احد مرکزی خبر / با وجود این که انقلابیون لیبی اخیرا پیشروی های مهم داشته اند، بن بست در مناقشه این کشور احتمالا ادامه می یابد.
از آنجا که نیروهای دولتی لیبی همچنان قدرتمند هستند، معمر قذافی رهبر این کشور به زودی کناره گیری نخواهد کرد مگر آنکه رویدادهایی بزرگ رخ دهد. نیروهای مخالفان اخیرا یک پالایشگاه نفت را در شهر زاویه در غرب لیبی تصرف کرده و کنترل شهر سبراطه را نزدیک مرز تونس به دست گرفته اند. این جدیدترین اقدامات در مجموعه ای از حملات برای مسدود کردن خطوط ارسال تدارکات به پایتخت لیبی و قرار دادن قذافی تحت فشاری بی سابقه است. در حالی که شش ماه از آغاز جنگ بین نیروهای دولتی لیبی و انقلابیون گذشته است، به نظر می رسد اوضاع به مرحله ای حساس رسیده است و برخی، شمارش معکوس را برای شکست قذافی آغاز کرده اند.
تحلیلگران گفتند با این حال، آنها ممکن است ناامید شوند. به گزارش خبرگزاری شینهوا از بنغازی، احمد عمر بانی، یک سخنگوی نظامی در بنغازی گفت پیشروی نظامی اخیر انقلابیون، نقطه عطفی است که هفته ها بن بست را شکسته است. وی افزود شهر طرابلس از سه طرف محاصره شده است. انقلابیون علاوه بر دستیابی به پیشروی هایی بزرگ در جناح غرب، کنترل شهر غریان در جنوب طرابلس را نیز بدست گرفته اند. در جبهه شرق نیز موفقیت های اخیر انقلابیون در بریقه در هفتصد و پنجاه کیلومتری شرق طرابلس، به هفته ها بن بست در این منطقه پایان داد. در عین حال، انقلابیون در حال دستیابی به حمایت بیشتر در عرصه بین المللی هستند. مسکو که ابتدا با حملات هوایی تحت امر سازمان پیمان آتلانتیک شمالی (ناتو) به لیبی مخالف بود، اخیر تصمیم گرفت تحریم ها علیه لیبی را تشدید کند.
تحلیلگران گفتند در حالی که زمان به اواخر ماه سپتامبر که ناتو به عنوان ضرب الاجلی برای ماموریت خود در لیبی تعیین کرده، در حال نزدیک شدن است، سازمان پیمان آتلانتیک شمالی نقشی حساس را در تعیین نتیجه مناقشه لیبی ایفا خواهد کرد. تحلیلگران خاطر نشان کردند هر چند نیروهای انقلابیون اخیرا پیشروی هایی بدست آورده اند، این پیشروی ها اثری قاطع بر اوضاع کلی نخواهد داشت. نیروهای دولتی لیبی یا انقلابیون به اندازه کافی قدرتمند نیستند که دیگری را به طور کامل شکست دهند، و این مسئله حمایت ناتو را مهم و حیاتی می کند. دولت قذافی به زودی سرنگون نخواهد شد مگر آنکه سازمان پیمان آتلانتیک شمالی حملات خود را تشدید کند و یا این که قذافی در حملات کشته یا به شدت زخمی شود. محمد زیات نایب رئیس مرکز تحقیقاتی خاورمیانه در مصر در مصاحبه ای به خبرگزاری شینهوا گفت ناتو که در لیبی در باتلاق فرو رفته و پول زیادی هزینه می کند، حملات خود را تشدید نمی کند. وی افزود ناتو در عوض، اقدامات و حرکات قذافی را زیر نظر خواهد داشت تا ببیند راه حلی سیاسی امکان پذیر است یا خیر. زیات خاطر نشان کرد علاوه بر این، ناتو همچنین در خصوص بوجود آمدن اختلاف و شکاف در اردوی مخالفان قذافی که برخی افراط گرایان بدان راه یافته اند، نگران است.
نایب رئیس مرکز تحقیقاتی خاورمیانه در مصر گفت ناتو به دنبال راه حلی سیاسی است. اخیرا فضایی از خوشبینی در خصوص شکست قذافی بوجود آمده است. در حالی که انقلابیون در حال پیشروی به سوی پایتخت لیبی هستند، مصطفی عبدالجلیل رئیس شورای ملی انتقالی لیبی گفت پیروزی نهایی بر نیروهای طرفدار قذافی قریب الوقوع است. جی کارنی سخنگوی کاخ سفید نیز اعلام کرده است به روزهای پایانی حکومت قذافی نزدیک می شویم. شبکه ان بی سی آمریکا اعلام کرد سرهنگ قذافی در حال آماده شدن برای فرار از لیبی است. با این حال، اوضاع آنگونه که برخی آرزو دارند ممکن است پیش نرود.
حتی خود انقلابیون نیز در این خصوص فاقد اطمینان هستند. عبدالحفیظ غوقه نایب رئیس شورای ملی انتقالی لیبی به خبرگزاری شینهوا گفت انقلابیون قصد دارند هر چه زودتر لیبی را آزاد کنند، با این حال، جدولی زمانی برای حمله ای سراسری وجود ندارد. وی افزود پایان جنگ به خواست خدا بستگی دارد. تحلیلگران گفتند مشخص نیست قذافی چه برگ هایی در دست دارد و این رهبر سرسخت به سادگی تسلیم نخواهد شد. جرج عشاق تحلیلگر مرکز مطالعات سیاسی و راهبردی الاهرام گفت قدرت نظامی دو طرف عامل اصلی است که قذافی بر اساس آن تصمیم می گیرد بماند یا برود. وی افزود تعداد زیادی از قبایل همچنان از قذافی حمایت می کنند. این تحلیلگر خاطر نشان کرد هر چند شصت درصد از پایگاه های نظامی قذافی منهدم شده است، تسلیحات وی همچنان مزیتی است و بر سلاح های انقلابیون برتری دارد. سرنوشت حسنی مبارک رئیس جمهور برکنار شده مصر، ممکن است موجب شود قذافی تصمیم بگیرد تا آخرین لحظه مبارزه کند. نتیجه این مناقشه به بن بست خورده همچنان نامشخص است.
با این حال، یک مسئله روشن است و آن این است که قذافی به آسانی تسلیم نخواهد شد