خبرگزاری فارس: یک کارشناس مسائل آفریقا درباره دلایل پیروزی های چشمگیر اخیر مخالفان قذافی گفت که به نظر می رسد که مخالفان قذافی با شروط ناتو موافقت کرده و توافقات پشت پردهای میان آنها به وجود آمده است.
به گزارش فارس، "سید رضا افقهی" کارشناس مسائل آفریقا در گفتوگو با خبرنگار بین الملل فارس آخرین تحولات لیبی را بررسی کرد.
*مخالفان قذافی به شروط ناتو تن دادهاند
وی درباره دلایل پیروزیهای سریع و چشمگیر مخالفان قذافی صحبت کرد و گفت: این تصور میرود که مخالفان قذافی به شروط ناتو تن دادهاند. با توجه به بنیه نظامی که قذافی داشت و دارد و همچنین امکانات و تجهیزات نظامی کم و ناچیزی که مخالفان در اختیار داشتند، پیروزیهایی که انقلابیون به دست آوردند با این سرعت قابل تصور نبود، مگر آنکه بخواهیم عنصر ناتو را که مدیریت اصلی این نبرد را بر عهده دارد و پشت سر ناتو که آمریکا قرار دارد را دخیل بدانیم.
*پشت پرده توافقاتی میان شورای انقلابیون لیبی و ناتو حاصل شده است
این کارشناس مسائل آفریقا ادامه داد: احساس میشود که برخی از جریانهای جبهه انقلابیون لیبی با شروط ناتو موافقت کردند. در واقع جبهه مقاومت مردمی لیبی برای سرنگونی قذافی از انسجام و هماهنگی کامل برخوردار نیست. تضادها و اختلافات در این جبهه مشاهده میشود. اما جو غالب و جریان غالب در این جبهه معتقد است که باید تسلیم خواستههای غرب و آمریکا شوند و حتی برخی از سران مجلس شورای انقلابیون لیبی اشاراتی کردهاند که امکان برقراری رابطه با رژیم صهیونیستی بعد از سرنگونی قذافی و تشکیل دولت جدید وجود دارد. نتیجهای که میتوان از تحولات اخیر لیبی گرفت آن است که در پشت پرده توافقاتی میان برخی از رهبران و جریانات غالب در شورای انقلاب لیبی با ناتو و آمریکا حاصل شده است.
وی در پاسخ به سوال دیگری درباره احتمال فرار قذافی و پناهنده شدن وی به کشورهای دیگر، پاسخ داد: اظهارات ضد و نقیض زیادی درباره وضعیت قذافی و خانواده وی مطرح شده است. حتی اخیرا شایعات و اخباری مطرح شده است که ژنرال "صالح یونس" فرمانده مخالفان قذافی به این دلیل ترور و حذف فیزیکی شد که ارتباطاتی با خانواده قذافی برقرار کرده بود و همان روز و ساعتی که قرار بود در جلسه سران شورای انقلاب حضور باید و در این باره توضیحاتی دهد و رفع شبهه کند در مسیر حرکت به سوی مقر شورای انقلاب ترور میشود. نکته جالب توجه آن است که بعد از این حادثه، شخص وزیر دفاع مجلس شورای انتقالی لیبی که هم اکنون نیز تغییر کرده است، متهم شده است که وی اقدام به ترور ژنرال صالح یونس کرده است.
سید رضا افقهی در ادامه این مصاحبه گفت: همچنین برخی از چهرههای موجه مذهبی مطرح هستند که نقش واسطهگری را میان مجلس شورای انتقالی لیبی و حکومت قذافی ایفا کردند اما سرویسهای جاسوسی آمریکا و رژیم صهیونیستی این گفتوگوها را فاش کردند. در واقع این گفتوگوها که دور از چشم آمریکا و ناتو انجام میشد با این هدف بود که چشم طمع ناتو و جنگی که با مدیریت ناتو در حال انجام بود، کوتاه شود و طمعورزیهای ناتو را کمتر کنند که این مذاکرات را آمریکا لو داد و ناکام ماند و حتی تکذیب هم شد اما اینچنین مذاکراتی وجود داشته است.
*بعید است قذافی از لیبی برود
وی گفت: این اواخر از آقای "مصطفی عبدالجلیل" رهبر شورای انتقالی لیبی در این باره سوال شد که وی با تردید گفت که مذاکراتی به آن صورت با حکومت قذافی وجود نداشته است. به نظر میرسد مذاکراتی بین انقلابیون و حکومت قذافی وجود داشته است. این مذاکرات میتوانست با موضوع بقای قذافی در لیبی باشد چون با شرایط کنونی بعید به نظر میرسد که وی از لیبی برود و احتمالا در بهترین شرایط سرنوشتی نظیر سرنوشت حسنی مبارک در انتظار وی باشد. بعید به نظر میرسد که قذافی تسلیم شود. وی یا کشته میشود و یا به نحوی در این کشور پنهان میشود. البته اخیرا روسیه در حال رایزنیهایی بوده است که قذافی به نحوی از قدرت کنارهگیری کند و بیش از این در لیبی خونریزی نشود. اما قذافی همچنان فکر میکند که جا برای مقاومت و امتیازگیری وجود دارد.
*جریانهای نفوذی آمریکا و اسرائیل در شورای انقلابیون لیبی وجود دارد
این کارشناس مسائل آفریقا درباره ترور مشکوک فرمانده مخالفان قذافی گفت: اختلاف و تضادهایی در صفوف رهبران مخالفان قذافی وجود دارد. در این میان جریانهای مذهبی وجود دارد و جریانهای سکولار و جریانهای نفوذی و آمریکا و رژیم صهیونیستی وجود دارد و به وضوح نشانههای این جریانها دیده میشود. به عنوان مثال "مصطفی عبدالجلیل" رهبر شورای انتقالی لیبی میگوید که منعی در بازنگری رابطه با اسرائیل نمیبینیم که این گفته نشانگر نفوذ اسرائیل در شورای انتقالی لیبی است. از سوی دیگر اولین سفارت لیبی جدید در واشنگتن و در ساختمانی که متعلق به دولت آمریکا است افتتاح شد و نکته جالب توجه آن است که زمانی که درب اتاق سفیر باز شد، پرچم آمریکا در کنار میز کار سفیر قرار داشت.