واحد مرکزی خبر / خبرنگار بی بی سی در سازمان ملل گفت این سازمان می تواند نقش موثری در تحولات لیبی بعد از دوران قذافی داشته باشد.
به گزارش شبکه تلویزیونی بی بی سی باربارا پلد گفت در سازمان ملل همواره درباره جنگ اختلاف وجود دارد ولی آیا می توان گفت درباره صلح می توان در این سازمان به توافقی دست یافت؟ در پنج ماه گذشته موضوع لیبی همواره بر سازمان ملل سایه افکنده بود؛ این سازمان ملل بود که اجازه شروع بمباران ها را در طول جنگ لیبی صادر کرد.
اکنون این درگیری ها تمام شده اند ولی همه حرف ها در سازمان ملل از این است که گام بعدی چه خواهد بود و نقش این سازمان در لیبی بعد از حکمرانی قذافی چیست. وی ادامه داد سازمان ملل دست کم در سه حوزه بسیار فعال بود؛ لیبی کمک های نظامی پرهزینه ای از غرب دریافت کرد و اکنون صحبت از بازسازی این کشور می رود.
سازمان ملل بخشی از تلاش های بین المللی برای ایجاد یک اقتصاد پویاست.
با این حال مهم ترین مساله برداشتن تحریم هایی است که با هدف تضعیف قذافی اعمال شده بودند.
رهبر شورشیان می گوید پول کافی، حتی برای تامین نیازهای اولیه در اختیار ندارد.
آنان خواهان آزاد شدن میلیاردها دلار دارایی مسدود شده لیبی هستند.
روز پنجشنبه، سازمان ملل بخش هایی از این دارایی ها را آزاد کرد.
با این حال، این فرایند کند و پیچیده است. خبرنگار بی بی سی افزود شورای ملی انتقالی در لیبی در تلاش های خود برای به رسمیت شناخته شدن در صحنه بین الملل بسیار موفق عمل کرد.
اکنون باید حمایت داخلی را نیز به دست آورند.
حتی در میان شورشیان نیز اختلاف هایی وجود دارد. خبرنگار بی بی سی ادامه داد حوزه بعدی که سازمان ملل می تواند در لیبی نقش آفرینی کند بحث انتخابات است؛ سازمان ملل تجربه هایی در برگزاری انتخابات بعد از دوران درگیری ها در کشورهای مختلف را دارد.؛ بی .
لین پاسکو مسئول دفتر سیاسی سازمان ملل می گوید تجربه های سازمان ملل در این زمینه بسیار مهم هستند.
به باور وی برخی مسائل سیاسی در لیبی در خصوص اختلاف های داخلی مطرح است ولی وقتی مردم را به شرکت در یک فرایند مردمسالاری رهنمون می شوید بسیاری از این مسائل خیلی زود رنگ می بازند و ما می خواهیم به شورای ملی انتقالی را به فرایندی ببریم که مشاهده کنند راهی برای شرکت در تصمیم گیری دارند و همین باعث کاهش اختلاف ها و درگیری ها می شود. خبرنگار بی بی سی ادامه داد حوزه بعدی امنیت است.
زمانی که جنگ خاتمه یابد، جوانان مسلح زیادی خواهند بود که سازمان ملل خواهان تحویل سلاح های آنان و کمک به این افراد است.
با این حال، هنوز طرحی برای اعزام صلح بان یا دیگر نیروها به این کشور ندارد.
دیپلمات ها باید همه این مسائل را بر اساس یک الزام تازه سازمان ملل انجام دهند.
آنان بر سر نقش نظامی ناتو و حمایت این نیروها از شورشیان اختلاف دارند ولی انتظار می رود موضعشان کمی نرم تر شود. هاردیپ سنگاپوری سفیر هند در سازمان ملل معتقد است شکی نیست که اعضای شورای امنیت می توانند در کنار هم روی این مساله کار کنند و وقتی صحبت از فرایند همه گیر سیاسی و باز سازی می شود، این کار را خواهند کرد.
وقتی صحبت از اقدام نظامی می شود مواضع در شورای امنیت همواره یکسان نیست. خبرنگار بی بی سی ادامه داد حمایت بین المللی نقش بسیار مهمی در تبدیل شورشیان به نیروهایی داشت که توانستند قذافی را شکست دهند ولی اکنون سوال اینجاست که آیا می توان این نیروها را به نیروهایی تبدیل کرد که مردمسالاری را برای نخستین بار در کشورشان پیاده کنند.