بررسی استراتژیک- بی بی سی/
مخالفان قذافی از تصرف اکثر بخش های پایتخت خبر داده و گفته اند رژیم قذافی در آستانه سقوط است.مخالفان مسلح حکومت لیبی که در حال تلاش برای تصرف کامل طرابلس، پایتخت این کشور هستند، با مقاومت سرسختانه هواداران سرهنگ معمر قذافی مواجه شده اند.مخالفان می گویند بیشتر از هشتاد درصد از طرابلس را در اختیار دارند، با این حال نبرد سنگین در بخش هایی از شهر ادامه دارد و مخالفان مجبور به عقب نشینی از بعضی از مواضع خود شده اند.سیف الاسلام قذافی، پسر پر نفوذ رهبر لیبی که مخالفان خبر از بازداشت او داده بودند، عصر دوشنبه در هتل محل اقامت خبرنگاران خارجی حاضر شد و “شکسته شدن پشت” مخالفان خبر داد.
سیف الاسلام قذافی به بی بی سی گفت هواداران حکومت در حال بردن نبرد طرابلس هستند.او از سلامت و امن بودن محل حضور پدرش خبر داد. این در حالی است که هیچ اطلاعی از محل حضور سرهنگ قذافی وجود ندارد.از سوی دیگر، سفیر کمیته ملی انتقالی لیبی در واشنگتن از فرار محمد قذافی، دیگر پسر رهبر لیبی از دست مخالفان خبر داده است.محمد قذافی پیش تر خود را به مخالفان تسلیم کرده بود.علاوه بر سیف الاسلام و محمد قذافی، گزارش های دیگری هم از بازداشت سعدی قذافی، پسر دیگر رهبر لیبی منتشر شده است.مخالفان مسلح پس از تصرف بعضی از شهرک های اطراف طرابلس در هفته گذشته، روز یکشنبه از شهر زاویه در غرب پایتخت به سوی این شهر حرکت کردند و بدون مقاومت قابل توجه و در میان استقبال شهروندان موفق به ورود آن و تصرف بعضی از محلات شدند.ادامه…..
مخالفان در خیابان های اصلی طرابلس ایستگاه های بازرسی برقرار کرده اند.
بخش عمده ای از درگیری ها در اطراف مقر سرهنگ قذافی جریان داشته است و تانک های ارتش به سوی مخالفان آتش گشوده اند.
مناطق اطراف هتل رکسوس که محل اقامت خبرنگاران خارجی است، همچنان در اختیار هواداران سرهنگ قذافی است.
در این حال، یک کاروان از خودروهای مخالفان که روز دوشنبه در حال حرکت به سوی غرب طرابلس بود، مورد حمله توپ های ضدهوایی هواداران سرهنگ قذافی قرار گرفت.
دیگر تحولات لیبی:
•وزارت دفاع آمریکا از شلیک یک موشک اسکاد از نزدیکی شهر سیرت به سوی مواضع مخالفان خبر داده است. محل اصابت این موشک اعلام نشده است.
•روسیه و چین هم با انتشار بیانیه هایی از هواداران سرهنگ قذافی خواسته اند از ادامه نبرد با مخالفان خودداری کنند.
•مصر شورای ملی انتقالی لیبی را به عنوان دولت قانونی این کشور به رسمیت شناخت.
•سرگئی لاوروف، وزیرخارجه روسیه از پایان بحران لیبی در آینده نزدیک خبر داده است. به گفته آقای لاوروف روسیه باور دارد مخالفان به زودی قدرت را در لیبی به دست خواهند گرفت. او همچنین از آمادگی کرملین برای همکاری با حکومت جدید در طرابلس خبر داد.
واکنش های بین المللی: قذافی برود
رهبران کشورهای مختلف روز دوشنبه با تحسین پیشروی مخالفان حکومت لیبی، از سرهنگ قذافی خواستند کناره گیری کند.
باراک اوباما، رئیس جمهوری آمریکا در سخنانی که به طور مستقیم از تلویزیون پخش شد، خطاب به مردم لیبی گفت: “لیبی که شایسته آن هستید، در دسترس شماست.” او در این حال به مردم این کشور هشدار داد که “چالش های بزرگی پیش روی شماست.”
باراک اوباما در سخنان خود خواهان “یک انتقال همه گیر قدرت” در لیبی با هدف استقرار مردم سالاری در این کشور شد.
آقای اوباما وعده داد آمریکا یک دوست و شریک برای حکومت جدید لیبی خواهد بود.
بان کی مون، دبیرکل سازمان ملل متحد هم از برگزاری اجلاس ویژه سران اتحادیه اروپا، اتحادیه آفریقا و اتحادیه عرب در نیویورک با هدف بررسی وضع لیبی خبر داد.
آقای بان از هواداران سرهنگ قذافی خواست تا “بلافاصله به خشونت ها پایان دهند و امکان انتقال آرام قدرت را فراهم کنند.”
نیکولا سارکوزی، رئیس جمهوری فرانسه هم از هواداران سرهنگ قذافی خواست از او رویگردانی و ترک مخاصمه کنند.
دیوید کامرون، نخست وزیر بریتانیا هم از سرهنگ قذافی خواست نشان دهد “هرگونه ادعایی را درباره حکومت بر لیبی” کنار گذاشته است.
سایر رهبران اروپایی هم خواستار توقف خشونت ها از سوی هواداران حکومت لیبی شده است.
اتحادیه عرب هم حمایت کامل خود را از مخالفان حکومت لیبی اعلام کرده است.
مصر هم شورای ملی انتقالی لیبی را که در بنغازی مستقر است، به عنوان حکومت قانونی لیبی به رسمیت شناخته است. مراکش نیز این شورا را به رسمیت شناخته است.