تحلیلگران می گویند: دورنمای تولید نفت لیبی همچنان در هاله ای از ابهام قرار دارد و احتمالا شش ماه طول خواهد کشید تا روند تولید نفت این کشور به روال عادی باز گردد .
به گزارش خبرگزاری تقریب (تنا)، لیبی به عنوان یکی از صادر کنندگان کلیدی نفت در قاره آفریقا تا قبل از ناآرامی ها و جنگ داخلی این کشور در اواسط ماه فوریه ، روزانه یک میلیون و ششصد هزار بشکه نفت صادر می کرد ولی این روند از آن زمان تاکنون سیر نزولی پیموده است .
تحلیلگران درباره وضعیت زیر ساختهای نفتی این کشور نیز در آینده ابراز تردید می کنند . همچنین با توجه به اوضاع امنیتی بی ثبات و شکننده در لیبی ، شرکتهای نفتی بین المللی مانند "بی پی" ، "انی" و "ریپسول" به زمان بیشتری نیاز خواهند داشت تا کارکنان خود را به لیبی بازگردانند .
هنوز مشخص نیست که این شرکتها چه موقع آمادگی خواهند داشت تا کارکنان غیر لیبیایی خود را به این کشور بازگردانند و آیا صلح و آرامش در این کشور برقرار خواهد بود تا کارشناسان فنی صنعت نفت به میادین نفتی بازگردند و فعالیت خود را از سرگیرند یا نه عملیات خرابکاری در این تاسیسات ادامه خواهد داشت یا مسائل دیگر.
نفت لیبی تأثیر زیادی بر بازار جهانی دارد روز یکشنبه بعد از اعلام پیروزی نیرو های انقلابی و ورود آنها به شهر طرابلس بهای نفت در بازار های جهانی دستخوش تغییر شد اکنون باید دید که بعد از قذافی چه بر سر منابع نفت لیبی خواهد آمد.
"صباح زنگنه" کارشناس مسائل بین المللی در این باره به خبرنگار تقریب گفت: به نظر می آید کشور های غربی که برای منابع نفت و گاز لیبی نقشه کشیده بودند اکنون به اهدافشان نزدیک تر شده اند البته کشور لیبی با توجه به تنوع و تعدد قبایل، جریان های سیاسی و فکری به سرعت شاهد پایان تنش ها نخواهد بود و مدت زمانی خواهد گذشت تا به آرامش و ثبات برسد در این مدت طبعا بازار نفت هم به اندازه ایی که لیبی می تواند مؤثر باشد دچار تنش و نوسان خواهد شد اما در دراز مدت غربی ها تلاش خواهند کرد بر منابع و گاز مسلط شوند و آنرا کنترل کامل کنند برخی سهم کمتر و برخی سهم بیشتر از آن خواهند برد.
وی پیرامون آینده حضور چین که اکنون بسیاری از طرح های نفت و گاز این کشور را در اختیار دارد گفت: فکر نمی کنم چین بازار انرژی لیبی را از دست بدهد و به نظر می رسد چین هم در حال حاضر در قضیه لیبی به نوعی توافق با کشور های غربی رسیده است.