واحد مرکزی خبر / روزنامه یو اس ای تودی امریکا نوشت لیبی با آینده متلاطمی مواجه است و امریکا و متحدانش در ناتو دقیقا نمی دانند از چه کسی باید حمایت کنند.
این روزنامه در شماره امروز خود در اینترنت در تحلیلی به قلم تام وندن بروک و اورن دورل نوشت ، با توجه به اینکه جانشینان معمر قذافی در لیبی جامعه در هم شکسته ای را از وی به ارث برده اند این کشور اینده پرتلاطمی پیش رو دارد و امریکا و متحدانش در ناتو در اینکه از چه کسی باید حمایت کنند با گزینه های دشواری مواجه اند. رژیم قذافی روز دوشنبه متزلزل شد زیرا انقلابیون با پشتیبانی هوایی ناتو به خیابان های طرابلس ، پایتخت لیبی ، رسیدند. میراثی که از رژیم سرکوبگر قذافی بر جا مانده است یک اقتصاد درهم شکسته ، توزیع به شدت نابرابر ثروت نفتی کشور و فقدان احزاب سیاسی است.
این کشور همچنین از ماه مارس که حملات هوایی ناتو زیرساخت های لیبی را در هم کوبید درگیر جنگ بوده است. فروپاشی رژیم قذافی می تواند یک پیروزی هم برای رویکرد دولت باراک اوباما ، رئیس جمهور امریکا باشد که متحدان این کشور را بر آن داشت تا نقشی برجسته تر در جنگ لیبی بر عهده بگیرند. مسئله فعلی این است که رهبران ناآزموده زمام امور را در لیبی در دست خواهند گرفت. انتونی کوردسمن Anthony Cordesman ، کارشناس امور خاورمیانه و امنیت بین المللی در مرکز مطالعات راهبردی و بین المللی ، از اندیشکده های غیرحزبی در واشنگتن ، گفت : به سرعت کسانی مسئولیت دولت را در لیبی بر عهده می گیرند که هیچ تجربه ای در این کار ندارند.
البته این به معنای ان نیست که امیدی به موفقیت انها نیست ، اما این موفقیت بلافاصله حاصل نخواهد شد.
وی همچنین گفت :تاریخچه اینگونه تحولات نشان می دهد کسانی که در روزهای نخست قدرت را در دست می گیرند عموما نمی توانند ان را حفظ کنند.
برای پیشرفت شاید به سال ها وقت نیاز باشد.
کوردسمن می گوید این مسئله واکنش امریکا را با پیچیدگی هایی مواجه خواهد کرد، اما این پیچیدگی نباید امریکا را از اقدام باز بدارد.
امریکا و متحدانش در ناتو باید آماده باشند تا بلافاصله به لیبی کمک های اقتصادی برسانند و امادگی خود را برای کمک به تشکیل نهادهای دولت و احزاب سیاسی نشان دهند.
دیوید شنکر David Schenker ، مدیر برنامه سیاست عرب در موسسه واشنگتن برای سیاست خاور نزدیک گفت استقرار نیروهای حافظ صلح ناتو در لیبی از گزینه های نامحتمل است. وی گفت : ناتو بسیار راحت تر است که از این عملیات به شدت تفرقه انداز معاف باشد.
مایکل اوهانلون Michael O apostrophe Hanlon ، تحلیلگر نظامی در موسسه بروکینگز گفت موفقیت ظاهری ناتو رویدادی خوشایند برای دولت اوباماست.
ارتش امریکا پس از پیشگامی اولیه در حملات ناتو در مراحله نخست جنگ لیبی در ماه مارس ، نقش پشتیبانی بر عهده گرفت و به تامین اطلاعات و کمک های دیگر رو آورد و به متحدانش در ناتو اجازه داد مجری حملات هوایی باشند. اوهانلون گفت : به عبارت دیگر ، این یک موفقیت برای اوباماست که کارایی سیاست وی در خصوص همکاری با دیگران را نشان می دهد و با سوق دادن انها به ایفای نقش برجسته تر در مسائل جهانی، ویژگی چندجانبه گرایی او را نشان می دهد.
تحولات لیبی ممکن است امضای پایان کار چیزی باشد که او تاکنون می خواست بخش اعظم سیاست خارجی و امنیتی خود را بر مبنای ان پیش ببرد و این برای او برای امریکا نتیجه خوبی داشته است.
کوردسمن گفت امریکا نباید در چند هفته اینده بیکار بنشیند.
ممکن است کنگره تمایلی برای تامین کمک برای دولت جدید لیبی نشان ندهد ، اما هزینه انفعال ممکن است برای امریکا بسیار سنگین باشد. کوردسمن افزود : پیش بینی مخاطرات ناشی از شکست رژیم جدید لیبی زحمت زیادی نمی خواهد.
بی ثباتی در شمال افریقا برای امریکا و جهان بسیار پرهزینه تر از هرگونه بسته کمکی است که ما اینک می توانیم عرضه کنیم.
برخی تحلیلگران نیز درباره اینده میان مدت لیبی ابراز امیدواری کردند. منصور الکیخیه ، رئیس بخش علوم سیاسی و جغرافیا در دانشگاه سن انتونیوی تگزاس گفت : این یک انقلاب منحصر بفرد است.
من مردم آزاد بسیاری را می بینم.
من فکر نمی کنم انها هرگز به هیچ شکلی از دیکتاتوری تن بدهند.
الکیخیه ، که متولد لیبی است و دو ماه قبل برای گفتگو با اعضای شورای ملی انتقالی لیبی به این کشور رفت معتقد است انتقال آرام قدرت در لیبی صورت خواهد گرفت و هیچ نیازی به استقرار نیروهای حافظ صلح بین المللی نیست و انتخابات در عرض شش تا هفت ماه برگزار خواهد شد.