خبرگزاری فارس: با سرنگونی حسنی مبارک معادلههای امنیتی اسرائیل در جبهه جنوبی و مرزهای این رژیم با مصر با مشکلات عدیده مواجه شده است.
به گزارش فارس، "صالح النعامی" تحلیلگر و نویسنده مشهور عرب در مقالهای به بررسی چالشهای امنیتی فراروی رژیم صهیونیستی در پی انقلاب در مصر پرداخته است.
وی با اشاره به انجام عملیات شهادتطلبانه ایلات در سرزمینهای اشغالی تاکید کرد که این عملیات بحثهای زیادی را در محافل رسمی سیاسی و نظامی و همچنین در میان دستگاههای جاسوسی رژیم صهیونیستی در مورد استراتژی اسرائیل در دوره بعد از انقلاب مصر ایجاد کرده است.
اسرائیل باید تغییرات اساسی در ساختار ارتش ایجاد کند
این مقاله که از سوی پایگاه خبری فلسطینالیوم منتشر شد، تاکید میکند که بسیاری از کارشناسان در داخل سرزمینهای اشغالی اعتقاد دارند عملیات مذکور نیاز به بازبینی و ایجاد تغییرات اساسی در ساختار ارتش اسرائیل را جدیتر میکند، به صورتی که بار دیگر جبهه جنوبی در سرزمینهای اشغالی به عنوان مهمترین جبهه میدانی تلقی شده و حضور نیروهای ویژه پیاده نظام در آن افزایش یابد، توسعه بخش هوایی در این منطقه و ایجاد فرودگاههای نظامی بیشتر در آن از دیگر نیازهایی است که برای تقویت این جبهه باید مورد توجه قرار گیرد، البته واضح است که پاسخ مثبت به این درخواست، اسرائیلیها را در برابر دو مشکل اساسی قرار می دهد.
مشکلات فراروی ارتش اسرائیل برای پوشش جبهه جنوبی
مشکل اول محدودیت منابع انسانی در ارتش اسرائیل است که در پی کاهش انگیزههای شهرک نشینان لائیک از شرکت در ارتش و عملیات نظامی ایجاد شده است، این موضوع باعث میشود که سختیهای این تغییرات احتمالی بر دوش عدهای خاص سنگینی کند.
مشکل دوم ضرورت اختصاص هزینههای گزاف برای انجام این تغییرات اساسی است، این در حالی است که کابینه اسرائیل به علت افزایش تورم و گرانی مسکن در سرزمینهای اشغالی با مشکلات عمده مواجه شده است و تظاهراتی مردمی را به دنبال داشته که در تاریخ موجودیت اسرائیل بیسابقه بوده است، حال اگر فرض کنیم که ساخت دیوار حایل میان مصر و سرزمینهای اشغالی نیز 2 میلیارد دلار هزینه در بر داشته باشد، باید بگوییم که تقویت این جبهه برای اسرائیل بسیار گران تمام میشود.
اسرائیل قدرت جلوگیری از نفوذ شهادت طلبان را ندارد
این گزارش تاکید میکند که عملیات ایلات به علت استفاده نیروهای مبارز از سرزمینهای وسیع صحرای سینا بود که بخشی از آن به عنوان یک منطقه استراتژیک از سوی نیروهای امنیتی محافظت می شود، این موضوع نشان میدهد که قدرت اسرائیل در حمایت از خود در بسیاری از شرایط به حسن نیت رژیمهای رسمی عربی مربوط میشود و اگر نیروهای مقاومت بتوانند عملیات مشابهی را در مرزهای سرزمینهای اشغالی با دیگر کشورها نیز ترتیب دهند، میتوان تصور کرد که اسرائیل در چه بحرانی گرفتار میشود، این در حالی است که بیشتر تجمعهای شهرکهای صهیونیستی نیز در نزدیکی مرزهای اسرائیل واقع شدهاند.
به این ترتیب باید گفت که قدرت اسرائیل در مقابله با عملیات نفوذ از مرزهای اسرائیل محدود خواهد بود، از سوی دیگر این نوع عملیات میتواند به مرور نیروی نظامی ارتش اسرائیل را دچار فرسایش کند.
حسنی مبارک مسئول حفاظت از امنیت اسرائیل بود
شکی نیست که توافقنامههای امنیتی اسرائیل بویژه با دولت سابق مصر یکی از مهمترین معیارهای امنیت اسرائیل در سه دهه گذشته بوده است، توافقنامه کمپ دیوید تنها یکی از بزرگترین کشورهای عربی را در درگیری با اسرائیل بی طرف نکرده، بلکه باعث شده بود که همکاریهای امنیتی میان دو طرف نیز قدرت بگیرد و کارآیی خود را در سه دهه اخیر برای اسرائیل نشان دهد. در این مدت اسرائیل و مصر مشکلات نگهداری از مرزهای مشترک و به تبع آن امنیت اسرائیل را میان خود تقسیم کرده بودند، در این راستا مصر نیروهای دفاعی فشرده خود را در مرزها مستقر کرده بود و اسرائیل این آزادی را داشت که تعداد نیروهای خود را در مرزهای مشترک که بالغ بر 240 کیلومتر بود، کاهش دهد، همین امر باعث شده بود که قدرت ارتش در جبهههای دیگر بویژه در مرزهای لبنان و غزه بیشتر شود.
مناسبات مصر و اسرائیل دیگر به حالت قبل بر نمیگردد
اما چیزی که باعث پیچیدهتر شدن اوضاع شد، کشته شدن تعدادی از نیروهای امنیتی مصری در مرزهای مشترک با اسرائیل بود، این اتفاق خشم مصریها را به جوش آورده و باعث برپایی تظاهرات ضد صهیونیستی گسترده دراین کشور شد، از سوی دیگر دولت انقلابی کنونی نیز بر خلاف دولت گذشته اقدامات شدیدی را –ولو به صورت تبلیغاتی- علیه اسرائیل در دستور کار خود قرار داد.
النعامی تاکید میکند که درست است که دولت جدید در مصر به صورت مطلق اجازه نمیدهد که سینا به نقطه اجرای عملیات علیه اسرائیل تحت انگیزههای مختلف تبدیل شود، اما سران این کشور بعد ازانقلاب نمیتوانند با هر خواسته اسرائیل که بر خلاف منافع ملی مصریها باشد، موافقت کنند. به این ترتیب عملیات ایلات اولین آزمایش نگرانیهای اسرائیل از پیامدهای انقلاب مصر بر توافقنامه صلح میان دو طرف بود و تاکید کرد که افق مناسبات دو طرف قطعا با گذشته متفاوت خواهد بود.
همین عوامل باعث شده که برخی نخبگان سیاسی در اسرائیل از کابینه نتانیاهو بخواهند که به شورای انتقالی مصر فشار وارد کند تا به ارتش اسرائیل اجازه فعالیت نظامی در داخل سینا را بدهد تا بتواند مسئولان اجرای این عملیات را بازداشت کند، آنها معتقدند که در صورت جواب منفی مصریها به این خواسته، دولت نتانیاهو باید از آمریکا بخواهد تا تمام برگههای فشار خود علیه مصر را به تحرک واداشته تا آنها با این خواسته اسرائیل موافقت کنند. نویسنده این مقاله در ادامه تاکید میکند که مطرح کردن چنین خواستههای تحریک آمیز که هیچ فرصتی را برای تعامل از سوی مصریها ندارد، به صورت اساسی عمق بحران استراتژیک که اسرائیلیها با آن دست و پنجه نرم میکنند را نشان میدهد.
تلاش اسرائیل برای سوء استفاده از عملیات ایلات
عملیات شهادتطلبانه ایلات در دورهای انجام شد که اعتراضات اجتماعی بیسابقهای در سرزمینهای اشغالی آغاز شده و صدها هزار نفر از یهودیان در اعتراض به اوضاع بد اقتصادی و اجتماعی در دوره نتانیاهو علیه وی شعار سر میدهند، برای اولین بار است که یهودیان اسرائیل در تظاهرات خود شعار مقابله با توسعه فزاینده شهرکهای صهیونیستی در قدس و کرانه باختری و جولان را سر میدهند، چرا که اعتقاد دارند که بحران اقتصادی و اجتماعی اسرائیل به علت سرمایهگذاریهای کلان در پروژههای شهرکسازی است، آنها خواستار این هستند که اسرائیل جدول اولویتهای خود را با مبانی متفاوت از آنچه الان در دست اجراست، تغییر دهد.
به این ترتیب به نفع نتانیاهو و راستگرایان افراطی اسرائیل است که از اتفاقات امنیتی اینچنینی سوءاستفاده کنند تا افکار عمومی را از اعتراضات مردمی منحرف نمایند؛ نتانیاهو با عملیات ایلات گمشده خود را یافت و سعی کرد تا از این اتفاق امنیتی برای کاستن از شدت اعتراضاتی که سرنوشت حکومت وی را تهدید میکند، استفاد نماید.
این مقاله در پایان تاکید میکند که از آنچه گفته شد، میتوان نتیجه گرفت که اسرائیل به علت بحرانهای فراوانی که پیش روی خود دارد، سعی میکند تا دستاوردهایی را در مورد عملیات ایلات داشته باشد تا به این ترتیب از شدت خسارتهای استراتژیک آن علیه اسرائیل بکاهد، البته شکی نیست که این اتفاقات بر حماس و گروههای مقاومت فلسطینی نیز تاثیر خواهد گذاشت و آنها را به هماهنگی و همکاری بیشتر با دولت مصر برای مقابله با توطئههای اسرائیل وادار خواهد کرد.