واحد مرکزی خبر / شبکه الجزیره در پایگاه اینترنتی خود در مقاله ای با قلم محسن صالح با مهم دانستن انقلاب مصر به ویژگیهای راهبردی کشور مصر پرداخته است.
نویسنده مقاله با بر شمردن برخی از ویژگیهای سیاسی ،اجتماعی ،اقتصادی و جغرافیایی مصر تاکید کرد هر تغییری در مصر رخ دهد بر دیگر کشورهای منطقه و جهان تاثیر گذار خواهد بود . نویسنده در ادامه می افزاید: گرچه مصر دارای پتانسیل های تاریخی وفرهنگی و دارای نیروی انسانی عظیمی است اما میراث سگنینی از حکومتهای خودکامه و فساد و سوء استفاده از ثروتهای ملی بر تاریخ این کشور سایه افکنده است از این رو این کشور با چالشهای متعددی روبه رو است نخستین چالشی که باید تصمیم گیری درباره آن را می توان ضرورت آنی برای مصر تلقی کرد تعیین ماهیت و شکل حکومت در مصر است.
چنانچه جامعه مصر درباره نوع نظام حکومتی در این کشور به تفاهمی دست نیابد هرج و مرج سیاسی حاکم خواهد شد.
این در حالی است که مردم مصر در نظر سنجی اصلاحات قانون اساسی خواستار نظام دموکراتیک شده اند و از آنجا نود و چهار درصد مردم مصر مسلمان و دارای فرهنگ اسلامی بالا و مرجعیت علمی هستند غیر ممکن است کمونیستها، ملی گرایان و یا لبیرالها ، اسلامگرایان را از قدرت سیاسی به روشهای دموکراتیک کنار بزنند.
اما این مسؤولیت برای احزاب اسلامی بسیار سنگین است زیرا که خیمه اسلامگرایان باید دربرگیرنده تمام طیفها باشد و تسامح اسلامی مشخصه این تحول عظیم در سطح جامعه و سیاست مصر باشد. محسن صالح چالش دوم مصر را تعیین اولویت ها و ارائه راه حل مناسب برای آن قلمداد می کند و خاطر نشان می کند: انقلاب مصر گرفتار پرونده های مشکل دار گذشته مانند فساد، فقر، مشکلات اقتصادی، اجتماعی و سیاسی - امنیتی طاقت فراسای است.
مهمتر از همه اینکه نیروهای انقلابی درباره اولویت بندی مشکلات باید اتفاق نظر داشته باشند که این موضوع خود بسی جای تأمل است. سومین چالش انقلاب مصر وحدت ملی مصر است، از این جهت که وحدت ملی پایه توسعه و پیشرفت هر کشور محسوب می شود و ویژگی جامعه مصر تنوع مذهبی در این کشور است.
چهارمین چالش، بهره وری درست از منابع ملی و خلع ید مفسدان و وابستگان رژیم سابق و تجدید نظر در خصوص توافقنامه های بازرگانی و صنعتی منعقد شده در دوره رژیم سابق از جمله صادرات گاز به اسرائیل است.
پنجمین چالش معضلی به نام اسرائیل است.
گرچه دو طرف با معاهده کمپ دیوید روابط خود را آغاز کردند اما ادامه عمل به این معاهده با وضعیت مبهم روبرو است.
اگر انقلابیون مصر اسرائیل را به حال خود رها کنند در مقابل رژیم صهیونیستی مصر را به خودش رها نخواهد کرد.ششمین چالش در رابطه با آمریکا و کشورهای غربی است.
همه می دانیم ایالات متحده امریکا در تأیید انقلاب مصر تعلل زیادی کرد تا در آخرین لحظه ها مجبور به تأیید آن شد.
بر همه روشن است که آمریکا از وجود رژیم مبارک و قبل از آن انور سادات بیشترین بهره را برد و از آنجایی که منافع آمریکا در منطقه حیاتی است و تأمین امنیت اسرائیل سنگ بنای آن را تشکیل می دهد، رژیم های گذشته در این مأموریت بسیار موفق عمل کردند لذا سقوط حسنی مبارک برای آمریکا قطعا جبران ناپذیر است.
نویسنده مقاله با بیان اینکه خشونت وافراط گرایی هفتمین چالش انقلاب مصر است آغاز زندگی سیاسی مصر را به دور از باند بازی، فساد و رشوه، لازمه حرکت به سمت حقیقت و عبور از گذشته تاریک تا رسیدن به تسامح و همبستگی قلمداد کرد.
وی در تشریح نهمین چالش خواستار فراخواندن متفکران، اندیشمندان و صدها هزار نخبه مصری از خارج و تشریک آنان در ساختن مصر شد.
در پایان نویسنده مقاله تأکید دارد که مهمترین اصل انقلاب مصر اعتماد انقلابیون مصری به مردم مصر است و آنان باید از وابستگی دیکتاتورها به بیگانگان درس بگیرند و سرنوشتشان را به آنان گره نزنند.