خبرگزاری فارس: با توجه به اینکه لیبی دارای ذخایر عظیم نفت و گاز است، اکنون باید دید که سقوط قذافی چه تاثیری بر اقتصاد جهانی خواهد داشت.
به گزارش فارس، پایگاه تحلیلی "گلوبال ریسرچ" در مقالهای به بررسی تاثیر سقوط قذافی بر اقتصاد جهانی میپردازد. استفاده از داراییهای ضبط شده لیبی، کاهش قیمت نفت و نیز دستیابی به یک منطقه اقتصادی جدید و پر جنب و جوش از مهمترین تاثیرات تغییر رژیم بر اقتصاد جهانی هستند.
- آیا سقوط قذافی به معنی تقویت اقتصاد جهانی است؟
با توجه به اینکه لیبی در شمال آفریقا دارای ذخایر عظیم نفت است، اقتصاد جهانی از سقوط قذافی چه سودی خواهد برد؟
* سقوط سرهنگ و تاثیر آن بر اقتصاد جهانی
از اواسط فوریه، لیبی در تلاطم و بیداد جنگ داخلی قرار دارد. در حال حاضر نیروهای شورشی، پایتخت را تصرف کردهاند و حاکم مستبد لیبی در حال فرار است. تاثیر این رویدادها بر اقتصاد جهانی چه خواهد بود؟
* آزادی حدود 100 میلیارد دلار دارایی مسدود شده و اعطای وام از سوی "بانک بازسازی و توسعه اروپا"
شورشیان در حال حاضر کنترل لیبی را در اختیار دارند و بنابراین به منابع مالی نیاز خواهند داشت. اتحادیه اروپا و ناتو هماکنون گامهایی برای آزادی داراییهای مسدود شده برداشتهاند و مذاکرات برای آزادی حدود 100 میلیارد دلار دارایی قذافی در حال انجام است. طبق اعلام سایت "یوراکتیو"، "بانک بازسازی و توسعه اروپا" اعطای وام به شمال آفریقا و خاورمیانه را شروع خواهد کرد.
* داراییهای ضبط شده لیبی در خدمت بانک ورشکسته ایتالیایی
1- رابطه سقوط قذافی با ایتالیا: طبق گفته "اد کانوی" در "اسکای نیوز"، ایتالیا هم اکنون در حال سود بردن است. دولت لیبی، از طریق صندوقهای سرمایه گذاری مختلف، 2/7 درصد از سهام بانک ایتالیایی "یونی کردیت" را در اختیار داشت. این بانک دارای یکی از بدترین ترازنامهها در اروپا بود. پس از ضبط داراییهای لیبی، این بانک توانست "با تکیه بر بزرگترین سهامدار خود" از فروش بیشتر سهام و در نتیجه سقوط بیشتر ارزش آن جلوگیری کند. ارزش کل سهام بانک در ماه فوریه 8/2 میلیارد یورو بود، اما در حال حاضر ارزش آن فقط 2/1 میلیارد دلار است. به هر حال این "پیامد ناخواسته" (ضبط داراییهای لیبی) حداقل یک "تسکین کوچک" برای بانک بود.
* کاهش قیمت انرژی به نفع مصرف کنندگان است، اما به صنعت بانکداری کمک نخواهد کرد
2- بهبود ناچیز امور: "جیمز سافت" در مقالهای در رویترز اظهار میدارد که سقوط قذافی به هیچ وجه زود هنگام رخ نداده است. سقوط قذافی باعث کاهش قیمت انرژی خواهد شد. تغییر رژیم همچنین به معنای "رقابت و شدت بیشتر در تولید و اکتشاف" خواهد بود. هر چند قیمت پایین انرژی یک "کالای ناب" برای اقتصاد جهانی است، اما تاثیر کلی این کاهش قیمت "اندک خواهد بود". حداقل بانک مرکزی اروپا ممکن است "افزایش فاجعه بار نرخ بهره" خود را معکوس کند. هر چند کاهش قیمت انرژی به نفع مصرف کنندگان خواهد بود، اما به صنعت بانکداری کمک نخواهد کرد. تاثیر تغییر رژیم در آمریکا، حتی کمتر از این خواهد بود، هر چند که ممکن است موقعیت بانک مرکزی آمریکا را به دلیل کاهش احتمالی روند افزایش نرخ بهره بهبود بخشد.
* غنایم جنگی متعلق به فاتحان جنگ
3- "دونالد ترامپ" همانند یک دزد دریایی. پایگاه خبری "نیوزر" در مقالهای، با نقل عین سخنان "دونالد ترامپ" در یک برنامه تلویزیونی در فاکس نیوز تصویری از او ارائه داد که تا حدی شبیه یک دزد دریایی است: "ما ناتو هستیم، ما از ناتو از لحاظ پول و اسلحه پشتیبانی میکنیم، چه چیزی عاید ما خواهد شد؟ چرا نفت را نگیریم؟ " و در ادامه اظهار داشت: "چرا ما هزینه خودمان را جبران نمیکنیم؟ شما میدانید، در گذشتهها پس از پیروزی در جنگ، شعار این بود" غنایم جنگی متعلق به فاتحان نبرد است ".
* بازگرداندن ثبات به لیبی کار و توجه زیادی میطلبد
4- به آرامی به آرامی: "اسکای نیوز" ضمن ارائه توضیحات در مورد
داراییهای لیبی به بررسی چگونگی تاثیر سقوط رژیم بر اقتصاد لیبی میپردازد: لیبی دارای مقادیر عظیم نفت و گاز است، اما میزان این مقادیر "کمتر از نصف میزان عراق یا کویت" است. طبق آمار صندوق بینالمللی پول مجموع داراییهای خارجی لیبی " 150 میلیارد دلار تخمین زده میشود" که عمدتا در ایتالیا و مقداری در لندن و آفریقا قرار دارند. "اداره سرمایه گذاری لیبی" با افتتاح شعبهای در لندن، در حال خرید گسترده املاک در انگلیس بود. علیرغم اینکه بانک مرکزی لیبی "8/143 تن طلا در اختیار دارد" اما لیبی به دلیل عدم اصلاحات، نتوانسته است یک "اقتصاد پویا، سالم و متعادل" ایجاد کند. صنایع آن "ملی شده" هستند و مانند یک "ملک خصوصی اشرافی" اداره میشوند، اما در آنسو درصد بیکاری جوانان بالاست، بازارهای مالی توسعه نیافتهاند و اقتصاد، بیشتر به درآمدهای نفتی وابسته شده است؛ بنابراین وضعیت لیبی "بسیار شکننده است و برای بازگرداندن ثبات و سلامتی به آن در سالهای آتی، مقدار زیادی از کار، مراقبت و توجه نیاز است.".
* دستیابی به ذخایر نفت و شکوفایی یک بازار جدید، وسیع و پر جنب و جوش
5- مسلما این خبر خوبی برای اروپاست. "ماتیو لین" در پایگاه اینترنتی "مارکت واچ" اظهار میدارد که زمان برداشت محصول فرا رسیده است. باز کردن یک "بازار جدید وسیع، درست در آستانه دروازه اروپا" یک پیروزی برای سرمایه گذاران است. کشورهای شمال آفریقا بزرگ، دارای جمعیت جوان و نیز دارای "ارتباطات عمیق تاریخی" با کشورهای اروپایی هستند. ما برای سالها "منفعت " برداشت خواهیم کرد. اینجا فقط نفت نیست، بلکه در واقع یک "منطقه اقتصادی جدید و پر جنب و جوش" در حال شکوفا شدن است. ما نمیدانیم که در آینده چه پیش خواهد آمد، ممکن است حکام مستبد جدیدی بر سر کار آیند و یا افراط گرایان اسلامی بر سر قدرت آیند، اما اگر ترکیه موفق به استقرار دموکراسی شده است، مطمئنا آفریقای شمالی هم میتواند. در میان تمام ناامیدیها در اروپا، سقوط قذافی "بدون شک خبر خوبی است".