واحد مرکزی خبر / روزنامه امریکایی یو اس ای تودی نوشت ..
کارشناسان سیاست گذاری خارجی می گویند اسلامگرایان تندرو جزو رهبران انقلابیون لیبی هستند که طرابلس را تصرف کردند و به دنبال معمر قذافی رهبر لیبی هستند ولی غرب باید پیش از به قدرت رسیدن این اسلامگرایان نفوذ انها را کاهش دهد تا تهدیدی برای دموکراسی لیبی و متحدان واشنگتن محسوب نشوند. این روزنامه در تحلیلی به قلم اورن دورل نوشت ..
ولید فارس نویسنده کتاب انقلاب اینده : تلاش برای برقراری ازادی در خاورمیانه گفت اسلامگرایان حدود یک پنجم از اعضای شورای ملی انتقالی لیبی را تشکیل می دهند .
شبه نظامیان اسلامگرا نیز مخفیگاه های سلاح را غارت کرده اند ، محله ها را به کنترل خود دراورده اند و زندان ها و دفاتر دولتی را تصرف کرده اند.
اگر جنبشی اسلامی مانند اخوان المسلمین موفق شود تسلط اوضاع را در لیبی بدست بگیرد ، جامعه لیبی بین زنان و مردان تقسیم می شود و رسانه ها و نظام تحصیلی نمی تواند جامعه ای سکولار را ایجاد کند که بتواند با غرب ادغام شود.
اسلامگرایان جبهه ای با حکومت های اسلامی دیگر بوجود می اورند که مخالف روند صلح ( اسرائیل و فلسطین ) خواهد بود و از لحاظ نظامی در برابر تل اویو متحد خواهد شد.
اسلامگرایان می خواهند با نفوذ امریکا در منطقه و فراتر از ان رقابت کنند و این کشور را شکست بدهند.
چند کشور خاورمیانه و شمال افریقا با روی کار امدن اسلامگرایان مقابله می کنند و با تعدادی از درخواست های انها موافقت کرده یا به حکومت های دین سالار مخالف با غرب و اسرائیل تبدیل شده اند.
کشورهایی مانند عربستان و یمن جنگجویانی را به افغانستان و تروریست هایی را به پایتخت های غربی اعزام می کنند. در زمان قذافی که چهل و دو سال بر لیبی حکومت کرد ، این کشور از ارمان های ضد غربی حمایت کرد و به اجرای چند اقدام تروریستی از جمله بمب گذاری سال هزار و نهصد و هشتاد و شش در یک باشگاه شبانه غربی و بمب گذاری سال هزار و نهصد و هشتاد و هشت در یک فروند هواپیمای شرکت هواپیمایی پان امریکن بر فراز لاکربی اسکاتلند متهم شد. پس از انکه امریکا در پی حملات تروریستی یازده سپتامبر دو هزار و یک به افغانستان و عراق حمله کرد ، قذافی پذیرفت عناصر ساخت سلاح های هسته ای خود را برای امحا به غرب تحویل دهد و با هدف قرار دادن تندروهای اسلامگرا برنامه ای را برای مقابله با افراط گرایی اغاز کرد. برخی کارشناسان می گویند اسلامگرایان تندرو که می خواهند کشورشان بر اساس تفسیر سختگیرانه ای از قوانین اسلامی اداره شود نقشی فرعی در اینده لیبی ایفا خواهند کرد .
منصور الکیخیا متولد لیبی و رئیس گروه علوم سیاسی دانشگاه سن انتونیوی تگزاس گفت لیبی کشوری مسلمان است ولی اسلامگرا نیست.
انچه ما شاهدیم تعداد زیادی از مردمی است که خواستار نظامی سکولار هستند.
مردم به وضع ایران و عربستان نگاه می کنند و می گویند این ان نظامی نیست که انها خواستارش هستند.
کارشناسان می گویند امریکا و دیگر کشورهای غربی می توانند از طریق توسعه اقتصادی ، دانش دموکراسی و کمک نظامی مانع از نفوذ شدید اسلامگرایان شوند. وزارت امور خارجه امریکا مشخص نکرده است به غیر از بررسی این موضوع با شهروندان لیبی چه اقدامات ملموسی صورت خواهد داد. هایدی فالتون سخنگوی وزارت امور خارجه امریکا گفت شورای ملی مقاومت به ما اطمینان داده است اقداماتی را برای جلوگیری از ایفای نقش گروه های تروریستی یا افراد تروریست صورت خواهد داد.
عمر عاشور محقق مهمان در مرکز بروکینگز دوحه در مجله سیاست خارجی نوشت عبد الکریم بلهاج یکی از تروریست هایی که از القاعده روی گردان شده است و سال گذشته به خبرنگاران معرفی شد هفته گذشته گروه های انقلابیون را که هفته گذشته وارد طرابلس شدند هدایت کرد. عبد الحکیم الهسیدی - رهبر انقلابیون در شرق لیبی - همراه با القاعده با نیروهای امریکایی در افغانستان جنگ کرده و گفته است حدود بیست و چهار نفر از همرزمان خود در القاعده را برای پیوستن به جنگ در لیبی بکار گرفته است. کریس استیونز سفیر امریکا سال دو هزار و هشت در سندی دیپلماتیک اعلام کرده است درنا زادگاه الهسیدی تعداد بسیار زیادی از شهروندان لیبی را به عراق اعزام می کند و این افراد با بمب گذاری های انتحاری و روش های دیگر به نیروهای امریکایی حمله می کنند. رسانه های خبری انگلیس اعلام کرده اند افراد اجیر شده توسط انقلابیون لیبی در شرق شهر درنا را سفیان بن قومو اموزش می دهد فردی لیبیایی که در افغانستان دستگیر شد و شش سال در گوانتانامو زندانی بوده است. گروه القاعده در مغرب اسلامی که در مالی ، الجزایر ، موریتانی و چاد فعالیت می کند گردشگران اروپایی از ایتالیا و فرانسه را ربوده و سر بریده است.
مایکل روبین کارشناس مسائل نظامی گفت این گروه احتمالا جا پایی در هرج و مرج های فعلی بدست خواهد اورد . روبین و کارشناسان دیگر می گویند غرب برای مانع شدن از تسلط تندروها اقدامات زیادی می تواند انجام دهد. روبین خاطر نشان کرد نیروهای خارجی می توانند ارتش جدید لیبی را در خصوص مقابله با القاعده اموزش یا به ان مشاوره بدهند.
نیروهای ویژه انگلیس و فرانسه که مسائل را با نیروهای مخالف قذافی در لیبی ، مغرب ، تونس یا کشورهای حاشیه خلیج فارس هماهنگ می کنند نیز ممکن است موافق مشارکت در این روند باشند.
دیپلمات های غربی نیز می توانند به اکثریت میانه رو در شورای ملی انتقالی برای جلوگیری از ورود جناح های مخالف دموکراسی به روند تشکیل دولت جدید کمک کنند.
فارس نیز گفت غرب باید به اعضای شورای ملی انتقالی اموزش دهد تا مانع از ان شوند شبه نظامیان اسلامگرا مانند حماس در نوار غزه ، ارتش مهدی در عراق و حزب الله در لبنان کنترل پایگاه ها و وزارتخانه ها را بدست بگیرند.
در غیر اینصورت نبرد بعدی بعد از پاکسازی افراد طرفدار قذافی ، جنگ با شبه نظامیان اسلامگرا خواهد بود.