واحد مرکزی خبر / پایگاه اینترنتی روزنامه فرانسویزبان لوفیگارو نوشت اولویت اصلی کنفرانس دوستان لیبی بازسازی این کشور بود
این منبع در مقاله ای به قلم آلن بارلوئه نوشت هدف quotation mark کنفرانس دوستان لیبی همچنان که کاخ الیزه اعلام کرده بود ، فراخوانی جامعه بینالملل برای کمک به مسئولان لیبی بود تا آنان بتوانند موفق به بازسازی لیبی جدید شوند.
میتوان گفت این هدف بلندپروازانه با توجه به شمارزیاد شرکتکنندگان در این کنفرانس تا حدودی میسر خواهد شد.
حدود شصت هیئت نمایندگی ، متشکل از کشورها و سازمانهای مختلف ، به دعوت مشترک نیکولا سارکوزی و دیوید کامرون برای شرکت در کنفرانس مذکور پاسخ مثبت دادند.
اطرافیان سارکوزی میگویند این ابتکار که همین هفته قبل مطرح شد برای ایجاد ارتباط میان مولفههای مختلف در این دوره انتقالی سرنوشت ساز است .
شرکت کنندگان در این کنفرانس با حضور خود به طور ضمنی اعلام کردهاند حاکمیت جدیدی لیبی به رسمیت میشناسند.
در نهایت روسیه نیز روز پنجشنبه این حاکمیت را به رسمیت شناخت و الجزایر نیز -به عنوان کشوری که به خانواده قذافی پناه داده - برای به رسمیت شناختن آن اعلام آمادگی کرده است. مراد مدلسی ، وزیر امور خارجه الجزایر درکنفرانس پاریس حاضر بود.
چین نیز در سطح مشاور وزیر در کاخ الیزه حضور یافته بود.
تنها غایب بزرگ نیز آفریقای جنوبی بود که به دخالت نظامی ناتو در قضیه لیبی اعتراض داشت.
اتحادیه آفریقا هم به رغم حضور در کنفرانس ، اعلام کرده است هنوز حاضر نیست شورای ملی انتقالی را به رسمیت بشناسد.
در ادامه مقاله لوفیگارو آمده است برقراری ثبات در لیبی و عادی سازی روابط با همسایگانشان از جمله چالشهای پیشروی حاکمیت جدید این کشور است .
هنوز درگیریهای داخلی در این کشور به پایان نرسیده است .
در کنفرانس پاریس تاکید شد سرنوشت جنگ دیگر امکان ندارد تغییر کند اما قوای ایذایی طرفداران قذافی ، به ویژه تک تیراندازها ، همچنان به قوت خود باقی است.
دیوید کامرون ،نخست وزیر انگلیس نیز تاکید کرد ناتو تا زمانی که نیاز باشد به حملات خود ادامه میدهد.
کمکهای فوری برای رفع کمبود آب ، برق و سوخت حتی بیش از برقرای آشتی در لیبی مورد توجه کنفرانس پاریس بود.
منابع مالی برای تامین این احتیاجات باید از طریق رفع توقیف فوری پانزده میلیارد دلار از دارایی های جناح قذافی در خارج تامین شود.
یک و نیم میلیارد دلار از این مبلغ در فرانسه است.
مصطفی عبدالجلیل و محمود جبرئیل ، مسئولان اصلی شورای انتقالی نیز که با هواپیمایی فرانسوی از بنغازی به پاریس آمده بودند، خواهان دادن اولویت به بازسازی لیبی شدند. در ادامه مقاله لوفیگارو آمده است : اصلیترین چالش پیشرو در لیبی تاسیس موسسات دموکراتیک خواهد بود.
برای قدرتهای بزرگی که همراه تولد حاکمیت جدید لیبی شدهاند ، به ویژه جلوگیری از تکرار سناریوی عراق و افعانستان اهمیت خاصی دارد .
نیکولاسارکوزی در این باره گفت بدون مصالحه و گذشت نمیتوان هیچ کاری انجام داد.
در نقشه راه شورای ملی انتقالی لیبی ، تشکیل دولت موقت و مجلس موسسان ، تصویب قانون اساسی از طریق همه پرسی و در پایان برگزاری انتخابات عمومی در عرض هجده ماه ، پیشبینی شده است.
اما هنوز این طرح نهایی نشده است.
کاترین اشتون ، مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا از هماکنون برای کمک به حاکمیت جدید لیبی برای ایجاد پلیسی کارآمد و برقرای دموکراسی اعلام آمادگی کرده است. بان کی مون ، دبیرکل سازمان ملل نیز در پی درخواست شورای ملی انتقالی پیشنهاد اعزام فوری نیروهای این سازمان را مطرح کرده است.
اما آیا با دهها نفر و حتی صدها نفر نیز میتوان در کشوری به بزرگی سه برابر فرانسه ثبات برقرار کرد؟ این سوال در کنار سوالات دیگری، همچون جمعآوری گسترده سلاح و مسئله اسلامگریان ، همچنان مطرح خواهد بود.
البته در پاریس این نگرانی رفع و تاکید شد امکان وجود گروهکهایی در لیبی است اما اسلام گرایی در این کشور نه اهمیت چندانی دارد و نه تهدید محسوب میشود.
گروه دوستان لیبی قادرخواهد بود در این مورد در نشست بعدی خود در سپتامبر آینده در نیویورک قضاوت کند.
همچنین نیکولا سارکوزی در پایان اظهار داشت مایل است به محض آنکه شورای انتقالی در طرابلس مستقر شود ، به همراه دیوید کامرون ، نخست وزیر انگلیس به آنجا سفر کند .