ایرنا - همزمان با سقوط رژيم قذافي در ليبي، بيم و اميدها در مورد سرنوشت امام موسي صدر بنيانگذار مقاومت اسلامي لبنان كه 32 سال پيش در ليبي مفقود شد، دوباره اوج گرفته است.
** گزارش هاي ضد ونقيض در مورد سرنوشت امام موسي صدر
----------------------------------------------------------------------------
در ماه هاي اخير و همزمان با شروع انقلاب مردم ليبي عليه ديكتاتوري سرهنگ معمر قذافي موضوع سرنوشت امام موسي صدر با افزايش اميدها به آزادي وي از زندان هاي مخفي رژيم ليبي جاني دوباره گرفت و اخبار متعددي درباره ايشان در رسانه ها منعكس شد.
بخشي از اخبار رسانه ها حاكي از زنده بودن امام موسي صدر به نقل از شاهدان عيني بود در حالي كه برخي گزارش ها از شهادت ايشان به دست مزدوران رژيم حكايت داشت.
- به طور مشخص تنها گزارشي كه تصريح مي كند رييس جنبش امل لبنان به دست عوامل رژيم قذافي به شهادت رسيده باشد سخنان عبداالمنعم الهوني نماينده مستعفي قذافي در اتحاديه عرب باشد كه البته با بازتاب هاي رسانه اي وسيعي نيز همراه شد.
- روز23 فوريه 2011 عبدالمنعم الهوني در گفتگويي مطبوعاتي مدعي شد كه امام موسي صدر به دست عوامل رژيم قذافي به شهادت رسيده و در منطقه سبها دفن شده است.
وي گفته بود نجم الدين اليازجي نام سروان خلباني است كه جسد امام موسي صدر را به سبها منتقل كرده است و اندكي پس از اين ماجرا اين خلبان كشته شده تا راز مرگ امام موسي صدر را آنگونه كه الهوني ادعا كرد با خود به گور ببرد.
اما در مقابل اين خبر اخبار متعدد ديگري از زنده بودن امام موسي صدر در رسانه ها منتشر شد.
- الجريده كويت در خبري كه روز 21 فوريه2011 منتشر شد تصريح كرد گزارش هايي هرچند تاييد نشده درباره زنده بودن امام موسي صدر وجود دارد. به نوشته اين روزنامه با توجه به هرج و مرج به وجود آمده در ليبي و پس از جدايي شماري از افسران ارتش و نيروهاي امنيتي ليبيايي و پيوستن آنها به تظاهركنندگان مخالف سرهنگ قذافي ، گزارشهاي تأييد نشده اي وجود دارد كه نشان مي دهد امام موسي صدر بنيانگذار جنبش امل لبنان در ليبي زنده و در زنداني در شهر سبهاي ليبي است.
- روز 24 فوريه 2011 پايگاه خبري صيدا آنلاين لبنان وابسته به جنبش امل به نقل از يك معارض ليبيايي نوشت: امام موسي صدر در سال 1992 يعني 14 سال پس از ناپديد شدن در زنداني واقع در سبها ديده شده است.
عيسي عبدالمجيد منصور معارض ليبيايي كه موسس «جبهه نجات قبايل تبو» است گفت:امام موسي صدر زنده و در سبها زنداني است. منصور افزود او در سال 1992 در زنداني در شهر جنوبي سبها مشاهده شده است و آنچه مقامات ليبي درباره رفتن صدر به ايتاليا نيز مي گويند صحت ندارد.
منصور اضافه كرد: اطلاعات ما دقيق است و حتي اطلاعاتي از مسئولان زندان در دست داريم كه صحت صد در صدي اين اظهار را آشكار مي كند.ما از نظام قذافي خواسته ايم كه زندانيان ربوده شده را آزاد كند. وي افزود: خواهيم گفت كه چه كساني مسئول زندان صدر هستند اما در زمان مناسب.
- سامي المصراطي فعال سياسي ليبيايي در گفت و گو با شبكه العالم تاكيد كرد: مقام هاي ليبي در ابتداي شكل گيري اعتراضات مردمي اخير فردي را كه شباهت زيادي به امام موسي صدر داشته با يك فروند هواپيماي كوچك به نقطه اي نامعلوم منتقل كردند.
گروه پژوهش وبررسي هاي خبري خبرگزاري جمهوري اسلامي براي بررسي بيشتر ابعاد اين موضوع درميزگردي تلفني و اينترنتي با تعدادي از نزديكان، دوستان و كارشناسان سياسي دراين زمينه به گفت وگو نشست.
تمام اين افراد برمبهم بودن سرنوشت امام موسي صدر حداقل تا زماني كه ليبي در شرايط بحراني كنوني قرار دارد تاكيد كردند.
** حورا صدر: قراين زنده بودن امام موسي صدر را تاييد مي كند
-----------------------------------------------------------------------------
حورا صدر فرزند امام موسي صدر درباره آخرين اخبار و پي گيري ها در خصوص سرنوشت وي در گفت وگو با پژوهشگر ايرنا گفت: به طور مرتب پي گير تحولات و اخبار ليبي هستيم و امور لازم را در اين زمينه انجام مي دهيم اما بايد منتظر تحولات داخلي ليبي بود.
وي در پاسخ به اين سوال كه برخي اخبار درمورد انتقال امام موسي صدر به مكان نامعلوم را تا چه حد مي توان تاييد كرد گفت: نمي توان اينگونه اخبار را تاييد و يا تكذيب كرد. وي گفت: تلاش كرديم با آقاي المصراطي ارتباط برقرار كنيم اما موفق نشديم. ما اميدواريم و قراين و اطلاعات زيادي وجود دارد كه حاكي از زنده بودن ايشان است. مثلا زنداني هايي كه چند سال پيش آزاد شدند و برخي از آنها قريب 30 سال در زندان قذافي بودند تصريح كردند كه امام را ديده اند. ادعاي قذافي اين بود كه زندانيان مذكور وجود خارجي ندارند بعد ديديم كه آزاد شدند لذا اميد داريم كه انشاءالله امام موسي صدر از زندان قذافي آزاد شوند.
**كارشناس مسائل آفريقا: دليلي بر خروج امام موسي صدر از ليبي وجود ندارد
--------------------------------------------------------------------------------
سيد هادي سيد افقهي كارشناس مسائل آفريقا و آشنا به مسائل ليبي نيز در گفت و گو با پژوهشگر ايرنا گفت: هيچ دليل قانع كننده اي وجود ندارد كه حاكي از خروج امام موسي صدر از خاك ليبي باشد.
سيد افقهي تاكيد كرد: علت ربوده شدن امام موسي صدر جايگاه رفيع ايشان در بنيان گذاري خط مقاومت ضد صهيونيستي بود.او متحد كننده شيعيان، اهل سنت و مسيحيان لبنان بود امري كه مي توانست تهديدهاي زيادي را براي رژيم صهيونيستي به دنبال داشته باشد.
اين كارشناس مسايل آفريقا اخبار منتشر شده درباره سرنوشت امام موسي صدر را حدس و گمان دانست اما گفت: هيچ مدركي دال بر خروج امام موسي صدر از ليبي آنگونه كه نظام قذافي ادعا مي كرد وجود ندارد و حتي در صورت شهادت ايشان نيز هيچ اطلاعاتي درباره مكان و زمان و ساير موضوعات مرتبط وجود ندارد.
وي افزود: زماني نظام قذافي ادعا كرد كه امام موسي صدر ليبي را به سوي ايتاليا ترك كرده است، اما شركت هواپيمايي آليتاليا اين خبر را تكذيب كرد و گفت: نام چنين مسافري در هيچ كجا ثبت نشده است. بنابرين اين سخنان به لحاظ حقوقي هيچ اعتباري ندارد.
** استاد دانشگاه بيروت: بايد منتظر بمانيم
-------------------------------------------------------
دكتر طلال العتريسي استاد دانشگاه بيروت و تحليل گر مسائل لبنان نيز در گفت و گو با پژوهشگر ايرنا گفت: اطلاعات جديدي از سرنوشت امام موسي صدر در دست نيست، اما با توجه به آشفتگي فعلي اوضاع ليبي بايد منتظر اتفاقات بعدي و آرام تر شدن اوضاع باشيم تا بتوانيم به اطلاعات دقيق تري درباره اما موسي صدر دست يابيم.
العتريسي افزود: در دوره اخير انقلاب ليبي اطلاعات ضد و نقيضي از سرنوشت ايشان در دست بود اما بسياري از اين اطلاعات تاكيد دارد كه امام صدر در قيد حيات است. اين اطلاعات به شكلي قوي حاكي از اين امر بود هر چند برخي مي گفتند فرد شرير و خونريزي مانند قذافي نمي توانسته امام موسي صدر را در همه اين سال ها در زندان نگه داشته و اقدام به قتل او نكرده باشد.
استاد دانشگاه بيروت گفت: دولت لبنان از طريق شوراي انتقالي ليبي پيگير سرنوشت امام موسي صدر است تا هر چه زودتر ابهام ها درباره ايشان برطرف شود.
امام موسي صدر به همراه شيخ محمد يعقوب و عباس بدر الدين به هنگام سفر به طرابلس پايتخت ليبي در سال 1978 ميلادي كه با دعوت رسمي سرهنگ قذافي صورت گرفته بود ناپديد شدند.
بيروت نظام ليبي را به ربودن امام موسي صدر و دو همراهش متهم مي كند و روابط بين لبنان وليبي از آن هنگام تاكنون تيره است.
همچنين دستگاه قضايي لبنان حكم بازداشت سرهنگ قذافي و شش نفر از مسوولان ليبي را در ارتباط با مفقود شدن امام موسي صدر صادر كرده است.