خبرگزاري فارس: وزير امور خارجه آمريكا با اشاره به اينكه درخواست علني آمريكا براي كنارهگيري اسد با توجه به تيرگي روابط دو كشور كارآمد نخواهد بود، اعلام كرد كه واشنگتن در قبال ليبي و سوريه از رويكرد "قدرت هوشمند " استفاده ميكند.
به گزارش فارس به نقل از شبكه خبري "سيبياسنيوز "، "هيلاري كلينتون " وزير امور خارجه آمريكا روز گذشته در دفاع از موضع واشنگتن در قبال بحرانهاي ليبي و سوريه اعلام كرد كه دولت "باراك اوباما " رئيسجمهوري آمريكا با ممانعت از اقدام به تنهايي و يا استفاده از زور براي متوقف كردن حكومتهايي كه با منافع آمريكا همخواني ندارند، در حال بكارگيري رويكرد "قدرت هوشمند " براي مقابله با دو كشور ليبي و سوريه است.
كلينتون كه همراه با "لئون پانتا " وزير دفاع آمريكا در دانشگاه دفاع ملي واشنگتن براي افسران نظامي سخنراني كردند، گفت: آمريكا همچنان يكي از قدرتمندترين كشورهاي جهان است اما عاقلانه در حال ايجاد ائتلافهايي است تا پاسخهاي موثرتري داشته باشد و ارزشهاي جهاني حقوق بشر و دموكراسي را به نحو بهتري ارتقاء بخشد.
وزير امور خارجه آمريكا افزود: آمريكا از ارزشها، منافع و امنيت خود حمايت و پشتيباني ميكند اما ما ديدگاه بسيار روشن است؛ ديدگاهي كه بر اساس آن ديگران نيز بايد گامهايي مشابه اقدامات ما را براي اجراي مجموعهاي جهاني از ارزشها و منافع بردارند.
كلينتون افزود: ما از تمام ابعاد قويترين كشور جهان و در حال هدايت جهان هستيم اما بخشي از اين هدايت و رهبري اطمينان از اين است كه شما ديگران را نيز با خود در ميدان همراه ميكنيد و اين همان كاري است كه من فكر ميكنم ما در حال انجام آن هستيم.
هدف سياست و رويكرد "قدرت هوشمند "ي كه كلينتون از آن صحبت كرده است، تركيب دفاع، ديپلماسي و پيشرفت اهداف سياست خارجي آمريكاست و از اين واژه بيشتر براي توصيف راهبردهاي به كار گرفته شده "باراك اوباما " رئيسجمهوري آمريكا در عراق و افغانستان استفاده ميشود؛ كشورهايي كه آمريكا تاكيد بسياري روي طراحي پروژههاي غيرنظامي براي حذف ريشههاي افراط گرايي دارد.
كلينتون در اين سخنراني به پيشرفتهاي و دستاوردهاي نظامي مخالفان ليبيائي اشاره كرد و افزود: ليبي يك تحقيق درباره استفاده از "صبر استراتژيك " بود؛ صبري كه به موجب آن آمريكا در برابر تمايل شديد براي مداخله سريع مقاومت كرد و در عوض به ايجاد حمايت براي مخالفان نوپاي اين كشور پرداخت.
وزير امور خارجه آمريكا گفت: ائتلاف بيسابقه ناتو و عرب در حفاظت زميني از غيرنظاميان يكي از نتايج مهم و كليدي مربوط به تاكتيكهاي قدرت هوشمند بود.
كلينتون ادامه داد: اين دقيقا همان جهاني است كه من ميخواهم شاهد آن باشم؛ جهاني كه در آن تنها آمريكا هزينهها را تحمل نميكند در حاليكه بقيه كشورها نظارهگر باشند.
كلينتون گفت كه واشنگتن موضعي مشابه ليبي را در قبال سوريه به كار گرفته است؛ دولت آمريكا تحريمهايي را در اعتراض به سركوب اصلاحطلبان به كار گرفته است اما تاكنون از درخواست صريح كنارهگيري "بشار اسد " رئيسجمهوري سوريه خودداري كرده است؛ درخواستي كه براي "معمر قذافي " حاكم ليبي مطرح كرد.
وزير امور خارجه آمريكا گفت: اشتباه است اگر دولت آمريكا به تنهايي خواستار بركناري اسد شود، مطرح كردن چنين درخواستي با توجه به تيرگي درازمدت روابط واشنگتن و دمشق و نفوذ و تجارت محدود آمريكا با سوريه كارآمد نخواهد بود.
كلينتون گفت: اينكه آمريكا خواستار كنارهگيري اسد شود، سوژه جالبي نيست، بعدش چي ميشود؟ اما اگر تركيه و عربستان چنين درخواستي را مطرح كنند، در اين صورت اسد راهي براي ناديده گرفتن اين درخواست ندارد.