مصر

خبر آنلاین - آنچه که در مصر در جریان است در دیگر کشورها نیز اعمال می گردد تا این انقلابها با ناکامی روبرو گردند . عربستان سعودی با قدرت از رژیم علی عبد الله صالح طرفداری نمود وتا کنون بشدت از سقوط او جلوگیری می کند .

دکتر سعید شهابی

با توجه به ورود بهار انقلابهای عربی بفصل گرم تابستان بدون آنکه سرنوشت روشنی در پی داشته باشد چنان اوضاع در صحنه سیاسی دارای احساسات واندیشه های متفاوتی میان ناآمیدی درباره تغییر وتحول گردیده است که در سایه تسلط نیروهای ضد انقلاب ، أمید به پیروزی در برابر شکست وناکامی را از میان برده است و در عین حال سیاستهای نفاق افکنانه وتوطئه بر انگیز را برای ناکام گذاردن انقلاب برتر ساخته است .

اگر ضرباتی که مردم تونس ومصر نیروهای ضد انقلاب را طی دوماه نخستین پس از شهادت شهروند تونسی محمد بو عزیزی در 17 دسامبر بحال فروپاشی و سرنگونی انداخت اما این نیروها تعادل خود را بازیافتند و حملات ضد انقلابی خود را بصورتی وحشیانه تر و گسترده تروبا روشهای بسیار وقیحانه تری علیه انقلابهایی از سر گرفتند که برای ملل عرب نور امیدی بود برای رهایی از دهه ها عقب ماندگی و استبداد و رهایی از " دوران امریکایی " که جهان عرب را تا پست ترین مراتب تضعیف کرده بود بشمار می آمد .

طی این مدت از چند جهت اوضاع نابسامانتر گشت ونابسامانی های فکری وسیاسی و تمدنی بیشتر در رسانه های بین المللی نمایان گشت ویا وپنهان ماند. دگرگونی هایی که انقلابهای عربی در پی آن بودند تنها تغییر در زمینه های حکومتی نبود . از دیدگاه غرب این " بیداری اسلامی " است که همچنان با گذشت بیش از سه دهه بر پیروزی انقلاب اسلامی ایران همچنان بر اوضاع بین المللی فشار وارد می سازد وبر روابط سیاسی تأثیر می گذارد وموضعگیریهای سیاسی و ایدئولو‍یک آن همچنان بر صحنه سیاسی در جهان اسلام سایه افکنده است که خود جدی ترین خطری است که سیستم سیاسی جهانی را که امریکا پس از فروپاشی اتحاد شوروی رهبری آنرا برعهده دارد بخطر انداخته است.

بیست سال پیش وبهنگام فروپاشی اتحاد شوروی ، تغییر وتحولهای اساسی در ر‍‍‍ژیمهای عربی بعکس تحولات کنونی بوجود آمد چون در آن هنگام غرب با دخالت خود کوشش کرد تا از انقلاب ملتهایی که تحت تسلط وظلم وجور شوروی بودند طرفداری نماید . آن دگرگونی نه تنها قابل تصور بود بلکه بعلل فرهنگی ومذهبی و ایدئولوژیک نیز مطلوب واقع شده بود وغرب برای هواداری از انقلابهایی که رژیمهای کمونیستی را یکی پس از دیگری سرنگون کردند حتى یک لحظه هم درنگ نکرد تا انجایی که این انقلابها را برای بازپروری نظام نوین جهانی که جایگزین دو قطبی شود مورد طرفداری قرار داد و در نتیجه پایه گزاری " جهان آزاد " در اروپا را یک تحول لازم وضروری دانست.

نخستین مرحله از نابسامانیها همان کشمکش میان نیروهای انقلابی وضد انقلابی است. اگر نسل جوان که با بیداری خود ورویارویی با واقعیتهای تلخ که روز بروز شدیدتر می گردد و خودکامگی و سرکوب یک سوی آن بشمار می آید ، می بینیم که عربستان سعودی با اختصاص دادن ملیاردها دلار برای ناکام کردن این انقلابهای عربی اقدام نموده است . این کشمکش بصورت گسترده ای ادامه دارد و در کنفرانس قاهره که اخیرا در قاهره برگزار گردید روشن شد که بیداری جوانان عرب همچنانکه خانم دکتر رباب المهدی استاد دانشگاه قاهره آنرا مطرح کرد بصورتی استثنایی مشخص نمود که سرنگونی رژیم عربستان نخستین گام برای ضمانت پیروزی این انقلابهاست . جوانان مصری اکنون به این نتیجه رسیده اند که عربستان سعودی کوشش کرد تا از سرنگونی رژیم حسنی مبارک جلوگیری نماید وفشارهای بسیاری را بر واشنگتن اعمال نمود تا از این سقوط جلوگیری کند ودر حال حاضر نیز همچنان علیه انقلاب مصر در حال توطئه است و نیروهای سیاسی ومذهبی را که در اختیار دارد برای بوجود اوردن تنش و اختلافات داخلی در مصر براساس اختلافات دینی ( میان مسلمانان ومسیحیان ) ومذهبی ( میان سلفی ها و صوفیان وشیعیان ) بکار می گیرد و فشارهایی بر شورای نظامی اعمال می کند تا ادامه روند اصلاحات وانتقال قدرت به غیر نظامیان جلوگیری کند.

أنچه که در مصر در جریان است در دیگر کشورها نیز اعمال می گردد تا این انقلابها با ناکامی روبرو گردند . عربستان سعودی با قدرت از رژیم علی عبد الله صالح طرفداری نمود وتا کنون بشدت از سقوط او جلوگیری می کند و کوشش می نماید وبا شدت بخشیدن به اختلافهای مذهبی و قبیله ای ، یکپارچگی انقلابیون را تضعیف کند. پس از اصابت رئیس جمهوری یمن در انفجاری که در کاخ او بوقوع پیوست وی به ریاض منتقل گردید وهمچنان با پخش گزارشهایی درباره وی ، رسانه های سعودی سعی دارند از پیروزی انقلابیون در صنعا و چند شهر دیگر یمن جلوگیری کنند .

در این میان مردم یمن خشم خود را از این دخالتها که به سقوط شهدای بیشتر و ادامه خونریزی منجر می شود پنهان نمی کنند . اما دخالت عربستان در لیبی از طریق اتحادیه عرب ، انقلاب مردم لیبی را بصورت یک جنگ داخلی در آورده است که نیروهای ناتو در آن مشارکت دارند و در نتیجه ناتو وبا کمک نیروهای قذافی توانمندیهای بنیادین این کشور را نابود کرده واز پیروزی نیروهای مردمی بطور مسالمت آمیز جلوگیری کرده اند.

از سوی دیگرعربستان سعودی برای سرکوب انقلاب مردم بحرین بطور مستقیم در این کشور دخالت کرد ونیروهایش با سرکوب اعتراضات و تظاهرات روزانه و تخریب مساجد و بازداشت شهروندان و شکنجه آنها ، همچنان در برابر جوانان انقلابی در این کشور خود نمائی می نماید . شرکت کنندگان در اجلاس قاهره بطور دسته جمعی اتفاق نظر داشتند بهار انقلابهای عربی هنگامی متوقف گردید که نیروهای عربستان مرز با بحرین را زیر پا گذاشتند واقدام به سرکوب خونین و وحشیانه مردم انقلابی آن نمودند.

از آن هنگام روشن گردید که تا چه اندازه نیروهای ضد انقلاب کوشش دارند این انقلابها را ناکام گذارند وتا چه اندازه غرب در این روند دخالت دارد . از آن هنگام مسائلی همچون اختلافات طایفه ای عنوان گردید تا برنامه های ملی پیشرو سرکوب گردد وطرح تحولات انقلابی برای از میان برداشتن اثرات گذشته وخودکامگی ناکام گردد .

دومین نابسامانی ، رخدادهای ناگوارمیان جوانان انقلابی و نیروهای سنتی مخالف است که همواره بعلت اختلافات عمیق درباره تحول انقلابی میان انقلاب و سرنگونی رژیمهای کنونی و موضعگیری غرب در این روند ( از اعتماد کامل بخود و اقرار به اینکه غرب عامل اصلی پدیده خودکامگی و پشتیبانی از آن می باشد و یا کوشش برای اجرای اصلاحات محدود) در حال کشمکش بودند واین اختلافات در به تعویق انداختن روند تعیین سرنوشت انقلاب و بوجود آوردن اختلاف در سیاستهای و موضعگیریهای در برابر رژیمهای فاسد وسرکوبگر نقش برجسته ای برعهده داشتند . و در حالیکه جوانان انقلابی بر ادامه روند جنبش مردمی برای سرنگون کردن رژیمها اصرار دارند ، احزاب و نیروهای سنتی موضوعهای دیگری را مطرح می کنند از جمله آمادگی برای همزیستی مسالمت آمیز با رژیمهای موجود بر مبنای " اصلاحات گام به گام " به جای انقلاب .

در حالیکه نیروهای مخالف کوشش دارند یکپارچگی در میان خود را محفوظ نگه دارند ، این اندیشه آنان باعث کشمکش حتمی میان دو طرف می گردد که در نتیجه بر مردم نیز تأثیر خواهد گذارد و جنبش سیاسی مردمی را تضعیف خواهد کرد و به رژیمهای سلطه گر امکان خواهد داد تا جان دوباره ای گیرند و طرحهای پوچ وتوخالی را برای وقت گذرانی وبه تعویق انداختن روند سرنوشت ساز و تضعیف روند تحول در میان جوانان را به اجرا گذارند . جوانانی که با فروپاشی دیوار ترس و پیروزی بر نا أمیدی واصرار بر روند تحول بر اساس دیدگاههای خود که همچنان دست نخورده مانده است ، اصرار دارند. نیروهای سنتی مخالف اگر در روند اقدامات خود برای همسویی با خودکامگی رژیمها ادامه دهند و گونه ای از مشروعیت را برای این رژیمها فراهم سازند وتنها به اعلام مخالفتهای جزئی وحاشیه ای اکتفا نمایند ، نیروها جوان انقلابی همچنان از توانی برخوردار هستند که آنان را برای ادامه روند انقلابی خود و مخالفت با هرگونه سازش درباره هدفهای اساسی خود و نجات دادن کشورها از سیطره رژیمهای سرکوبگر توانمند می سازد ، و رژیمهای سرکوبگری که در تحول وپیشرفت کشورهای عربی ناکام ماندند و دوران سیاهی را بر این کشورها حکمفرما کردند با فروپاشی روبرو خواهند شد. این وضعیت هم اکنون در کشورهایی که مردم آن دست به انقلاب زده اند دیده می شود که در نتیجه حالتی از عقب نشینی از مواضع و تضعیف و از هم گسیختگی موضعگیریها و ضعف نیروهای ملی مخالف در آن بچشم می خورد . این نبرد وکشمکش همچنان ادامه دارد بخصوص تا زمانی که رژیمهای سرکوبگر در نقض حقوق ملل خود ادامه می دهند و از انجام اصلاحات خودداری می نمایند و به عملیات سرکوب ادامه می دهند. تا آنجایی که بعضی از این رژیمها چنان رفتار وبرخوردی دارند که گوئی هیچ اتفاقی روی نداده است و همچنان به سرکوب و بازداشتهای خشونت بار و شکنجه وصدور احکام ظالمانه در مورد انقلابیون ادامه می دهند درحالیکه غرب با خونسردی نظاره گر تمامی این رویدادها می باشد.

سومین نابسامانی شامل جهان غرب می گردد که از نابسامانی هایی در سیاستها و دیدگاهایش و استراتژیهایش رنج می برد و بحران اقتصادی کنونی بر پیچیدگی موضعگیری غرب می افزاید و از هر سو بر آن فشار وارد می کند.

این نابسامانی ها در سخنرانی های مقامات غربی و از جمله وزیر خارجه انگلیس ولیام هیگ بسیار نمایان بود که وی سرنوشت ناگواری را برای کشورهای شاهد انقلابهای مردمی پیش بینی کرد. شگفت آور اینکه خود رهبران غرب درباره " ضد انقلاب " سخن می گویند و دیدگاههایی را مطرح می کنند که گویی آنها بدور از تمامی این تحولات قرار دارند ، درحالیکه تمامی نشانه ها از آن سخن می گویند که آنها در این تحولات دست دارند تا از رژیمهای هوادار غرب طرفداری کنند و هدف از اظهارات وزیر خارجه انگلیس این است که وانمود شود غرب هوادار دمکراسی در خاورمیانه است اما مشکل اصلی ضعف اقتصادی ونیروهای ضد انقلابی هستند.

حال چه کسانی در پشت این انقلابها قرار دارند ؟ وچرا به غرب اجازه داده می شود تا رویکرد بسوی دمکراسی را سرکوب نماید ؟ غربی که خود شعار گسترش دمکراسی را بر افراشته است اما در این میان اگر در سرکوب انقلابها مشارکتی ندارد بهر حال تماشاگر آن می باشد. ومی توان گفت غرب با این اقدام مرتکب اشتباه استراتژیک شده وبا ادامه این روند تمامی آینده خود را در منطقه بخطر انداخته است.

اگر احساس ناکامی در میان نسل جوان گسترش یابد که برای تغییر وتحول به میدان آمده اند ، کسی نخواهد توانست افراط گرایی و خشونت کنونی را مهار نماید . این فرصت گرانبهایی بود برای غرب تا ازاین دگرگونی هواداری نماید و رژیمهای سلطه گر و موروثی و تاراجگر را با رژیمهای مدرن امروزی تعویض کند که قانونمند و مردمی باشند.

این نفاق افکنی غرب که مدعی هواداری از دمکراسی و حقوق بشر وحق تعیین سرنوشت برای ملتهاست در زمانی روی می دهد که از رژیمهایی طرفداری می کند که خود دشمن دمکراسی هستند و ملل عرب و از جمله ملت فلسطین را از این حق محروم می سازند. این ناکامی در پایبندی به اصول دمکراسی و حقوق بشر و پشتیبانی از رژیمهای سلطه گر و سرکوبگر همچنان یکی از عملکردهای ضد انقلاب خواهد ماند .

غرب امروزه در سمت اشتباه تاریخ ایستاده است و مرتکب گناهی می شود که بزرگتر از همه گناهانش می باشد واین درحالی است که ملتها برای اصلاح کشورهای خود و تغییر رژیمهای موجود استینها را بالا زده اند . انقلابهای عربی یک رویداد گذرا و حاشیه ای نمی باشد بلکه نشان از یک تحول تمدن ساز را در خود نهفته دارند که این ملتها را برای یک تحول از یک گذشته تاریک سراسر ظلم وستم وسرکوب به یک آینده روشنی که نیروهای جوان انقلابی و سازنده عهده دارد آن هستند سوق می دهد.

غرب اکنون در برابر دو انتخاب قرار دارد : یا موضعگیری صادقانه ( که البته چنین رویدادی بسیار بعید می نماید ) در برابر تحولات دمکراتیک و یا ادامه هواداری از نیروهای ضد انقلاب . در عین حال از غرب در خواست می شود تا از ارزشهای دوگانه خود در برابر انقلابهای منطقه دست برداشته و در برابر آنها موضعگیری مثبت در پیش بگیرد تا تحولات هرچه زودتر اعمال گردد . این وضعیت مستلزم امادگی روحی و سیاسی است که هنوز برای غرب فراهم نشده است. آنچه که حتمی است اینکه ناآرامی ها هیچگاه جوانان انقلابی را از ادامه روند تغییر وتحول باز نمی دارد واین نا آرامی ها دربرابر ایستادگی جوانان از میان خواهند رفت . وبازگشت جوانان انقلابی در مصر به خیابانها تنها نشان از خواسته تجدید وتغییر دارد که این نیروهای ضد انقلاب را نگران کرده است. جهان در استانه رویارویی با دوران دمکراسی نوینی است که کشورهای عربی واسلامی را دربر خواهد گرفت.


دکتر سعید الشهابی، فعالی سیاسی بحرینی مقیم لندن است که این یادداشت را اختصاصی برای خبر آنلاین نگاشته است.


صفحه مناسب چاپ پیشنهاد این صفحه از این خبر یک pdf بساز

سایر خبرها

  • ۱۷ تیر ۱۴۰۲ - ۰۹:۴۱ استقبال امیرعبداللهیان از همتای الجزایری در تهران
  • ۱۷ تیر ۱۴۰۲ - ۰۹:۴۰ دیدار سفیر ایران با وزیر خارجه سیرالئون
  • ۱۷ تیر ۱۴۰۲ - ۰۹:۳۹ ملاقات سفیر ایران با زندانیان ایرانی در موزامبیک و کسب اطلاع از سلامت آنها
  • ۱۷ تیر ۱۴۰۲ - ۰۹:۳۸ رسانه اماراتی: حمیدتی و البرهان دیدار می‌کنند
  • ۰۴ تیر ۱۴۰۲ - ۰۴:۳۹ گفت‌وگوهای منطقه‌ای بن‌سلمان و السیسی در پاریس
  • ۰۴ تیر ۱۴۰۲ - ۰۴:۳۸ مغرب نشست «النقب» را به تعویق انداخت
  • ۰۴ تیر ۱۴۰۲ - ۰۴:۳۷ سودان جنوبی مرزهایش با سودان را بست
  • ۰۴ تیر ۱۴۰۲ - ۰۴:۳۶ دیدار سفیر ایران با رئیس مجلس نمایندگان تونس
  • ۲۹ خرداد ۱۴۰۲ - ۱۱:۰۶ تأسف وزیر خارجه مصر از موضع اتحادیه اروپا درباره سوریه
  • ۲۹ خرداد ۱۴۰۲ - ۱۱:۰۵ امیرعبداللهیان: توسعه روابط با کشورهای آفریقایی در دستورکار دولت است
  • ۲۹ خرداد ۱۴۰۲ - ۱۱:۰۴ کنعانی حمله تروریستی در اوگاندا را به شدت محکوم کرد
  • ۲۹ خرداد ۱۴۰۲ - ۱۱:۰۳ تصمیم دولت بورکینافاسو برای راه‌اندازی سفارت در تهران
  • ۲۹ خرداد ۱۴۰۲ - ۱۱:۰۲ رئیس حزب‌ الوفد رسما نامزد انتخابات ریاست‌جمهوری مصر شد
  • ۲۸ خرداد ۱۴۰۲ - ۰۵:۰۸ تمدید سه روزه آتش‌بس در سودان
  • ۲۸ خرداد ۱۴۰۲ - ۰۵:۰۷ کرملین: تحقق طرح صلح آفریقا درباره اوکراین سخت است
  • ۲۸ خرداد ۱۴۰۲ - ۰۵:۰۶ دعوتنامه اردوغان برای السیسی
  • ۲۸ خرداد ۱۴۰۲ - ۰۵:۰۶ 17 غیرنظامی سودانی از جمله چند زن و کودک در حمله هوایی کشته شدند
  • ۲۸ خرداد ۱۴۰۲ - ۰۵:۰۵ کشته شدن 38 دانش‌آموز اوگاندایی در یک حمله تروریستی
  • ۲۸ خرداد ۱۴۰۲ - ۰۵:۰۴ یونیسف: بیش از 1 میلیون کودک به علت جنگ در سودان آواره شدند
  • ۲۸ خرداد ۱۴۰۲ - ۰۵:۰۳ «نیروهای پشتیبانی سریع» سودان، ارتش را به مثله کردن 2 عضو خود متهم کردند
  • ۲۸ خرداد ۱۴۰۲ - ۰۵:۰۲ العربیه از تشکیل کمیته‌ ایرانی-مصری برای احیای روابط خبر داد
  • ۲۲ خرداد ۱۴۰۲ - ۱۰:۵۷ سفر نخست‌وزیر عراق به قاهره با محوریت ایران و تقویت روابط
  • ۲۲ خرداد ۱۴۰۲ - ۱۰:۵۶ تشدید جنگ داخلی در سودان پس از پایان آتش‌بس 24ساعته
  • ۲۲ خرداد ۱۴۰۲ - ۱۰:۵۵ رژیم صهیونیستی به دنبال تولید تسلیحات در مغرب
  • ۱۷ خرداد ۱۴۰۲ - ۱۰:۱۸ وعده ایتالیا برای کمک ۷۰۰ میلیون یورویی به تونس
  • ۱۷ خرداد ۱۴۰۲ - ۱۰:۱۷ نشست شورای همکاری خلیج فارس و مصر درباره مسائل منطقه‌
  • ۱۷ خرداد ۱۴۰۲ - ۱۰:۱۶ مشارکت رژیم صهیونیستی در رزمایش «شیر آفریقا» در مغرب
  • ۱۷ خرداد ۱۴۰۲ - ۱۰:۱۵ درگیری‌های خونین بین مردم و نیروهای امنیتی در سنگال
  • ۱۷ خرداد ۱۴۰۲ - ۱۰:۱۴ کشته شدن ده‌ها کودک در شمال نیجریه در پی حمله مردان مسلح
  • ۱۳ خرداد ۱۴۰۲ - ۱۰:۵۶ تمایل کومور برای ازسرگیری روابط رسمی با ایران