چند روز پس از حضور سفير ايتاليا در وزارت امور خارجه فرانسه و اعتراض رسمي نسبت به ناهماهنگي پاريس با رم در رابطه با ليبي، وزير امور خارجه ايتاليا گفت كه هيچ كشور غربي برنده جنگ ليبي نبوده است.
به گزارش ايرنا فراتيني گفت: آنها كه به دنبال برنده ميان كشورهاي غربي مداخله كننده در جنگ ليبي هستند اشتباه مي كنند، زيرا تنها برنده، ملت ليبي است.
فراتيني در اين گفت و گو كه خبرگزاري رسمي ايتاليا آن را منتشر كرد افزود: نبايد در ميان كشورهاي غربي به دنبال برنده جنگ ليبي بود؛ برخي ها عنوان مي كنند كه 'ليبي جديد' تبديل به صحنه رقابت شديد ميان قدرت هاي غربي در جهت اتخاذ منافع اقتصادي و سياسي شده است.
وي در بخشي از اين گفت و گو از كشورهاي اروپايي خواست تا سفارتخانه هاي خود در طرابلس را بازگشايي كنند.
فراتيني از سازمان ملل نيز خواست تا روند آزاد سازي دارايي هاي توقيف شده ليبي را در اولويت قرار داده و باتوجه به اوضاع اضطراري مواد اوليه به اين كشور ارسال كند.
وي گفت: ملت ليبي توانست با شجاعت خود را از شر يكي از ديكتاتوري هاي خونين جهان آزاد كند. البته حضور بين المللي بسيار مهم بود. اما بدون اراده ميليون ها نفر از مردم ليبي كه آماده فدا كردن جان خود در راه آزادي و دمكراسي بودند، چنين چيزي ميسر نمي شد.
وزير امور خارجه ايتاليا كه كشور اش سالها ليبي را در اشغال نظامي خود داشته است از دوستي عميق ميان ايتاليا و ملت ليبي سخن گفت و از تعهد ايتاليا در جنگ دفاع كرد.
وي مداخله نظامي كشور خود در ليبي را با لحني ملايم نوعي مشاركت از موضع دوستي توصيف كرد و گفت: ايتاليا يكي از كشورهايي بود كه در ماموريت بين المللي در ليبي در سطح نظامي، ديپلماتيك و بشردوستانه مشاركت كرد.
فراتيني شنبه گذشته در اظهاراتي، رقابت ميان ايتاليا و فرانسه بر سر ليبي را رد كرد و گفت كه اين دو كشور براي رسيدن به منابع و ثروت هاي ليبي رقابتي با هم ندارند.
در همين حال روزنامه ايتاليايي 'لاستامپا' از اعتراض رسمي رم به پاريس بخاطر 'عدم هماهنگي' در رابطه با ليبي خبر داد.
روزنامه 'لاستامپا' با انتشار خبر اعتراض رسمي ايتاليا به فرانسه، نوشت: سفير ايتاليا در فرانسه با حضور در وزارت امور خارجه آن كشور، رسمأ به 'عدم هماهنگي' پاريس با رم در رابطه با ليبي اعتراض كرده است.
روزنامه ايتاليايي درباره اين اعتراض به ويژه در ارتباط با كنفرانس 'دوستان ليبي' در پاريس اشاره كرد و افزود: وزارت امورخارجه ايتاليا هنوز اين خبر را تاييد نكرده اما ناخرسندي اروپايي ها از تحركات فرانسه در صحنه ليبي رو به افزايش است.
فراتيني در مصاحبه با 'راديو انكيو' نيز در واكنش به مطالب برخي از روزنامه ها مبني بر وجود رقابت ميان ايتاليا و فرانسه براي رسيدن هرچه سريعتر به منابع عظيم انرژي و ثروت هاي ليبي گفت: ميان ايتاليا و فرانسه هيچ رقابتي وجود ندارد كه چه كسي زودتر به ليبي برسد.
وي درعين حال عنوان كرد : يك تفاوت عمده ميان ايتاليا و ساير كشورها وجود دارد و آن اين است كه ايتاليا كشوري است كه مردم آن عشق عميق به ملت ليبي دارند و ملت ليبي نيز مردم ما را دوست دارند. ما مسابقه نمي دهيم تا ببينيم چه كسي اول مي رسد. ما آنچه را كه تاكنون انجام داده ايم ادامه مي دهيم كه تاييد دوستي ميان ملت ايتاليا و ليبي است.
ايتاليا قصد دارد هر چه سريعتر مهندسان شركت نفت Eni را براي بازگشايي تاسيسات نفتي اين كمپاني همراه با متخصصان بازسازي زيرساختهاي تخريب شده در جنگ، به ليبي اعزام كند.
روزنامه هاي ايتاليايي درباره حضور تاسيسات نفتي در ليبي نوشتند كه شركت نفت ايتاليا، ' اني' با شوراي ملي انتقالي كشور ليبي يادداشت تفاهم امضا كرده و ازجمله موضوعات مندرج دراين يادداشت، تحويل بنزين و گازوئيل در مقابل دريافت نفت از كشور ليبي است.
به نوشته روزنامه هاي ايتاليايي دولت برلوسكوني همچنين 450 ميليون يورو به شوراي انتقالي ليبي كمك مالي اعطا خواهد كرد و اميدوار است كه به اين ترتيب در رقابت با فرانسه و انگليس درصحنه ليبي، پيشي بگيرد.
ايتاليا درتلاش است كه 12 ميليارد يورو مبادلات تجاري ساليانه خود با ليبي را كه بخش اعظم آن را نفت و گاز تشكيل مي دهد، از دست ندهد.
درعين حال ايتاليا درتلاش است تا در بازسازيهاي بعد از قذافي نيز براي شركتهاي ايتاليايي، جايي پيدا كند؛ اما به نظر مي رسد كه ساركوزي با فعاليتها و تلاشهاي مستمر خود با شوراي انتقالي ليبي، تا اين لحظه از ايتاليا پيشي گرفته است.
به دنبال پيروزي اخير انقلابيون در ليبي، كشورهاي اروپايي از جمله فرانسه و ايتاليا براي سهم خواهي بيشتر دست به تلاش هاي فراواني زده اند.
رم، هم اكنون در صدد تحكيم جايگاه خود در روابط اقتصادي با ليبي است و در اين زمينه مشاجرات اين كشور با پاريس بعنوان رقيب اصلي ايتاليا در بازار ليبي نيز بالا گرفته است .