مصر

واحد مرکزی خبر / ناامنی در شبه جزیره سینا و قدرت گرفتن القاعده در این منطقه و واکنشهای خونین اسرائیلی ها به عملیات در مرز، مصر و اسرائیل را رو در روی یکدیگر قرار داده است.

پایگاه اینترنتی میدل ایست آنلاین در گزارشی به قلم احمد ابودوح درباره حوادث اخیر در شبه جزیره سینای مصر نوشت: ممکن است حمله یک گروه مسلح به اتوبوس حامل اسرائیلی ها که حدود سی کشته و زخمی برجا گذاشت علت اصلی خشونتی باشد که روز پنج شنبه گذشته در مرز بین اسرائیل و شبه جزیره سینا روی داد.

ولی این حادثه نیز نمی تواند این تردید را از بین ببرد که اسرائیل عملا طرحهایی از پیش آماده شده برای سیطره بر شبه جزیره سینا یا دست کم بخشهایی از آن در اختیار دارد. تحولاتی که پس از انقلاب مصر در شبه جزیره سینا روی داد موجب شد درهای زندانها باز شود و هزاران نفر از مجرمان و تندروها و قاچاقچیان انسان و مواد مخدر از زندان ها فرار کنند.

رژیم سابق مصر در دوره حکومت خود تلاش کرده بود سینا را به منطقه ای صرفا امنیتی و گردشگری تبدیل کند به همین علت به تاکیدات گروههای سیاسی و سازمانهای جامعه مدنی بر ضرورت تدوین طرحی آینده نگرانه با هدف اجرای طرحهای توسعه و رونق بخشیدن به اقتصاد منطقه و جذب قبایل سینا در جامعه مصر توجه نکرد.

بعد از ناامنی های ایجاد شده در مصر به علت فقدان حضور پلیس در جامعه، گروههای تبهکار توانستند باندهایی برای خود در مرکز سینا تشکیل دهند و از غارهای موجود در کوه الحلال نزدیک منطقه الحسنه و مناطق اطراف آن به عنوان نقطه آغاز عملیات خود استفاده کنند.

گروههای جهادی و تکفیری نیز موفق شدند شمار زیادی از جوانان را به خود جذب و آنها را مسلح کنند به طوری که گفته می شود این گروهها ارتشی شش هزار نفره متشکل از شبه نظامیان مجهز به جدیدترین جنگ افزارها تشکیل داده اند.

این گروهها اخیرا با حمله به پاسگاه پلیس شهر العریش دست به قدرت نمایی زدند.

این حمله نشان داد دوره ناامنی در سینا اغاز شده است.

در این میان تشکلی از تکفیری ها که خود را quotation mark سازمان القاعده در شبه جزیره سینا quotation mark نامید به طور آشکار خواستار تبدیل شدن سینا به امارتی اسلامی و جدا شدن آن از بقیه سرزمین مصر شد. اسرائیل آنچه را در چند ماه اخیر در سینا گذشت از نزدیک زیر نظر داشت و طرحی را تهیه می کرد که در صورت شکست طرف مصری در سیطره بر اوضاع امنیتی در سینا، احتمالا آن را به اجرا بگذارد.

طبعا شورای نظامی حاکم بر مصر از مقاصد پنهان رژیم صهیونیستی در خصوص منطقه استراتژیک و مهم سینا آگاه بود و همچنین می دانست که اسرائیلی ها منتظر فرصتی برای دست اندازی به این منطقه و جولان دادن در آن حتی به میزان چند کیلومتر به بهانه ناتوانی مصر از سیطره بر مرزها و برقراری امینت در منطقه بودند.

از این رو شورای نظامی حاکم بر مصر تصمیم گرفت عملیات امنیتی quotation mark عقاب quotation mark را با هدف پاکسازی منطقه از کسانی که امنیت ملی کشور را تهدید می کنند اجرا کند. در این میان نباید این احتمال را نادیده بگیریم که عملیات ایلات ساخته دست اسرائیل باشد زیرا این عملیات همزمان با تشدید اعتراضات در داخل اسرائیل علیه دولت کنونی صورت گرفت.

بنابراین دولت اسرائیل به دنبال ماجرایی بود که افکار عمومی اسرائیل را به خود مشغول و اوضاع داخلی را آرام کند.

ظاهرا اسرائیل در این خصوص موفق بود زیرا برخی از رهبران جنبشهای دانشجویی پس از عملیات ایلات تظاهراتی را که قرار بود روز جمعه برپا شود لغو کردند.

اما اسرائیل به جای آرام کردن معترضان داخلی و منحرف کردن ذهن آنها، با تیراندازی به سوی پنج سرباز مصری هنگام تعقیب عاملات عملیات ایلات مرتکب اشتباه بزرگی شد.

اکنون این سئوال مطرح است که به چه علت اسرائیل دست به چنین اقدامی زد به ویژه آن که بعد از سرنگونی حکومت متحدش حسنی مبارک، در برابر چنین حملاتی خویشتندار بود.

به نظر می رسد اسرائیل با چنین اقداماتی سیاست نبض سنجی را دنبال می کند و می خواهد بداند واکنش مصری ها در سطح سیاسی و دیپلماتیک و همچنین مردمی چه خواهد بود.

به نظر می رسد اسرائیل چنین واکنش تندی را از طرف مصری ها در همه سطوح به ویژه در سطح رسمی انتظار نداشت.

مقامات مصری پس از چند نشست تصمیم گرفتند سفیر مصر در تل آویو را فرابخوانند و سفیر اسرائیل در قاهره را برای اعلام اعتراض، احضار کنند.

این اقدامات نشان دهنده عمق ناخرسندی مقامات بلندپایه دولت مصر از حوادث مرزی در سینا و اظهارات مسئولان اسرائیلی پس از این حوادث بود. بدون شک اکنون شورای نظامی حاکم بر مصر یکی از دشوارترین دوره های خود را از زمان به دست گرفتن قدرت سپری می کند و قطعا می داند که در چنین شرایط حساسی باید خویشتندار باشد.

با نزدیک شدن زمان برگزاری انتخابات پارلمانی در مصر مشاهده می کنیم که این کشور همچنان با مشکلات امنیتی و سیاسی مواجه است که ممکن است موجب شود انتخابات ماه نوامبر تا زمان نامعلومی به تاخیر بیفتد.

به ویژه آن که شکاف بین نیروهای مختلف در صحنه سیاسی مصر افزایش یافته است و بقایای رژیم سابق به تلاش برای سوار شدن بر موج انقلاب و بازگرداندن آن به نقطه آغاز تلاش می کنند. در صحنه سیاست خارجی، چسبیدن سرهنگ معمر قذافی به قدرت در لیبی موجب بروز جنگ داخلی در کشور همسایه غربی مصر شد و این کشور از نظر اقتصادی و سیاسی و حتی امنیتی -به علت وارد شدن مقدار زیادی سلاح از مرزهای لیبی به داخل مصر- تحت تاثیر حوادث لیبی قرار گرفت.

همچنین تقسیم سودان در مرزهای جنوبی مصر موجب شد همه تلاشهای مصر برای دستیابی به راه حلی با کشورهایی که رودخانه نیل از آنها عبور می کند با شکست مواجه شود.

این مسئله امنیت ذخایر آبی مصر را به طور مستقیم تهدید می کند.

در شرق مصر نیز اسرائیل با تشدید تنشها تلاش می کند میزان استقلال مصر را بعد از انقلاب بیست و پنجم ژانویه ارزیابی کند. در چنین موقعیت دشواری، شورای نظامی حاکم بر مصر گام نخست را در واکنش نشان دادن به تحریکات اسرائیل، محکم برداشت و علاوه بر فراخواندن سفیر خود در تل اویو، به سربازان مصری در مرز با اسرائیل دستور داد به هر کس که بخواهد از مرز مصر عبور کند تیراندازی کنند.

این واکنشها پیامی به اسرائیل است مبنی بر این که مصر تغییر دادن شکل و محتوای روابطش با اسرائیل را آغاز کرده است و با کنار گذاشتن سیاست تبعیت و اطاعت که حسنی مبارک در پیش گرفته بود، قصد دارد روابطی متوازن و برابر با اسرائیل برقرار کند.

گام دیگری که شورای نظامی حاکم بر مصر باید بردارد این است که از طریق گفتگو تلاش کند دیدگاهها بین گروههای سیاسی رقیب در مصر را به یکدیگر نزدیک کند و هرچه سریع تر توافقی را پیشنهاد کند که مورد رضایت همه طرفها باشد.

چنین کاری را موسسه الازهر آغاز کرده است و بی طرفانه و واقعگرایانه به همه دیدگاهها در خصوص سند اصول قانون اساسی که به مناقشه عمومی گذاشته شده است گوش می کند. از ناحیه راهبردی اکنون فرصتی طلایی برای مصر فراهم شده است که با بهره برداری از ادعاهای مقامات اسرائیلی در خصوص ناامنی در سینا، بر شمار نیروها و تجهیزات نظامی خود در سینا بیفزاید و نیروها و تجهیزات بیشتری را در مرز خود با اسرائیل مستقر کند.

با توجه به تشدید تنش بین اسرائیل و مصر، چنین اقدامی برای دفاع از مردم و خاک مصر، ضروری است.


صفحه مناسب چاپ پیشنهاد این صفحه از این خبر یک pdf بساز

سایر خبرها

  • ۱۷ تیر ۱۴۰۲ - ۰۹:۴۱ استقبال امیرعبداللهیان از همتای الجزایری در تهران
  • ۱۷ تیر ۱۴۰۲ - ۰۹:۴۰ دیدار سفیر ایران با وزیر خارجه سیرالئون
  • ۱۷ تیر ۱۴۰۲ - ۰۹:۳۹ ملاقات سفیر ایران با زندانیان ایرانی در موزامبیک و کسب اطلاع از سلامت آنها
  • ۱۷ تیر ۱۴۰۲ - ۰۹:۳۸ رسانه اماراتی: حمیدتی و البرهان دیدار می‌کنند
  • ۰۴ تیر ۱۴۰۲ - ۰۴:۳۹ گفت‌وگوهای منطقه‌ای بن‌سلمان و السیسی در پاریس
  • ۰۴ تیر ۱۴۰۲ - ۰۴:۳۸ مغرب نشست «النقب» را به تعویق انداخت
  • ۰۴ تیر ۱۴۰۲ - ۰۴:۳۷ سودان جنوبی مرزهایش با سودان را بست
  • ۰۴ تیر ۱۴۰۲ - ۰۴:۳۶ دیدار سفیر ایران با رئیس مجلس نمایندگان تونس
  • ۲۹ خرداد ۱۴۰۲ - ۱۱:۰۶ تأسف وزیر خارجه مصر از موضع اتحادیه اروپا درباره سوریه
  • ۲۹ خرداد ۱۴۰۲ - ۱۱:۰۵ امیرعبداللهیان: توسعه روابط با کشورهای آفریقایی در دستورکار دولت است
  • ۲۹ خرداد ۱۴۰۲ - ۱۱:۰۴ کنعانی حمله تروریستی در اوگاندا را به شدت محکوم کرد
  • ۲۹ خرداد ۱۴۰۲ - ۱۱:۰۳ تصمیم دولت بورکینافاسو برای راه‌اندازی سفارت در تهران
  • ۲۹ خرداد ۱۴۰۲ - ۱۱:۰۲ رئیس حزب‌ الوفد رسما نامزد انتخابات ریاست‌جمهوری مصر شد
  • ۲۸ خرداد ۱۴۰۲ - ۰۵:۰۸ تمدید سه روزه آتش‌بس در سودان
  • ۲۸ خرداد ۱۴۰۲ - ۰۵:۰۷ کرملین: تحقق طرح صلح آفریقا درباره اوکراین سخت است
  • ۲۸ خرداد ۱۴۰۲ - ۰۵:۰۶ دعوتنامه اردوغان برای السیسی
  • ۲۸ خرداد ۱۴۰۲ - ۰۵:۰۶ 17 غیرنظامی سودانی از جمله چند زن و کودک در حمله هوایی کشته شدند
  • ۲۸ خرداد ۱۴۰۲ - ۰۵:۰۵ کشته شدن 38 دانش‌آموز اوگاندایی در یک حمله تروریستی
  • ۲۸ خرداد ۱۴۰۲ - ۰۵:۰۴ یونیسف: بیش از 1 میلیون کودک به علت جنگ در سودان آواره شدند
  • ۲۸ خرداد ۱۴۰۲ - ۰۵:۰۳ «نیروهای پشتیبانی سریع» سودان، ارتش را به مثله کردن 2 عضو خود متهم کردند
  • ۲۸ خرداد ۱۴۰۲ - ۰۵:۰۲ العربیه از تشکیل کمیته‌ ایرانی-مصری برای احیای روابط خبر داد
  • ۲۲ خرداد ۱۴۰۲ - ۱۰:۵۷ سفر نخست‌وزیر عراق به قاهره با محوریت ایران و تقویت روابط
  • ۲۲ خرداد ۱۴۰۲ - ۱۰:۵۶ تشدید جنگ داخلی در سودان پس از پایان آتش‌بس 24ساعته
  • ۲۲ خرداد ۱۴۰۲ - ۱۰:۵۵ رژیم صهیونیستی به دنبال تولید تسلیحات در مغرب
  • ۱۷ خرداد ۱۴۰۲ - ۱۰:۱۸ وعده ایتالیا برای کمک ۷۰۰ میلیون یورویی به تونس
  • ۱۷ خرداد ۱۴۰۲ - ۱۰:۱۷ نشست شورای همکاری خلیج فارس و مصر درباره مسائل منطقه‌
  • ۱۷ خرداد ۱۴۰۲ - ۱۰:۱۶ مشارکت رژیم صهیونیستی در رزمایش «شیر آفریقا» در مغرب
  • ۱۷ خرداد ۱۴۰۲ - ۱۰:۱۵ درگیری‌های خونین بین مردم و نیروهای امنیتی در سنگال
  • ۱۷ خرداد ۱۴۰۲ - ۱۰:۱۴ کشته شدن ده‌ها کودک در شمال نیجریه در پی حمله مردان مسلح
  • ۱۳ خرداد ۱۴۰۲ - ۱۰:۵۶ تمایل کومور برای ازسرگیری روابط رسمی با ایران