالی (ناتو ) را به علت آنکه با حملاتش باعث لطمه به تاسیسات زیربنایی و باعث کمبودهاست سرزنش می کنند . نخست وزیر لیبی اذعان کرد اعتراضات محدودی در طرابلس به علت کاهش خدمات عمومی صورت گرفته است اما اصرار کرد این شکایات نشان دهنده ناخرسندی از دولت نیست .
در مرکز شهر طرابلس به نظر می رسد که زندگی در شبهای تابستان روند طبیعی خود را طی می کند.
در طرابلس که نیروهای قذافی آن را به خوبی در کنترل خود دارند فهمیدن دیدگاههای عادی مردم درباره این منازعه کار دشواری است. تلویزیون رسمی ادعاهای مخالفان را در مورد پیشروی تکذیب می کند و بخش زیادی از پخش برنامه های مستقیم تلویزیون رسمی به افرادی اختصاص دارد که از پیروزیهای نظامی دولت سخن می گویند اما به سرعت روایتهای این افراد تکذیب می شود . با وجود آنکه کسی نمی تواند در طرابلس با اینترنت تماس برقرار کند اما بسیاری از مردم این شهر دیشهای ماهواره ای دارند و می توانند شبکه های تلویزیونی عربی مانند العربیه و الجزیره را ببینند. علی رمضان که کارمند دولتی است گفت به مطالب این شبکه ها اعتماد ندارم.
من مطمئم دولت به زودی پیروز خواهد شد.
اما رگه های پنهانی از نگرانی در طرابلس دیده می شود . عبد الرحیم محمد ترهونی بیست ساله می گوید شایعاتی پخش شده است مبنی بر اینکه مخالفان به زنان در طرابلس تجاوز خواهند کرد. وی افزود طبیعتا ما می ترسیم و به فکر ترک این شهر هستیم.
برخی خانواده ها به جنوب فرار کرده اند اما برخی ساکنان طرابلس می گویند بیشتر مردم شهر باقی مانده اند . مردم طرابلس می گویند ساکنان این شهر فرار نمی کنند بلکه مردم از مناطق و روستاهایی که صحنه درگیری بین نیروهای قذافی و مخالفان درگیری بوده است به طرابلس فرار کرده اند . مردمی که از شهرهای خود به طرابلس آمده است صرف نظر از گرایشهای سیاسی خواستار امنیت هستند .
در روزها و هفته های آینده علاوه بر سرنوشت مردم لیبیایی شهر طرابلس ، پای سرنوشت کارگران خارجی با وجود آنکه شمار زیادی از آنها لیبی را از ابتدای منازعه ترک کرده اند و همچنین پای سرنوشت دهها هزار فلسطینی در میان است . فاضل سید نصر که از فلسطینیان شهر غزه است گفت به علت برخی شایعات نگران است و بر اساس شایعات ،مزدوران فلسطینی با نیروهای قذافی می جنگند و آنها از مخالفان در صورتیکه به قدرت برسند انتقام خواهند گرفت. نصر و فلسطینیان دیگر در لیبی از بد شدن وضع زندگی خود در صورتیکه قذافی حذف شود نگران هستند به ویژه آنکه تجربه وضع بد فلسطینیان در عراق پس از صدام حسین پیش روی آنهاست. اما نصر و برخی دیگر در طرابلس معتقدند دست کم در حال حاضر مخالفان به طرابلس دسترسی نخواهند داشت . نصر گفت طرابلس به شدت حمایت می شود و مردم و افراد مسلح در همه جا حضور دارند