واحد مرکزی خبر/ روزنامه لوفیگارو نوشت: لیبی وارد یک دوره انتقالی پرخطر می شود. این روزنامه فرانسوی در پایگاه اینترنتی خود نوشت: هدف الیزه، کاخ ریاست جمهوری فرانسه، از برگزاری کنفرانس پاریس در روز پنج شنبه گردهم آوردن جامعه بین المللی در حمایت از مقامات جدید لیبیایی با هدف به نتیجه رساندن بازسازی لیبی جدید بود.
این هدف جاه طلبانه کشورهای دوست لیبی، دست کم از نظر تعداد کشورهای شرکت کننده در کنفرانس پاریس، متحقق شد.
حدود شصت هیئت از کشورها و سازمان های مختلف به دعوت نیکلا سارکوزی و زوج وی دیوید کامرون، نخست وزیر انگلیس، پاسخ مثبت دادند.
اطرافیان سارکوزی درباره برگزاری این کنفرانس یادآور شدند که هدف این است که با سرعت زمینه شروع دوره انتقالی تعیین کننده در کشور فراهم شود.
حضور در این کنفرانس در عین حال به طور ضمنی، شناسایی حاکمان جدید لیبی نیز محسوب می شده است.
روسیه در نهایت این کار را کرد و روز پنجشنبه شورای ملی انتقالی را به رسمیت شناخت.
اما رفتار الجزایر که به خانواده قذافی پناه داده است، از سوی آلن ژوپه، وزیر امور خارجه فرانسه، ابهام برانگیز ارزیابی شد.
با این حال مراد مدلسی، وزیر امور خارجه الجزایر، نیز پنجشنبه در پاریس حاضر بود.
چین نیز معاون نخست وزیرش را راهی کاخ الیزه کرد.
تنها غایب قابل ذکر، آفریقای جنوبی بود که هنوز به مداخله ناتو در لیبی معترض است.
اتحادیه آفریقا نیز با وجود اعزام نماینده به پاریس، اعلام کرد هنوز برای به رسمیت شناختن شورای ملی انتقالی آمادگی ندارد. لوفیگارو درباره چالش های حاکمان جدید لیبی نوشت: ایجاد ثبات در کشور و عادی سازی روابط با کشورهای همسایه تنها چالش های لیبی جدید نیست.
هنوز نبردها در لیبی به سرانجام نرسیده است.
در کاخ ریاست جمهوری فرانسه عقیده بر این است که اگرچه در آینده شاهد تغییر معادله قوا به سوی نیروهای قذافی نخواهیم بود، اما قدرت آسیب رسانی عناصر وفادار به معمر قذافی هنوز قابل توجه است.
به همین دلیل است که کامرون تاکید کرده است ادامه حملات ناتو هنوز ضرورت دارد.
رسیدگی به نیازهای ضروری لیبی اعم از تامین آب و برق و سوخت در اولویت قرار دارد.
از نظر مالی نیز پانزده میلیارد دلار از دارایی های خانواده قذافی از جمله یک و نیم میلیارد دلاری که در بانک های فرانسه وجود دارد، به نفع شورای ملی انتقالی آزاد می شود.
دو چهره اول شورای انتقالی یعنی مصطفی عبدالجلیل، رییس، و معاونش محمود جبرئیل، که با هواپیمای اعزامی فرانسه، از بنغازی به پاریس آمدند، اولویت های بازسازی لیبی را برای دوستان این کشور تشریح کردند.
اصلی ترین چالش لیبی جدید، استقرار نهادهای دموکراتیک است.
اولویت اصلی برای قدرت هایی که تمایل دارند به نوزایی لیبی کمک کنند، اجتناب از بروز سناریوی عراقی و بدتر از آن سناریوی افغانی است.
به گفته سازکوزی، بدون حرکت در مسیر quotation mark آشتی و بخشش quotation mark نمی توان امور را در لیبی به پیش برد.
بر اساس نقشه راه شورای ملی انتقالی، در هجده ماه آینده باید شاهد تشکیل دولت موقت، مجلس موسسان، تصویب قانون اساسی در جریان همه پرسی و به دنبال آن برگزاری انتخابات باشیم.
اما این طرح هنوز تا نهایی شدن راه درازی در پیش دارد.
پیشاپیش اتحادیه اروپا از زبان کاترین اشتون، مسئول سیاست خارجی این اتحادیه، برای آموزش نیروی پلیس کارآمد و دموکراتیک در لیبی اعلام آمادگی کرده است.
در پی درخواست شورای انتقالی، بان کی مون، دبیر کل سازمان ملل متحد، تقاضای اعزام فوری نیروهای پاسدار صلح را به لیبی مطرح کرده است.
اما پرسش این است که آیا چند ده نفر نیرو و حتی چند صد نفر می تواند ثبات را در کشوری که سه برابر فرانسه مساحت دارد، برقرار کند؟ این تردید و ترس درباره جمع آوری سلاح هایی که به وفور دست مردم است و نفوذ اسلامگرایی نیز وجود دارد.
البته در کنفرانس پاریس، شرکت کنندگان بر این باور بودند که امکان وجود گروهک های اسلامگرا در لیبی وجود دارد، اما اسلامگرایی در این کشور نه جایگاه مهمی دارد و نه خطر محسوب می شود.
کشورهای دوست لیبی فرصت خواهند داشت درباره همه این پرسش ها و تردیدها در اجلاس بعدی که در اواخر سپتامبر در نیویورک برگزار می شود، ارزیابی بهتر و دقیق تری داشته باشند.
قبل از آن باید شاهد حضور نیکلاسارکوزی و دیوید کامرون در طرابلس به محض استقرار کامل شورای ملی انتقالی در این شهر باشیم.