يك كارشناس انگليسي گفت: اكنون كه نيروهاي انقلابي ليبي وارد طرابلس شده اند و رژيم قذافي به پايان خود رسيده، كشورهاي غربي و از جمله اعضاي پيمان نظامي ناتو بايد اجازه بدهند كه مردم ليبي خودشان دولت آينده آن كشور را انتخاب كنند.
'ايوان ريدلي' نويسنده و خبرنگار ارشد انگليسي در مصاحبه اختصاصي با خبرنگار ايرنا گفت: ناتو اگر مي خواهد به عنوان يك 'نيروي خوب' در تحولات ليبي ديده شود بايد عقب بنشيند و اجازه بدهد مردم ليبي نهادهاي حكومتي، قانون اساسي جديد و ديگر قوانين و نهادهاي مورد نياز خود را تاسيس كنند.
وي كه طي ماههاي اخير به شهرهاي مختلف ليبي سفر كرده و از نزديك تحولات آن كشور را پوشش داده است، افزود: مداخله غرب در امور ليبي در مقطع كنوني مي تواند فاجعه بار باشد و كشورهاي غربي بايد با درس گرفتن از گذشته، ميان مداخله جويي و حمايت سازنده تفاوت قائل شوند.
وي با اشاره به ظلم و ستم رژيم قذافي عليه مردم خود طي چهار دهه گذشته اظهارداشت: وقتي من با مردم عادي در شهرهاي مختلف ليبي صحبت مي كردم و درباره حمايت كشورهاي غربي از اعتراضات مردم مي پرسيدم، آنان به من مي گفتند كه طي دهه هاي گذشته به قدري ظلم و ستم ديده اند كه حاضرند براي رها شدن از اين وضعيت دست هر كس را براي ياري در مقابل رژيم بفشارند، هرچند كه در شرايط عادي ممكن بود چنين كاري نكنند.
خانم ريدلي تاكيد كرد: ليبي كشوري غني است كه داراي منابع نفت و گاز مي باشد و هيچ گونه بدهي خارجي هم ندارد، بنابراين مقامات شوراي انتقالي ليبي قادر هستند كه دوره گذار را اداره كنند بدون اينكه به دامن نهادهايي چون بانك جهاني و صندوق بين المللي پول بيفتند.
اين خبرنگار انگليسي افزود: انقلاب مردم ليبي نسبت به انقلاب هاي بهار جهان عرب از جمله در مصر و تونس متفاوت است. در حالي كه در مصر هنوز نهادهاي نظام سابق مستقر است ولي در ليبي يك انقلاب و تحول كامل سياسي - اجتماعي روي داده و در حال زير و رو كردن كل نظام سابق و نهادهاي وابسته به آن است.
'موفقيت مردم ليبي در سرنگوني رژيم قذافي همچنين نشان داد كه بهار جهان عرب اكنون در تابستان پخته تر شده و قطعا در پاييز ميوه هاي تحولات اخير در كشورهاي عرب خاورميانه و شمال آفريقا بيشتر به چشم خواهد آمد.'
وي همچنين گفت: تحولات روزهاي اخير در ليبي نشان داد كه رژيم هاي ديكتاتور در جهان عرب جايگاهي در ميان مردم ندارند و من مطمئنم كه اين تحولات انگيزه مبارزان را در ديگر كشورها دو چندان خواهد كرد.
خانم ريدلي در مورد سرنوشت معمر قذافي و اخبار منتشره در مورد دستگيري دو تن از پسران وي اظهارداشت: اين بسيار مهم است كه خانواده قذافي و وابستگان وي در ليبي و توسط مردم آن كشور محاكمه شوند و آنان بتوانند بر اساس قانون، نقطه پايان نهايي را بر دوره تسلط قذافي بر آن كشور بگذارند.
وي افزود: با توجه به اينكه مردم ليبي افرادي تحصيل كرده و با قابليت بالا هستند بنابراين مي توانند اين پرونده ها را نيز رسيدگي كنند و به همين دليل تحويل قذافي و بستگانش به دادگاه جنايي بين المللي اقدام درستي نخواهد بود.
نيروهاي مخالف معمر قذافي شب گذشته وارد طرابلس پايتخت ليبي شدند و اكثر مناطق آن شهر را بدون مقاومت تحت كنترل خود گرفتند. البته رسانه هاي انگليس از ادامه درگيري هاي پراكنده در برخي مناطق پايتخت ليبي بويژه در اطراف مقر معمر قذافي موسوم به باب العزيزيه خبر مي دهند.
در حال حاضر شوراي امنيت ملي انگليس نيز به رياست ديويد كامرون تشكيل جلسه داده تا تحولات جاري ليبي و آينده آن كشور را بررسي كند.
اين جلسه با حضور وزيران و مقامات ارشد سياسي، نظامي و امنيتي انگليس تشكيل شده است.