طرح عمليات گردآوری نسخههای خطی اسلامی به زبانهای عربی و بومی شهر «تمبوكتو» سودان در حال اجرا است.
به گزارش خبرگزاری قرآنی ايران(آيكنا) شعبه منطقه آفريقا، اين شهر و مناطق مجاور آن دارای آرشيوی مملو از متون و نسخههای خطی اسلامی به زبان عربی و به زبانهای بومی آفريقايی است.
همچنين تاريخ اين نسخههای خطی اسلامی به قرن 13 تا 20 ميلادی بازمیگردد و كتابخانههای مخصوص كتابهای دستنوشته شهر تمبوكتو، مركز بزرگ علمی و معرفتی در غرب و صحرای آفريقا است.
اين كتابخانههای اسلامی با توجه به اهميت آن، وجودشان برای بسياری از مسلمانان جهان، مجهول و ناشناخته باقی مانده است؛ بنابراين مجموعه نسخههای خطی تمبوكتو نه تنها ارزش مطالعه سندی دارند، بلكه نقطه مهمی برای شروع تحقيقاتی درباره تفكرات سنتی مكتوب آفريقا است.
لازم به ذكر است، شهر تمبوكتو را بهعنوان دورترين نقطه سرزمين كشور سودان و شهری اسطورهای توصيف میكنند؛ البته بدون هيچ شك و ترديدی شهری واقعی و غنی از ثروتهای معنوی و ميراثی فرهنگی و نيز دارای گذشتهای سحرآميز است و با اعتراف به اهميت تمبوكتو به عنوان شهری كه دارای معماریهايی از گذشته آفريقاست، سازمان جهانی يونسكو سال 1990 اين شهر را بهعنوان ميراث فرهنگ جهانی اعلام كرد.
بنا بر پروژه مشترك كشور مالی و آفريقای جنوبی، در سال 2003 رسماً اعلام شده كه كشور آفريقای جنوبی برنامههای مهم و قابل تقديری در بازسازی نسخههای خطی و ساخت مركز بايگانی جديدی در سال 2009 انجام داده است.
يادآوری میشود، امور تحقيقاتی مربوط به پروژه دستنوشتههای تمبوكتو در دانشگاه «كيب تاون»(UCT) آفريقای جنوبی انجام شده و علاوه بر آموزش پژوهشگران جوان، كشور مالی از متوليان اجرايی هميشگی اين پروژه است.