خبرگزاری مهر - گروه بین الملل: آنچه این روزها بیشتر از همه ذهن کشورهای اروپایی و آمریکا را به خود مشغول کرده، نه آینده لیبی بلکه نحوه تصاحب بیشتر منابع سرشار نفت و گاز این کشور است.
به گزارش خبرگزاری مهر، با نگاهی به سر مقاله رسانه های غربی در این روز متوجه می شویم کشورهای اروپایی رقابت پرفشاری را برای دستیابی به منابع نفت و گاز لیبی آغاز کرده اند.
در اینجا برخی منابع حتی از اختلافات شدید میان این قدرتها بر سر نحوه تقسیم منابع سرشار لیبی خبر می دهند. گزارشهایی نیز مبنی بر فشار فرانسه بر انقلابیون لیبی برای گرفتن سهم بیشتر از منابع نفت و گاز به گوش رسیده است.
نشست اخیر که در پاریس (پایتخت فرانسه) با عنوان نمایشی کمک به لیبی برگزار شد نیز در همین راستا قابل بررسی است. روزنامه "وال استریت ژورنال" روز گذشته در گزارشی نوشت: در این روزها شکاف محسوسی میان کشورهایی که در جنگ لیبی دخالت داشتند و کشورهایی همچون چین و روسیه که در آن مشارکتی نداشتند بر سر دستیابی به منابع نفت لیبی قابل مشاهده است.
در این گزارش به اظهارات اخیر "آلن ژوپه" وزیرخارجه فرانسه اشاره شده که گفته بود: این مسئله ای معقول است که شرکتهای فرانسوی با توجه به اینکه فرانسه و انگلیس رهبری حمله نظامی بر لیبی بر عهده داشتند، در قراردادهای نفتی دارای ارجحیت و برتری باشند.
ژوپه تاکید کرد: شورای ملی انتقالی به طور علنی اعلام کرده که در راستای طرح بازسازی لیبی اولویت را به کسانی خواهد داد که به لیبی کمک کرده باشند.
وال استریت تاکید کرد: روسیه نیز که در ماه مارس گذشته با دخلات نظامی در روسیه مخالفت کرده بود، تاکید دارد که سازمان ملل و نه مجموعه ای از چند کشور باید تلاشهای در راستای بازسازی لیبی را بر عهده بگیرند. این رسانه غربی این مسئله را به معنای طمع ورزی پنهان روسیه به ثروتهای طبیعی لیبی دانسته است.
از سوی دیگر، شرکت ایتالیایی "انی" (Eni) هفته گذشته قرارداد خود با دولت موقت لیبی را توسعه داده که به موجب آن باید نیازهای نفتی و گازی مردم لیبی را تامین نماید.
این در حالی است که روزنامه لیبراسیون فرانسه اخیر از وعده تصاحب 35 درصدی منابع نفتی لیبی از سوی انقلابیون به پاریس پرده برداشت. بر این اساس، انقلابیون لیبی در ماه آوریل گذشته به فرانسه وعده داده اند در صورت حمایت از شورای ملی انتقالی لیبی در آینده به 35 درصد از منابع نفتی این کشور دست پیدا می کنند.
خاطر نشان می شود شرکت توتال فرانسه از یکی از بزرگترین شرکتهای فعال در بازار نفت لیبی است، اما شرکت انی ایتالیا هم اکنون بزرگترین تولیدکننده نفت در این کشور است. پیش از این نیز پیش بینی می شد انی و توتال با توجه به حمایتهای گسترده ایتالیا و فرانسه از انقلابیون لیبی بزرگترین برنده های نفتی در دوران پس از قذافی باشند.