بررسی استراتژیک - خبرگزاری رویترز / مصر اعلام کرده است در پی کشته شدن نیروهای امنیتی این کشور در مرز که در تیراندازی نیروهای رژیم صهیونیستی و مبارزان فلسطینی گرفتار شده بودند ، سفیر خود را از فلسطین اشغالی فرا می خواند. مصر در گذشته دست کم دو بار سفیر خود را فرا خوانده است تا نارضایتی خود را از سیاست های تل آویو اعلام کند. تنش های اخیر در برهه ای به شدت بی ثبات از زمان پس از سقوط حسنی مبارک رئیس جمهور پیشین مصر روی داده است. اسرائیل و مصر پیش از آنکه سال هزار و نهصد و هفتاد و نه معاهده صلح امضا کنند ، در مدت سه دهه ، چهار جنگ مهم داشته اند.
به گزارش خبرگزاری رویترز ، مسائل مهم در روابط اسرائیل و مصر به شرح زیر است : – انور سادات رئیس جمهور اسبق مصر نخستین رهبر عرب بود که سال هزار و نهصد و هفتاد و هفت از اسرائیل دیدار کرد. مصر و اسرائیل بعدا سال هزار و نهصد و هفتاد و نه بر اساس توافقنامه های کمپ دیوید ، معاهده صلح امضا کردند. بر اساس این معاهده ، اسرائیل از شبه جزیره سینا که در جنگی در سال هزار و نهصد و شصت و هفت آن را به تصرف در آورده بود خارج شد .محدودیت هایی نیز برای نیروهایی که مصر می توانست در این منطقه مستقر کند تعیین شد. اسرائیل فوریه هزار و نهصد و هشتاد سفارتخانه خود را در قاهره افتتاح کرد که نخستین سفارتخانه اسرائیل در کشوری عرب به شمار می رفت.سفارت مصر در اسرائیل نیز مارس هزار و نهصد و هشتاد آغاز به کار کرد.ادامه….
مصر سال هزار و نهصد و هشتاد و دو در پی قتل عام فسطینی ها در اردوگاه آوارگان صبرا و شتیلا در لبنان ، سفیر خود را از اسرائیل فرا خواند. مصر سال دو هزار نیز اقدامی مشابه انجام داد تا اعتراض خود را به نحوه برخورد اسرائیل با انتفاضه فلسطین نشان دهد. – تندروهای مخالف معاهده صلح با اسرائیل سال هزار و نهصد و هشتاد و یک سادات را در قاهره ترور کردند .
حسنی مبارک معاون وی چهارده اکتبر هزار و نهصد و هشتاد و یک به عنوان نخست وزیر سوگند یاد کرد. – مبارک با هشت نخست وزیر اسرائیل کار کرده است ولی فقط یک بار از اسرائیل دیدار داشت.
مبارک در مراسم تشییع جنازه اسحاق رابین نخست وزیر اسبق اسرائیل شرکت کرد که یک تندروی اسرائیلی مخالف توافق ها با اعراب وی را ترور کرده بود. مقامات اسرائیلی به طور منظم با مبارک دیدار می کردند و وی را متحدی مورد اعتماد می دانستند.
سقوط مبارک موجب نگرانی اسرائیل شد. – اسرائیل بودجه نظامی خود را از بیست و سه درصد از تولید ناخالص داخلی در دهه هزار و نهصد و هفتاد به نه درصد در زمان فعلی کاهش داد .
اسرائیل اطمینان داشت مصر تهدید مهم نظامی به شمار نمی رود. – اسرائیل دویست و شصت و شش کیلومتر مرز صحرایی مشترک با مصر دارد.
اسرائیل اخیرا مرز با مصر را مسدود و اعلام کرد برای توقف هجوم مهاجران غیر قانونی از کشورهای منطقه زیر صحرای آفریقا نیاز به حصاری امنیتی دارد. در پی تیراندازی هفته گذشته در مرز که هشت اسرائیلی کشته شدند ، این حصار مانع دفاعی مهمی به شمار می رود. – اسرائیل با اعتماد به کنترل مصر بر مرز غزه در جنوب غربی اسرائیل توانست سال دو هزار و پنج از نوار غزه خارج شود.
اسرائیل سال گذشته این شکایت را مطرح کرد که مصر باید برای توقف قاچاق سلاح برای حماس اقدامات بیشتری صورت دهد.
بعد از سرنگونی مبارک ، خشم اسرائیل تشدید شده است و وزیران ارشد دولتی ، قاهره را متهم می کنند کنترل خود را بر این منطقه از دست داده است. – اسرائیل سابقا بر اساس قرار دادی بیست و پنج ساله که سال دو هزار و پنج امضا شد تا چهل و پنج درصد از گاز خود را از مصر دریافت می کرد.
با وجود این ، این تاسیسات امسال تاکنون دست کم پنج بار مورد حمله قرار گرفته اند.
این حملات عرضه گاز به اسرائیل را به شدت مختل کرد و هزینه های تاسیسات داخلی گاز در اسرائیل ده درصد افزایش یافت. – اداره مرکزی آمار اسرائیل اعلام کرده است حجم تجارت دو جانبه با مصر سال دو هزار و ده بالغ بر پانصد و دو میلیون دلار بوده است.
مصر سیصد و پنجاه و پنج میلیون دلار واردات از اسرائیل داشته و صادرات اسرائیل یکصد و چهل و هفت میلیون دلار بوده است.
بر اساس اعلام پایگاه اینترنتی تجارت جهانی ، مصر سی و هشتمین بازار مهم صادراتی اسرائیل به شمار می رود.