خبرگزاری مهر - گروه بین الملل: کنترل انقلابیون بر شهر طرابلس و پایان قریب الوقوع دیکتاتوری 42 ساله معمر قذافی همچنان با واکنش های متفاوتی در سطح جهان مواجه است.
به گزارش خبرگزاری مهر به نقل از رسانه های خارجی، کنترل انقلابیون لیبی بر 95 درصد مناطق طرابلس و تسلیم شدن یگان دفاع از معمر قذافی دیکتاتور لیبی و کشته شدن تعدادی از پسران قدافی با واکنش های جهانی مواجه است.
سازمان ملل متحد
"بان کی مون" دبیرکل سازمان ملل متحد از نیروهای طرفدار معمر قذافی خواست که درگیری را کنار بگذارند و اجازه دهند قدرت به انقلابیون واگذار شود.
وی افزود: تمامی کشورهای عضو سازمان ملل متحد باید به تصمیمات دادگاه جنایی بین المللی در لاهه و حکم آن مبنی بر بازداشت معمر قذافی، سیف الاسلام قذافی و "عبدالله السنوسی" رئیس سازمان اطلاعات لیبی احترام بگذارند.
این در حالی است که انقلابیون لیبی ضمن بازداشت تعدادی از پسران قذافی اعلام کرده اند که ترجیح می دهند به جای تحویل این افراد به دادگاه بین المللی آنها را در لیبی محاکمه کنند.
ایتالیا
"سیلویو برلوسکنی" نخست وزیر ایتالیا نیز که سال 2088 با امضای معاهده دوستی طرابلس و رم لیبی را در راس شرکای تجاری خود قرار داد همچون دیگر هم پیمانان غربی خود با تغییر مواضع خویش خطاب به قذافی اعلام کرد: مقاومت بی فایده است و راهی جز تسلیم باقی نمانده است.
آلمان
دولت آلمان نیز اعلام کرد که انتقال فوری و دمکراتیک قدرت در لیبی را تایید می کند و متعهد می شود که از بازسازی این کشور حمایت مالی کند.
"استفان سیبرت" سخنگوی دولت آلمان با بیان این مطلب از معمر قذافی خواست که به طور کامل از قدرت کناره گیری کند چرا که هر ساعتی که وی رفتن خود را به تاخیر بیندازد به رنج و مشکلات و کشتار هرچه بیشتر مردم لیبی می افزاید.
وی افزود: لیبی هم اکنون در نقطه تحول قرار دارد و بسیاری از امور بیانگر این است که کار قذافی رو به پایان است.
لهستان
لهستان نیز که هم اکنون ریاست دوره ای اتحادیه اروپا را برعهده دارد ضمن استقبال از سقوط رژیم دیکتاتوری لیبی اعلام کرد که اتحادیه اروپا حمایت خود را از این کشور در دوره انتقالی دریغ نخواهد کرد.
فرانسه
"آلن ژوپه" وزیر خارجه فرانسه در یک کنفرانس خبری گفت: فرانسه تلاش می کند هفته آتی میزبان نشستی با حضور هم پیمانان بین المللی خود درباره آینده لیبی باشد. این نشست احتمالا در پاریس برگزار خواهد شد.
"نیکلا سارکوزی" رئیس جمهور فرانسه نیز با "محمود جبریل" رئیس هیئت اجرایی شورای انتقالی لیبی تلفنی گفتگو کرد و از وی دعوت کرد تا روز چهارشنبه به پاریس سفر کند.
خاطرنشان می شود فرانسه نخستین کشوری بود که شورای ملی انتقالی لیبی را به عنوان تنها نماینده قانونی ملت لیبی به رسمیت شناخت.
آمریکا
وزارت خارجه آمریکا نیز در بیانیه ای ابراز امیدواری کرد که لیبی پس از پیروزی انقلابیون به یک کشور دمکراتیک تبدیل شود و شورای ملی انتقالی لیبی به بهترین شکل این کشور را اداره کند.
چین
چین در موضعی محتاطانه بدون استقبال از سقوط طرابلس اعلام کرد که کشورش با هر دولت منتخب ملت لیبی همکاری خواهد کرد.
روسیه
روسیه نیز در موضعی مشابه چین بر ضرورت عدم دخالت بیگانگان در امور لیبی تاکید کرد. وزارت خارجه روسیه در بیانیه ای از تمامی کشورهای دنیا خواست که به قطعنامه های 1970 و 1973 شورای امنیت درباره لیبی پایبند باشند و در امور داخلی این کشور دخالت نکنند بلکه به حمایت از غیرنظامیان و تشکیل یک حکومت قانونی در لیبی بپردازند.
"میخائیل مارگلوف" نماینده ویژه رئیس جمهور روسیه در لیبی نسبت به خوشحالی بیش از حد در قبال سقوط قریب الوقوع قذافی هشدار داد و اظهار داشت: انزوای قذافی بحران سیاسی لیبی را حل و فصل نخواهد کرد.
وی افزود: تجربه انقلابی ما به ما یاد داده است واگذاری قدرت به کسانی که با زور و خشونت آن را به دست آورده اند امری دشوار است و موفقیت نظامی به مثابه موفقیت سیاسی نیست.
صربستان
صربستان هم پیمان قدیمی معمر قذافی نیز اعلام کرد: اوضاع لیبی همچنان آبستن حوادث است. این کشور همچنین ابراز امیدواری کرد که روابط حسنه اش با لیبی ادامه یابد.
آفریقای جنوبی
آفریقای جنوبی نیز شایعات اخیر مبنی بر احتمال فرار قذافی به این کشور یا کمک به فرار وی را تکذیب کرد و تشکیل فوری دولت منتخب مردمی در لیبی را خواستار شد.