واحد مرکزی خبر/ خبرگزاری فرانسه در گزارشی به قلم جنی ووگان نوشت اتحادیه آفریقا روز پنجشنبه سران کشورهای عضو این سازمان را در نشستی مشترک در آدیس ابابا، پایتخت اتیوپی، گردهم می آورد تا از آنها بخواهد برای نجات بیش از دوازده میلیون نفر از ساکنان چند کشور شاخ آفریقا که با بحران غذایی شدید روبرو شده اند، دست به جیب ببرند.
بر اساس این گزارش، قرار است روز پنجشنبه کنفرانسی به منظور جمع آوری کمکهای مالی به بحران زدگان شاخ آفریقا و به ویژه قحطی زدگان جنوب سومالی برگزار شود.
نشست سران کشورهای اتحادیه آفریقا برای بررسی بحران انسانی در شاخ آفریقا ابتدا قرار بود سه هفته پیش برگزار شود اما به تعویق افتاد. در حالی که بیش از یک پیش سازمان ملل متحد در دو منطقه جنوب سومالی اعلام حالت قحطی کرد ، سران اتحادیه آفریقا در پایان کنفرانس خود در پایتخت اتیوپی، میزان کلی کمکهای خود را به بحران زدگان شاخ آفریقا اعلام خواهند کرد. ژان پینگ، رئیس کمیسیون آفریقا با انتشار بیانیه ای اعلام کرد : ما با درک شرایط انسانی وخیم حاکم در شاخ آفریقا، زنگ هشدار را به صدا در آورده ایم و از همه کشورهای آفریقایی خواسته ایم در حد وسع و توان خود با اختصاص کمکهای نقدی یا غیرنقدی به مبارزه با خشکسالی، قحطی و گرسنگی در شاخ آفریقا کمک کنند.
نیازهای مالی که برای امدادرسانی به گرسنگان شاخ آفریقا ارزیابی شده، سنگین است.
اداره هماهنگی امور بشردوستانه سازمان ملل متحد اعلام کرده است برای کمک به اهالی مناطق خشکسالی یا قحطی زده شاخ آفریقا دو میلیارد و چهارصد میلیون دلار لازم است این در حالی است که از این مبلغ تنها یک میلیارد و سیصد میلیون دلار جمع آوری شده و هنوز یک میلیارد و یکصد میلیون دلار دیگر لازم است.
این بحران شدید و پردامنه که در شصت سال اخیر بی سابقه بوده است، شمار زیادی از دامها را تلف کرده و میزان برداشت محصولات کشاورزی را در برخی مناطق توسعه نیافته جنوب سومالی، جنوب اتیوپی، جیبوتی، شمال کنیا و شمال اوگاندا به صفر رسانده است. در این میان سومالی بیشتر از کشورهای دیگر منطقه از خشکسالی آسیب دیده است.
خشکسالی، کمبود مواد غذایی و علاوه بر آن مناقشه مسلحانه افراط گرایان الشباب با دولت انتقالی سومالی بدترین بحران انسانی را در این کشور از ابتدای دهه نود ایجاد کرده اند.
شرایط انسانی در جنوب سومالی به اندازه ای وخیم است که بیم آن می رود که در هفته های آینده سازمانهای بشردوستانه بین المللی در سرتاسر جنوب این کشور حالت قحطی اعلام کنند.
مشکل ناامنی و تهدیدهای گروه الشباب به بحران ناشی از کمبود مواد غذایی در سومالی اضافه شده و بحران انسانی را در این کشور تشدید کرده است. ژانویه سال دو هزار و ده گروه الشباب، آژانسهای امدادرسان بین المللی را که در جنوب سومالی فعالیت می کردند، اخراج کرد و به این ترتیب ساکنان مناطقی از سومالی را که با خشکسالی شدید و کمبود مواد غذایی روبرو هستند، از کمکهای بین المللی محروم کرد اما با توجه به وخامت بحران انسانی در سومالی، این گروه موافقت خود را با بازگشت گروههای امداد رسان به این کشور جنگزده که از بیست سال پیش درگیر جنگ داخلی است، اعلام کرده است اما سازمانهای امدادرسان هنوز هم از ناامنی در این کشور بیم دارند. در حال حاضر از مجموع دو میلیون و هشتصد هزار نفر از ساکنان مناطق جنوبی سومالی که به کمکهای غذایی فوری نیاز دارند، چهارصد و پنجاه هزار نفر قحطی زده اعلام شده اند. منابع آگاه در اتحادیه آفریقا اعلام کردند جری راولینگز، نماینده بلند پایه اتحادیه آفریقا در سومالی و رئیس جمهور پیشین غنا و همچنین آشا روز میگیرو معاون دبیر کل سازمان ملل متحد در کنفرانس آدیس ابابا شرکت خواهند کرد. انتظار می رود روسای دوره ای گروهها و اتحادیه های منطقه ای آفریقا از جمله تشکیلات بین دولتی توسعه که شامل کشورهای اوگاندا، کنیا، جیبوتی،سودان، اتیوپی و سومالی است،در کنفرانس روز پنجشنبه حضور داشته باشند. اتحادیه آفریقا در بیانیه خود تاکید کرد کشورهای آفریقایی باید در امدادرسانی به گرسنگان و قحطی زدگان شاخ آفریقا پیشگام باشند. طبق اعلام آژانسهای امدادرسان سازمان ملل متحد مستقر در شاخ آفریقا،حدود دوازده میلیون و پانصد هزار نفر در کشورهای این منطقه از شرق آفریقا با خشکسالی و قحطی مواجه هستند و به کمک های فوری بین المللی نیازمند دارند.
هزاران تن از مردم کشورهای بحران زده این منطقه به ویژه سومالی که از خشکسالی و قحطی گریخته اند، به اردوگاههای آوارگان در کشورهای همسایه به ویژه کنیا و اتیوپی پناه برده اند اما در این کشورها نیز وضع بهتری ندارند و با مشکلات شدید غذایی روبرو هستند. در حالی که سازمانها و آژانسهای امدادرسان بین المللی هشدار داده اند که بحران انسانی در شاخ آفریقا در ماههای آینده نیز ادامه خواهد داشت، رهبران کشورهای آفریقایی برای مقابله با وضع بحرانی این منطقه با تردید و تعلل وارد عمل شده و به همین خاطر از طرف سازمانهای بشردوستانه یا جوامع مدنی کشورهای خود که برای کمک به شاخ آفریقا، ابتکاری تحت عنوان آفریقاییها به کمک آفریقاییها می شتابند، راه انداخته اند، به شدت مورد انتقاد قرار گرفته اند. جوامع مدنی کشورهای آفریقایی که برای جمع آوری کمک برای شاخ آفریقا، دست به چنین اقدامی زده اند، ضمن از پاسخگویی کند و واکنش تاخیری کشورهای ثروتمند و سازمانهای کمک کننده برای مقابله با بحران انسانی در شاخ آفریقا انتقاد کرده و اعلام کرده اند کشورهای صنعتی و ثروتمند جهان در عقب ماندگی و توسعه نیافتگی کشورهای شاخ آفریقا که در برابر بحرانهای طبیعی به شدت آسیب پذیر هستند، مسئول هستند. فعالان جامعه مدنی آفریقا می گویند سالها و دهه ها غفلت و بی توجهی به ساکنان مناطق روستایی شاخ آفریقا که کشاورزان و تولید کنندگان کوچک مواد غذایی هستند آنها را در انزوا قرار داد تا اینکه امروز با چنین بحران وخیمی روبرو شوند. اعضای جوامع مدنی آفریقا می گویند شرکت کنندگان در کنفرانس آدیس ابابا باید دست کم پنجاه میلیون دلار برای کمک به شاخ آفریقا تعهد کنند.
هفته گذشته اعضای سازمان همکاری اسلامی قول دادند سیصد و پنجاه میلیون دلار به قحطی زدگان سومالی کمک کنند.